0
LIFO PICKS

Η τεστοστερόνη δεν ευθύνεται για την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά όπως νομίζαμε μέχρι πρότινος

Εκρήξεις οργής, αντικοινωνική και βίαιη συμπεριφορά πιστεύαμε, μέχρι πρότινος, πως προκαλούνται από την ορμόνη της τεστοστερόνης στους άνδρες. Και όμως, έγκριτοι επιστήμονες διαφωνούν και υποστηρίζουν πως αντίθετα με όσα πιστεύαμε ως τώρα, η τεστοστερόνη προάγει την ανιδιοτέλεια.

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη, πως η τεστοστερόνη προκαλεί επιθετικότητα, είχε προκύψει από την έρευνα στο ζωϊκό βασίλειο. Όμως σε αντίθεση με τον κόσμο των ζώων, η γενική δήλωση πως «η τεστοστερόνη κάνει ένα επιθετικό» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο μια και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί πραγματικά να προωθήσει ακόμη και ανιδιοτελή συμπεριφορά.


Ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε αυτό το πεδίο είναι ο Ζαν-Κλοντ Ντρέερ από τη Λυών. Λέει ότι τα εργαστηριακά πειράματά του δείχνουν ότι η τεστοστερόνη δεν κάνει τους άνδρες επιθετικούς, αλλά αντ ' αυτού τους επιτρέπει να ενεργούν με στρατηγικό τρόπο.


Εκείνοι που είναι περισσότερο επιφορτισμένοι με την συγκεκριμένη ορμόνη τείνουν να είναι πιο φιλικοί προς τους συνανθρώπους τους, προκειμένου να ενισχύσουν τη δική τους κοινωνική κατάσταση. Ο βρετανός γνωσιακός συμπεριφοριστής ψυχολόγος Σάιμον Μπαρόν Κόεν λέει πώς η τεστοστερόνη καθορίζει τα χαρακτηριστικά του φύλου μας ενόσω είμαστε ακόμα μέσα στη μήτρα. Εν τω μεταξύ, ο συνάδελφός του Όλιβερ Σσουλθέις από το Ερλάνγκεν ανακάλυψε πώς η τεστοστερόνη μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις μαθησιακές μας ικανότητες.

Πηγή: DW Documentary

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ