0
LIFO PICKS

Ένα «ανάποδο» σπίτι στο κέντρο του Λονδίνου

Ο σχεδιασμός ενός μοντέρνου, σύγχρονου σπιτιού στο κεντρικό Λονδίνο εμπεριέχει πολλές προκλήσεις. Η αρχιτέκτονας Barbara Weiss τις αντιμετώπισε με επιδεξιότητα όταν αποφάσισε να μετακομίσει από μία βικτοριανή έπαυλη του βόρειου Λονδίνου στο κέντρο της πόλης.

«Ένιωθα ότι δεν είχα επαφή με την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του Λονδίνου. Ήθελα να επιστρέψω στην καρδιά της πόλης» δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή της.

Ανέλαβε το φιλόδοξο εγχείρημα να μετατρέψει ένα κτίριο του 1927 στο Westminster, όπου στεγαζόταν μια παλιά παμπ, σε βασική κατοικία της. Λόγω του πυκνοκατοικημένου χαρακτήρα της περιοχής που επιβάλλει την περιχάραξη της ιδιωτικής ζωής, επέλεξε να σχεδιάσει ενα «ανάποδο» σπίτι όπου στο ισόγειο, με θέα στον δρόμο, βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι και τα υπνοδωμάτια και οι βασικοί χώροι διαβίωσης στους πάνω ορόφους. Στην ταράτσα του κτιρίου διαμόρφωσε έναν υπέροχο κήπο.

Η σχέση της με τη νεωτεριστική αρχιτεκτονική καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του σπιτιού. Οι χώροι είναι πρακτικοί και όμορφοι με έμφαση στη διαχρονική απλότητα και με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια. Μια σκάλα Corbusier είναι «το κάθετο νήμα που συνδέει τα επίπεδα του σπιτιού» ενώ η υλική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε στις κατασκευές, με κέδρο, δρυ, μάρμαρο και χαλκό, δείχνει ξεκάθαρα την προτίμηση της Weiss στις φυσικές επιλογές. 

Πηγή: The Modern House

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ