0
LIFO PICKS

Oι πόρνες και ο παπάς

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι μετανάστες εγκαθίστανται στην πρωτεύουσα της Ναμίμπια στο Βίντχουκ αναζητώντας δουλειά. Τα ποσοστά ανεργίας στη Ναμίμπια είναι πάρα πολύ υψηλά και ειδικότερα για τις γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται περισσότερο, πόσο μάλλον οι μητέρες με μικρά παιδιά. Η πορνεία γίνεται γι' αυτές η μόνη διέξοδος που τους δίνει φαγητό, καταφύγιο, και χρήματα για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. 

Η ταινία The Prostitutes and the Priest αφηγείται την ιστορία των γυναικών και κοριτσιών της Ναμίμπια που κατέφυγαν στην πορνεία για να επιβιώσουν και του ιερέα Hermann Klein-Hipass που ανέλαβε να τις βοηθήσει. Τόσο ο ιερέας όσο και γυναίκες μιλούν για τη ζωή και τις εμπειρίες τους. Η πορνεία είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο επάγγελμα στη Ναμίμπια και οι κοπέλες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εκτεθούν σε αφροδίσια νοσήματα, να κακοποιηθούν, να βιαστούν ακόμα και να δολοφονηθούν. Είναι καταδικασμένες στο κοινωνικό περιθώριο και ακόμα και φιλανθρωπικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν ασχολούνται μαζί τους. Ο πάτερ Hermann ήταν ο μόνος που τις βοήθησε. 

Το φιλμ στηρίχτηκε σε ένα μακροχρόνιο φωτογραφικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2008. Τις συνεντεύξεις τις πήρε ο φωτογράφος Christian Bobst το 2013 και το 2014 άρχισε να επεξεργάζεται το υλικό του με την βοήθεια του σκηνοθέτη και φωτογράφου Florian Mebes.  Η ταινία δείχνει την ανθρώπινη και ευάλωτη πλευρά των γυναικών και των κοριτσιών που χαρακτηρίζονται ως πόρνες, υποφέρουν από κοινωνικές διακρίσεις, καταπίεση και βία. Φιλοδοξεί να στρέψει την προσοχή και να ευαισθητοποιήσει για την απελπιστική κατάσταση χιλιάδων ανύπαντρων μητέρων και ορφανών, που εκπορνεύονται, όχι μόνο στη Ναμίμπια αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλη την Αφρική. Η ταινία αποτελεί επίσης μαρτυρία για το έργο του ιερέα Herrman ο οποίος τιμήθηκε γι' αυτό με το Merit Order από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 2012.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ