0
LIFO PICKS

Στο νησί της Ιαπωνίας που μαγειρεύουν με δηλητήριο

Οι ντόπιοι στο Amami Ōshima, ένα απομακρυσμένο ιαπωνικό νησί, καλλιεργούν και τρώνε το cycad. Στα ελληνικά ονομάζεται κύκας ή τσίκας και είναι ένα τροπικό φυτό που μοιάζει με φοίνικα αλλά δεν είναι. Αν και ο καρπός του μπορεί να είναι θανατηφόρος λόγω του ότι είναι γεμάτος με δηλητήριο, ωστόσο με τα χρόνια οι νησιώτες έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να απομακρύνουν τις τοξίνες και τώρα χρησιμοποιούν το φυτό cycad για να κάνουν τα πάντα: από νουντλς έως mochi.

Αλλά γιατί μπαίνουν σε τόσο κόπο; Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, οι άνθρωποι του Amami Ōshima δεν είχαν πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα και γι αυτό το λόγο πλήγησαν από λιμούς καθώς οι φυσικοί τους πόροι μειώθηκαν.

Το μόνο φυτό που εξακολουθούσε να φυτρώνει σταθερά στο νησί ήταν το cycad οπότε, από αναγκαιότητα, έπρεπε να ανακαλύψουν τρόπους αφαίρεσης του δηλητηρίου για να το καταστήσουν ασφαλές για κατανάλωση.

Σήμερα, το μαγείρεμα με cycad εξακολουθεί να υφίσταται ως μια πολύτιμη παράδοση κι είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους της Amami Ōshima να μην ξεχάσουν ποτέ την ιστορία τους και να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ