0
LIFO PICKS

Είναι οι πανδημίες η νέα κανονικότητα; Η επιστήμη έχει μάλλον άσχημα νέα

Τον τελευταίο καιρό, με όλα όσα ζούμε λόγω κορωνοϊού, ένα παλιότερο βίντεο από ομιλία του δρα Άντονι Φάουτσι έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Είναι 2017 και ο έμπειρος επιστήμονας κάνει λόγο για τις ασθένειες του μέλλοντος και τα βίαια ξεσπάσματά τους, που θα ταλαιπωρήσουν την ανθρωπότητα σε χρόνο ανύποπτο. 

Τελευταία φορά -πριν από το ξέσπασμα του Covid- που ο πλανήτης υπέφερε από κάποια επιδημική νόσο, ήταν πριν από 100 χρόνια, με το ανεξέλεγκτο πέρασμα της ισπανικής γρίπης. Από τότε και μέχρι πέρσι τον Δεκέμβριο, οπότε και στην πόλη Γουχάν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα μίας παράξενης πνευμονίας, ποτέ άλλοτε το ανθρώπινο είδος δεν είχε διατρέξει τέτοιον θανάσιμο κίνδυνο. 

Όμως, σχεδόν έναν χρόνο μετά, με τα δεδομένα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, εκτιμούν ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού ήταν μόνο η αρχή. Και ότι εφεξής οι πανδημίες θα είναι η νέα κανονικότητα. Πολλοί αντιδρούν με αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, όμως, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καιρό για όλα αυτά. 

Εξετάζει την αλληλουχία των γεγονότων που εδώ και έναν χρόνο έχουν δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα και να μερικά από αυτά: ταξιδεύουμε περισσότερο. Κάποτε έχοντας επιλέξει να μετακινηθούμε από τον έναν τόπο στον άλλο, κάποτε εξαναγκασμένοι από τα βίαια γεγονότα της χώρας μας (βλέπε προσφυγικό κύμα). Συνωστιζόμαστε στις πόλεις. Για να τις χτίσουμε, καταστρέφουμε σταδιακά δάση και πολύτιμη χλωρίδα μέσα στην οποία κρύβονται τα μυστικά νέων φαρμάκων και θεραπειών. 

Η κλιματική αλλαγή εντάσσεται στην αλυσίδα που μας καθιστά ευάλωτους σε νέες παθογένειες και επιμολύνσεις του ανοσοποιητικού. Παγκοσμίως, τα κοινά αντιβιοτικά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση όλο και πιο ισχυρών ιών. 

Παρ' όλα αυτά, ό,τι συνέβη με τον κορωνοϊό μας δίνει έστω και λίγες ελπίδες ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να προβλέψουν ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες; Μάλλον, οχι. Εκείνο που μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να προβλέψουν το μοτίβο εκδήλωσης μιας πανδημίας, όχι να προβλέψουν μία νέα ασθένεια. Το γράφημα του BBC και όασ εξηγούνται για το τι κάναμε λάθος και βρεθήκαμε ενώπιον μίας νέας θανατηφόρας ασθένειας, εξηγεί πολλά... 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ