Ένας ενδοσκοπικός χορός στον άδειο τσιμεντένιο καμβά του Λος Άντζελες

«Flags & Debris»: Ο καλλιτέχνης Doug Aitken, με αφορμή την πανδημία, πραγματεύεται τη συλλογική ένταση, την απομόνωση και τα φυσικά τοπία.

The LiFO team ,

Σε έναν άδειο, τσιμεντένιο καμβά του Λος Άντζελες, ο καλλιτέχνης Doug Aitken παρουσιάζει τη νέα του δουλειά που πραγματεύεται τη συλλογική ένταση, την απομόνωση και τα φυσικά τοπία.

 

Όπως συνέβη και σε αρκετούς άλλους καλλιτέχνες, η πανδημία προκάλεσε τον Aitken να προβληματιστεί για αυτήν τη στιγμή της βαθιάς αλλαγής. Το Flags & Debris είναι το αποτέλεσμα της φιλοσοφικής ενδοσκόπησης και της δημιουργικότητας δέκα μηνών, που είχαν ως αποτέλεσμα μια σειρά χειροποίητων ταπετσαριών. Ο καλλιτέχνης έκοψε τα ρούχα του και βρήκε υλικά στο σπίτι του για να δημιουργήσει πολυεπίπεδα κολάζ που αποτελούσαν λέξεις, προτάσεις και αφαιρέσεις.

 

Ο Aitken πήρε αυτό το έργο ένα βήμα παραπέρα και κάλεσε τα μέλη του L.A. Dance Project, της διάσημης εταιρείας χορού με επικεφαλής τον Benjamin Millepied, να ενδυθούν τα υφάσματα για αυτήν την ταινία. Οι χορευτές κινούνται σαν σκιές, φαντάσματα και ανήσυχα πνεύματα στους νυχτερινούς δρόμους του Λος Άντζελες, σε ερημικές βιομηχανικές τοποθεσίες και σε κενά αστικά κέντρα. Η χορογραφία τους είναι μοναδική σε κάθε περιβάλλον, ενεργοποιώντας κάθε χώρο με κινητική ενέργεια.

 

«Το Flags & Debris λειτουργεί σαν καλειδοσκοπικός καθρέφτης, αντανακλώντας ένα σπασμένο αφηγηματικό τοπίο» λέει ο Aitken. «Οι παλμοί ηλεκτρικής ενέργειας συγχωνεύονται με τον ανθρώπινο καρδιακό παλμό μέσα από ένα τοπίο που είναι εκτεταμένο και ανώνυμο. Συνοδευόμενο από ένα εντυπωσιακό ηχητικό τοπίο που υποστηρίζει την ταινία, το Flags & Debris ωθεί το κοινό να εξετάσει τις πόλεις όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι.

 

«Κοιτάζουμε έναν ορίζοντα που είναι σταθεροποιημένος σε αυτό που θα μπορούσε να είναι», λέει ο Aitken, «αβέβαιοι για το πού βρισκόμαστε, αλλά κοιτάζουμε τις δυνατότητες του μέλλοντος».

 

©Nowness

 

Nowness