0
LIFO PICKS

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση: Η Ταϊλάνδη αργοπεθαίνει από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού

Πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν 20.000.000 λιγότεροι τουρίστες. Ο σημερινός μαζικός τουρισμός έχει τόσο κοινωνικές όσο και οικολογικές συνέπειες. Τα περισσότερα από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης εκβάλλουν τα μη επεξεργασμένα λύματα τους στη θάλασσα και τα πλαστικά απόβλητα καταλήγουν στο νερό. Αυτό σκοτώνει τους ευαίσθητους κοραλλιογενείς υφάλους κατά μήκος της ακτής.

Τα αμέτρητα ξενοδοχεία και εστιατόρια σερβίρουν κυρίως φρέσκα ψάρια, έτσι τα αλιευτικά σκάφη χρησιμοποιούν γιγάντιες τράτες οι οποίες καταστρέφουν επίσης τα κοράλλια. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θαλάσσιος οικολόγος Thon Thamrongnawasawa από το Πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ αναφέρει ότι το 77% των κοραλλιογενών υφάλων της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Εν τω μεταξύ, οι ντόπιοι σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα δεν επωφελούνται καθόλου από τον τεράστιο αριθμό των παραθεριστών. Εργάζονται για τον κατώτατο μισθό και συχνά απωθούνται από ανθρώπους που έρχονται για να εργαστούν από τη γειτονική Μυανμάρ, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν για ακόμη λιγότερα χρήματα.

Τα μικρά τοπικά εστιατόρια ζημιώνουν όταν τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία προωθούν τους καλεσμένους τους σε all-inclusive εκδρομές. Οι κινηματογραφιστές αυτού του ντοκιμαντέρ επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Ταϊλάνδη πριν από μερικά χρόνια, τραβώντας μαγευτικά πλάνα του ακόμα ανέπαφου υποβρύχιου κόσμου σε πολλά μέρη και τώρα επιστρέφουν στα ίδια μέρη για να καταγράψουν τις συνέπειες αυτού του μαζικού τουρισμού-τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ