0
LIFO PICKS

Το μικρότερο γατάκι στον κόσμο κινδυνεύει από εξαφάνιση

Ο ερυθρόστικτος αγριόγατος (ή αλλιώς rusty-spotted cat) είναι ένα από τα μικρότερα είδη γάτας και συναντάται στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα. Έχει χαρακτηριστεί το 2002 από την IUCN ως «εκτεθειμένο», καθώς ο συνολικός πληθυσμός του ανέρχεται περίπου στα 10.000, με πτωτική, όμως, τάση λόγω της απώλειας των οικοτόπων του.

Ο ερυθρόστικτος αγριόγατος μαζί με την μαυροπόδαρη αγριόγατα θεωρούνται ως οι μικρότερες αγριόγατες του κόσμου. Έχει μήκος από 35 έως 48 εκατοστά με το μήκος της ουράς να είναι από 15 έως 30 εκ., ενώ ζυγίζει μόλις 0,9 - 1,6 κιλά. Η κοντή του γούνα είναι γκρίζα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός της, με σκούρες κηλίδες στην πλάτη και τα πλευρά, ενώ η κοιλιά του είναι άσπρη με σκούρα στίγματα.

Η σκουρόχρωμη ουρά του είναι ίση με το 1/2 του μήκους του και έχει λιγότερο διακριτές κηλίδες. Υπάρχουν, επίσης, σκούρες γραμμές στο κεφάλι, στα μάγουλα και στο μέτωπο.

Η απώλεια των οικοτόπων του και η εξάπλωση των καλλιεργειών αποτελούν σοβαρά προβλήματα για το είδος, τόσο στην Ινδία όσο και στη Σρι Λάνκα. Αν και έχουν καταγραφεί σε καλλιεργημένες περιοχές, δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα είναι σε θέση να ζήσουν σε τέτοιες περιοχές. Τέλος, έχουν υπάρξει ακόμη και περιστασιακές αναφορές για εμπόριο γούνας του ερυθρόστικτου αγριόγατου.

Πηγή: BBC

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ