Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΤΕΧΝΕΣ

Ντανταϊσμός: ένα κίνημα τέχνης που στράφηκε εναντίον της τέχνης

Ο ντανταϊσμός δεν υπήρξε μόνο μια συναρπαστική καλλιτεχνική περιπέτεια αλλά και μια βασική εισαγωγή στην εξέλιξη και κατανόηση της τέχνης του 20ού αιώνα.

Το πρώτο ντανταϊστικό μανιφέστο που δημοσιεύθηκε το 1916 στο περιοδικό Cabaret Voltaire δήλωνε ότι ο ντανταϊσμός είναι μια νέα πραγματικότητα. Οι δημιουργοί του νταντά, μιας δήλωσης διαμαρτυρίας για την καταστροφή και τις βαρβαρότητες που προκάλεσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, υποστήριζαν μια προκλητική και απελευθερωτική προσέγγιση της τέχνης ελπίζοντας να σοκάρουν για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

 

Ο ντανταϊσμός δεν υπήρξε μόνο μια συναρπαστική καλλιτεχνική περιπέτεια αλλά και μια βασική εισαγωγή στην εξέλιξη και κατανόηση της τέχνης του 20ού αιώνα. Πολλά κινήματα όπως ο σουρεαλισμός, που θεωρείται η φυσική συνέχεια του νταντά, η ποπ αρτ κ.ά. οφείλουν πάρα πολλά στους πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των ντανταϊστών.

 

Ο ντανταϊσμός είναι ακόμη επίκαιρος, είτε στην τέχνη και στην ποπ μουσική είτε στη λογοτεχνία. Με την απόρριψη των συμβατικών δομών και πεποιθήσεων συνεχίζει να επηρεάζει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: ARTE Documentary

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή