0
LIFO PICKS

Οι Σουηδοί μισούν την ψιλοκουβέντα: κερδίζουν ή χάνουν από αυτή τους τη συνήθεια;

Οι Σουηδοί φημίζονται για το υψηλό επίπεδο ιδιωτικής και δημόσιας ζωής και για τον τρόπο που προτιμούν να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους, από τον οποίο, όμως, πάντα κάτι λείπει και αυτό είναι η ψιλοκουβέντα, το αλατοπίπερο των κοινωνικών σχέσεων ή έστω της κοινωνικοποίησης...

Για όλο τον δυτικό κόσμο το να κουβεντιάσεις με έναν άγνωστο ή τον γείτονα, για τον καιρό, για τα παιδιά, για κάτι που έγινε στις ειδήσεις, είναι ένας τρόπος να μένεις σε επαφή με τους γύρω σου και να δείχνεις ή έστω να φαίνεσαι ευγενής!: όχι για τους Σουηδούς. 

Οι Σουηδοί είναι ακριβολόγοι -μέχρι θανάτου- και συχνά έρχονται σε δύσκολη θέση ή νιώθουν εξαιρετικά αμήχανα αν πρέπει να συντηρήσουν μία κουβέντα με έναν γνωστό, όχι φίλο, όμως, μόνο και μόνο για να μη φανούν παράξενοι ή ακοινώνητοι. 

Για την Allie Edwardsson, ειδική στην επικοινωνία, αυτό είναι πρόβλημα. "Όταν κάποιος σου πιάνει κουβέντα για τον καιρό, δεν θεωρεί ότι είσαι μετεωρολόγος και ζητά την άποψή σου. Προσπαθεί να έχει επαφή μαζί σου και αυτό δεν είναι κακό", εξηγεί. 

Όμως, οι Σουηδοί, ως λαός, πολύ συχνά είναι επικεντρωμένοι στοκ ακριβές νόημα μίας συζήτησης και στον λόγο για τον οποίο την ξεκινά κανείς και από εκεί αρχίζουν οι παρανοήσεις και φυσικά εντείνεται το αίσθημα της εσωστρέφειας. Ενώ ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά συναισθηματικοί άνθρωποι, παρ' όλα αυτά εννοούν να παραμένουν "κπυμπωμένοι" και επιφυλακτικοί. 

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Matthias Kamann, "οι Σουηδοί είναι άνθρωποι που κοιτάνε τη δουλειά τους. Ποτέ δεν θα τους δείτε στον δρόμο να χαιρετάνε τους άλλους, ακόμη κι αν τους γνωρίζουν. Αν δεν θέλουν να μιλήσουν με κάποιον που τους πλησιάζει, το πιο πιθανό είναι να κάνουν ότι κοιτάζουν αλλού ή κάτι ψάχνουν στο κινητό τους. Ο ίδιος αποδίδει αυτές τις συμπεριφορές στα κατάλοιπα της σουηδικής επαρχίας, εκεί που ο κόσμος μένει αρκετά μακριά από τις πόλεις και το σπίτι κάθε οικογένειας μακριά από το άλλο... 

Επίσης, η Σουηδία, ειδικά από το '60 και μετά εμφανίζει χαμηλούς μεταναστευτικούς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της με δυσκολία έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες μέσα στην έδρα τους, εκτός κι αν χρειαστεί να ταξιδέψουν. Και πάλι, όμως, τους παίρνει χρόνο για να προσαρμοστούν στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν άλλες κουλτούρες: ζεστά, με αμεσότητα, χωρίς πάντα να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να ανοίξουν κουβέντα και με εγκαρδιότητα. 

Ακόμη, όμως, κι όταν συνηθίσουν σε αυτή την ωραία, ζεστή κατάσταση, εξηγεί η Edwardsson σε λίγο καιρό θα πρέπει και πάλι να γυρίσουν στην πατρίδα τους και να προσαρμοστούν στα δεδομένα τους, οπότε η σουηδική "ψυχρότητα" - αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι- είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (γεωγραφικών και πολιτιστικών) και σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο σουηδικός λαός είναι ένας ψυχρός και άκαμπτος λαός. Απλώς είναι μακριά από τη φασαριόζικη Μεσόγειο! 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ