13o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ένα φεστιβάλ είναι πάντα μια συνάντηση. Ευέλικτο και ζωντανό, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποπειράται και φέτος να αποτυπώσει την πολυμορφία του σύγχρονου χορού, συμμετέχοντας, μέσω της εξερεύνησης της «σωματικότητας», στους αισθητικούς προβληματισμούς της εποχής μας. Πρωταγωνιστής στη φετινή διοργάνωση, που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου, είναι η σκηνή του Βελγίου, η εντυπωσιακή ζωτικότητα της οποίας οφείλεται στη συνάντηση, από το 1980 και μετά, των πιο ετερόκλητων αισθητικών ρευμάτων. Διαφορετικές γενιές Φλαμανδών δημιουργών, με σπουδές κυρίως στις πλαστικές τέχνες, μετάγγισαν μια πρωτόγνωρη δυνατότητα ελευθερίας στη χορευτική έκφραση. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

» Στις 13 και 14 Ιουλίου, λοιπόν, θα δούμε το Spiegel(Καθρέφτης, 2006) από την ομάδα Ultima Vez του Βιμ Βαντεκέιμπους. Μέσα στην τελευταία 20ετία ο Φλαμανδός δημιουργός αποτύπωσε σε χορογραφίες, βίντεο χορού και ταινίες έναν κόσμο στα όρια του χάους, που καταφέρνει να λειτουργεί κάπου μεταξύ τυχαίου και δομής. Στο Spiegel ενώνει σε ενιαία παράσταση σκηνές από έξι σταθμούς της έως τώρα πορείας του, με μουσικές αγαπημένων συνεργατών του όπως ο Τιερί Ντε Με, ο Πέτερ Βερμέρς, ο Μαρκ Ριμπό, ο Ντέιβιντ Μπερν.

» Στις 14, 15 και 16 Ιουλίου η Batsheva Dance Company θα παρουσιάσει το Mamootot (Μαμούθ, 2003) σε χορογραφία Οχάντ Ναχαρίν, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή και μόνιμου χορογράφου της ισραηλινής ομάδας. Το έργο προέκυψε μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του. Πιθανόν γι' αυτό το χαρακτηρίζει η λιτότητα, η αμεσότητα και η μείωση της απόστασης από το κοινό. Eννέα χορευτές σ' ένα τετράγωνο, δίχως σκηνικά, βίντεο ή κείμενο, με μουσικό υπόβαθρο μια εκλεκτική σύνθεση δίσκων που αγόρασε ο Ναχαρίν σε ταξίδια του στην Ιαπωνία, θα υποστηρίξουν ένα έργο μινιμαλιστικό και συγκινητικό.

» Στις 15 και 16 Ιουλίου θα δούμε το Bonte Divine(Θεία Καλοσύνη, 2003) σε χορογραφία του Ντομινίκ Μπουαβέν και της Πασκάλ Ουμπέν, που ζωντανεύει με ποιητικό τρόπο τη μεσαιωνική ιστορία αγάπης του Αβελάρδου και της Ελοϊζας. Η μουσική, η σκηνική δράση, οι ποιητικές εικόνες συνθέτουν ένα τοπίο όπου το παρελθόν συναντά το παρόν και το εφήμερο, το αιώνιο.

» Στις 18 και 19 Ιουλίου ο 30χρονος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι θα μας δείξει το Myth (Μύθος), την πρώτη χορογραφία του για το καινούργιο καλλιτεχνικό σχήμα Toneelhuis, με έδρα την Αμβέρσα, που διευθύνει οGuy Cassiers. Ο τελευταίος κάλεσε 6 δημιουργούς από διαφορετικούς χώρους για να συστεγάσουν τα σχέδιά του σ' ένα χώρο δυναμικής συνάντησης των τεχνών με τους ανθρώπους της πόλης. Για το Myth ο Τσερκάουι έχει σχεδιάσει ένα χώρο σαν Καθαρτήριο, όπου τα πρόσωπα περιμένουν να πάνε στον Παράδεισο, στην Κόλαση ή πίσω στον γήινο κόσμο. 21 χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί εξερευνούν τη στιγμή του μοιραίου τραύματος, αλλά και τη στιγμή που ένα (κρυφό μέχρι τότε) ταλέντο ανακαλύπτεται, σε μία σκηνική σύνθεση που θυμίζει Μπρίγκελ και Μπος αλλά και ιαπωνικά μάνγκα.

» Στις 20 και 21 Ιουλίου ο Σουηδός Πάλε Ντυρβάλ θα παρουσιάσει τη σόλο περφόρμανς Catastrophe Communication Combinatoria, έναν καταστροφολογικό μονόλογο που χορογράφησε μαζί με την Καρολίν Ενό, ο οποίος συνδυάζει το λόγο με το χορό και την κίνηση. Φορώντας κοστούμι και μόνος πάνω στην άδεια σκηνή, ο Ντυρβάλ μιλάει για την απουσία ελεύθερης σκέψης σε μια πραγματικότητα που προκαλεί συναισθήματα άγχους, φόβου και έχθρας. Ο Ντυρβάλ καταγγέλλει: «Έχουμε χάσει εντελώς το σημείο αναφοράς ως προς τον εαυτό μας».

» Στις 21 και 22 Ιουλίου η βελγική κολεκτίβα χορού Les Ballets C. de la B. θα παρουσιάσει το έργο Import Export σε χορογραφία του Κουν Αουγκουστέινεν. Συνδυάζοντας διαφορετικά είδη χορού και θεάτρου, ακροβατικά, μουσική και εικαστικά, ο Φλαμανδός χορογράφος εξερευνά την αδυναμία μέσα από εικόνες σωμάτων που εναλλάσσονται με το ρόλο του θύτη και του θύματος - την αδυναμία να επηρεάσουμε ή να αλλάξουμε έναν κόσμο ολοένα πιο επιθετικό και επικίνδυνο, την αδυναμία να χειριστούμε την προσωπική μας ζωή, την αδυναμία τελικά να αντιμετωπίσουμε το αίσθημα της αδυναμίας.

Την ελληνική χορευτική σκηνή φέτος εκπροσωπούν στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ο Φώτης Νικολάου και η ομάδα X-it, και η Λίντα Καπετανέα με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ και την ομάδα RootlessRoot. Ο πρώτος θα παρουσιάσει το έργοΏρα Ενάτη, που εκκινεί από την εικόνα του Εσταυρωμένου όταν αναφωνεί «Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλιπες;». Χορευτές και ηθοποιοί, στύλοι και γυμνό τοπίο, η ηλεκτρονική μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού συνθέτουν μία παράσταση που παρουσιάζει συγγένειες με τη σύγχρονη φλαμανδική και γερμανική σκηνή.

Η Καπετανέα και ο Φρούτσεκ, μέλη μέχρι πρότινος της ομάδας του Βαντεκέιμπους, χορογράφησαν και ερμηνεύουν το ντoυέτο Sudden Showers of Silence, με θέμα τα αιώνια δίπολα (γυναίκα-άνδρας, έρωτας-θάνατος, έλξη-απώθηση, αγκαλιά-πάλη) με την αφαιρετική και σκοτεινή μουσική του Δημήτρη Δεσύλλα.

Φεστιβάλ Επιδαύρου

Παρότι ακούστηκαν γκρίνιες, οι περισσότερες παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων έχουν ενδιαφέρον. Μέσα στον Ιούλιο ξεχωρίζει η παράσταση της όπερας Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι στις 14 του μηνός. Τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος, τη διεύθυνση της ορχήστρας ο Λουκάς Καρυτινός. Το ρόλο της Μήδειας ερμηνεύει η Ιταλίδα σοπράνο Άννα Κατερίνα Αντονάτσι μαζί με τους: Enzo Capuano, Anna Maria dell' Oste, Jon Ketilsson, Enkelejda Shkosa, Δημήτρη Κασιούμης, Ειρήνη Κυριακίδου Μίνα Πολυχρονίου.

» Στις 20 και 21 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η κλασικιστική Ανδρομάχη του Ζαν Ρασίν από το Εθνικό Θεάτρο. Η μετάφραση (και διασκευή) και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου. Ερμηνεύουν η Λυδία Φωτοπούλου, ο Νίκος Καραθάνος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστος Λούλης.

» Στις 27 και 28 Ιουλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Το ρόλο του τίτλου έχει αναλάβει η Ρένια Λουιζίδου. Μαζί της παίζουν ο Δημήτρης Πιατάς, η Μίνα Αδαμάκη, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Αντώνης Λούδαρος και άλλοι 40 ηθοποιοί.

» Στις 3 και 4 Αυγούστου θα δούμε την Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Παίζουν η Στέλλα Φυρογένη, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο Αντώνης Κατσαρής, ο Γιώργος Μουαϊμης, ο Νεοκλής Νεοκλέους κ.ά.

» Στις 10 και 11 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η Ηλέκτρα του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Πέτερ Στάιν. Ερμηνεύουν η Στεφανία Γουλιώτη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Φέρτης, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ο Αποστόλης Τότσικας και η Κόρα Καρβούνη.

» Στις 17 και 18 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Schauspiel της Φρανκφούρτης θα παρουσιάσει την Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Κάριν Νόιχαουζερ. Η παράσταση έχει πάρει υπερθετικές κριτικές στη Γερμανία όπου παρουσιάστηκε.

» Τέλος, στις 24 και 25 Αυγούστου θα δούμε τη Φιόνα Σο, μία από τις πλέον αναγνωρισμένες ηθοποιούς της γενιάς στο αγγλικό θέατρο, στις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας που επίσης έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21.000. Προπώληση εισιτηρίων μέσω internet www.hellenicfestival.gr. Κεντρικά εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσματζόγλου).

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Το μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, χωρητικότητας 6.000 θέσεων, στη χερσόνησο «Νησί» της Επιδαύρου, τα τελευταία χρόνια ζωντανεύει τις Παρασκευές και τα Σάββατα του Ιουλίου.

» Στις 14 Ιουλίου η Όλια Λαζαρίδου στο τροχόσπιτο του Σωκράτη Σωκράτους θα ερμηνεύσει την Gelsomina (Σπυριδούλα on the road) της Pierrette Dupoyet.

» Στις 20 και 21 Ιουλίου, ο Δημήτρης Μπάσης (με τη συνοδεία πιάνου, παραδοσιακών εγχόρδων και τσέλου) θα ερμηνεύσει μια σειρά τραγουδιών από τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα: από βυζαντινούς ύμνους και δημοτικά έως Χατζιδάκι και Λοϊζο.

» Στις 27 και 28 Ιουλίου θα δούμε τον Πυρήνα με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια και τον βιρτουόζο του ηλεκτρικού μπάσου Γιώτη Κιούρτσογλου.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:30. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10-40 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων μέσω internet www.hellenicfestival.gr. Κεντρικά εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσματζόγλου).

Φεστιβάλ Σάνη

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει το Sani Festival, στο Λόφο της Σάνης και σε διάφορα σημεία (Cine Orfeas, στην Art Forum Sani Gallery, στην Αλέα του Sani Asterias Suites) του ξενοδοχειακού οικισμού Sani Resort στη Χαλκιδική. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναδρομική έκθεση τουΠέτρου Ζουμπουλάκη (έως τις 17/7), του Βαγγέλη Πλοιαρίδη (20/7-10/8) και έκθεση φωτογραφίας του Μίνου Αλχανάτη (3/8-2/9). Jazz και έθνικ μουσικές από το Kenny Garrett Quartet (13/7), το τρίο του Abdullah Ibrahim (14/7), το τρίο του Geri Allen, την ορχήστρα τουΓκόραν Μπρέκοβιτς (21/7) την Dee Dee Bridgewater (27/7), τον Μόρι Καντέ (28/7) και τη Σουζάνα Μπάκα (29/7).

Τον Αύγουστο θα φιλοξενηθούν το Aspen Santa Fe Ballet (4/8) και δύο συναυλίες, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στις 11/8 και τη Δήμητρα Γαλάνη στις 18/8. Τον υπόλοιπο μήνα ακολουθούν βραδιές με κλασική μουσική:

24/8: Συναυλία για όμποε και έγχορδα με τους Ε. Δελφινοπούλου, Ό. Ζέρβα, Δ. Φωτιάδης, Κ. Χασιώτης και D. Gudimov.

25/8: Ρεσιτάλ πιάνου με τον Μιχάλη Τσιαϊρα.

26/8: Συναυλία για φωνή και πιάνο με τη Δήμητρα Αθανασάτου και το Θανάση Μπιλιλή.

31/8: Συναυλία για φωνή, φλάουτο, πιάνο και τσέλο με τη Διονυσία Κλαυδιανού και το τρίο ΙΑΜΑ.

1/9: Συναυλία για κιθάρα και πιάνο με την Κορίνα Βουγιούκα και το Θοδωρή Τζοβανάκη.

2/9: Συναυλία για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο με το 3essence ensemble

Προπώληση: www.i-ticket.gr. Πληροφορίες: 2310 317327, 2310 312320.

7o Φεστιβάλ Νάξου

Από τα πιο προσεγμένα καλοκαιρινά φεστιβάλ είναι αυτό της Νάξου (με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον Στέλιο Κρασανάκη). Στον Πύργο Μπαζαίου θα παρουσιαστούν:

» 28/7: Το μουσικό σύνολο Carousel θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιταλία (καντσονέτες, ταραντέλες, παραδοσιακά, ελληνόφωνα κ.ά.) αλλά και την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κορσική, συν τραγούδια του Ρότα και του Πιοβάνι. Τραγουδούν η Φαίνη Νούσια, η Μαριαλένα Σπίνουλα και ο Μάκης Παπαγαβριήλ με συνοδεία από κρουστά, κιθάρα και ακορντεόν.

» 30/7: Η πιο κοσμογυρισμένη παράσταση του καλοκαιριού, Τζεσολμίνα της Pierrette Dypoyer, με την Όλια Λαζαρίδου.

» 4/8: Συναυλία με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τουςPrimavera en Salonico. Θα ερμηνεύσουν εκλεκτά παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου με επίκεντρο την Ιταλία.

» 7 & 8/8: Η Έλενα Τιμπλαλέξη σκηνοθετεί μία παράσταση βασισμένη στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο και σε μέρη από τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο που αναφέρονται στη Βενετία. Ερμηνεύει η Εύα Κουκούτση. Στις 9 Αυγούστου η παράσταση θα προσαρμοστεί για παιδικό κοινό, σαν ένα παιχνίδι με μουσική, θέατρο και ζωγραφική.

» 10/8: Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα δώσει ένα ρεσιτάλ με ερωτικές άριες του 17ου αιώνα (μεταξύ άλλων Σκαρλάτι, Βιβάλντι, Περγολέζι). Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Νίκος Τσαλίκης.

» 12, 13/8: Σε πρώτη παρουσίαση η Ρούλα Πατεράκη θα ερμηνεύσει το μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη Ιnsenso, βασισμένο στη νουβέλα του Καμίλο Μπόιτο Senso και στην ομώνυμη ταινία του Λουκίνο Βισκόντι. Στο ρόλο ενός «ιδεολογικού βαμπίρ», της κόμισσας Λίβια Σερπιέρι, η Πατεράκη θα γεφυρώσει το χρόνο από το 1866 έως σήμερα, ακροβατώντας ανάμεσα στον ερωτικό πόνο και στη συντριβή της ηρωίδας για την πτώση της τάξης της.

» 18/8: Η ομάδα δραματοθεραπείας Αιών θα παρουσιάσει μία παράσταση devised theatre, εμπνευσμένη από το έργο του Πιραντέλλο Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα.

» Τέλος, στις 20 Αυγούστου σ' ένα αφιέρωμα για τον Νίκο Καζαντζάκη, 50 χρόνια από το θάνατό του, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τον υπέροχο κύκλο τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι Καπετάν Μιχάλης και η Αλέκα Παΐζη θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του. Στο πιάνο η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.

Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ Χώρα Νάξου-Αγιασσός, Τηλ. 2285 031402 www.bazeostower.gr

Φεστιβάλ Σάμου («Μανώλη Καλομοίρη»)

Στην πανεμόρφη Σάμο χρόνια τώρα γίνεται κάθε καλοκαίρι ένα φεστιβάλ στη μνήμη του εκ Σάμου μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φροντίζουν η κόρη του, Χαρά Καλομοίρη, και η πιανίστρια Έλενα Μουζάλα. Φέτος θα δούμε:

» 23/7: Η Μαρία Φαραντούρηκαι η Λυδία Κονιόρδου θα ερμηνεύσουν Μύθους γυναικώνστο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου.

» 25/7: ΤοΜπαλέτο της Όπερας της Σόφιας θα ερμηνεύσει τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου.

» 30/7: Συναυλία με το κουιντέτο πνευστών Melos Brass στον αύλειο χώρο της Πορφυρειάδας Σχολής Καρλοβάσου.

» 1/8: ΣυναυλίαΘάνου Μικρούτσικου Υπέροχα Μονάχοι με το Σταυρό του Νότου στον αύλειο χώρο της Πορφυρειάδας Σχολής Καρλοβάσου.

» 3/8: Η Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, λυρική σοπράνο, και η Ινές Ζήκου, μέτζο σοπράνο, συνοδεία του Φρίξου Μόρτζου στο πιάνο, θα δώσουν ρεσιτάλ τραγουδιού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος.

» 9/8: Το τρίοPaderewski θα ερμηνεύσει μουσική δωματίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καρλοβάσου.

» 18/8: Ρεσιτάλ πιάνου της Έλενας Μουζάλα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέος.

» 19/8: Το Παιδικό Θέατρο της Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει τους 3 Σωματοφύλακες στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλατζόπουλου με την Ορχήστρα του Δρόμου στις 18/7 στις Ράχες Ικαρίας. Τραγουδούν η Έλλη Πασπαλά και η Γιώτα Νέγκα. Ακόμη, στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου θα τραγουδήσουν στις 7/8 ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ η Σωτηρία Λεονάρδου θα δώσει δύο συναυλίες, στον Όρμο Μαραθοκάμπου στις 16/8 και στους Φούρνους στις 18/8.

Φεστιβάλ Αιγαίου 2007/ Ερμούπολη, Σύρος

Το Φεστιβάλ Αιγαίου υποδέχεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τους φίλους της τέχνης στη Σύρο. Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων (εγκαινιάστηκε το 1864 κι είναι χτισμένο κατά μίμηση της Σκάλας του Μιλάνου). Έως τις 22 θα παρουσιαστούν τα εξής:

Η όπερα του Pietro Mascagni Zanetto θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Carol Castel στις 12, 13 Ιουλίου. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αμερικανίδα Jennifer Larmore (μέτζο σοπράνο). Οι δύο βραδιές θ' ανοίξουν με δημοφιλείς άριες και αποσπάσματα από τις όπερες La Traviata, Anna Bolena, Don Carlo, Norma, La Gioconda, που θα ερμηνεύσουν οι δύο σοπράνο μαζί με τον τενόρο Todd Geer και τον μπασοβαρύτονο William Powers. Την ορχήστρα Bohuslav Martinu Philharmonic διευθύνει ο Peter Tiboris.

Στις 14 Ιουλίου, ο Βιεννέζος αρχιμουσικός και συνθέτης Gerhart Track, με σολίστ τη μεσόφωνο Melody Kielisch και τον τενόρο Giorgio Aristo Mikroutsikos, θα τραγουδήσουν αποσπάσματα από βιεννέζικες οπερέτες των Johann Strauss, Franz Lehar, Robert Stolz και Emerich Kalman.

Στις 17 Ιουλίου οι σολίστ πιάνου Jennifer Larmore και William Powers, μαζί με τους διακεκριμένους πιανίστες Raymond Hughes και Norman Dunfee, θα ερμηνεύσουν τη Φαντασία σε Φα Ελάσσονα, έργο 104 για πιάνο και τέσσερα χέρια του Schubert.

Tο Aquila Theatre Company της Νέας Υόρκης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τις παραστάσεις του στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, για να μας παρουσιάσει το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Peter Meineck.

Το Φεστιβάλ κλείνει με το Κουαρτέτο Στράτος Βουγάς στις 20 Ιουλίου και στις 22 με το σχήμα Human Touch των David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου και Σταύρου Λάντσια. Στις 21 Ιουλίου το συγκρότημα Ταξίμι (που αποτελείται από Έλληνες μουσικούς της διασποράς) θα ερμηνεύσει μικρασιάτικα και ρεμπέτικα τραγούδια στην πλατεία Μιαούλη (με ελεύθερη είσοδο).

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21.00.
Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), τηλ. 210 3217917
www.festivaloftheaegean.com

Φεστιβάλ Ζακύνθου

Από το έρχόμενο Σάββατο, 14 Ιουλίου, η Ζάκυνθος εκτός από τις φυσικές της ομορφιές, έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κιμούλης θα παρουσιάσει τον σαιξπηρικό Μάκβεθ (μαζί του παίζουν η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Λαέρτης Βασιλείου, ο Ανέστης Καντούνης κ.ά.), στις 25 Ιουλίου ο ηθοποιόςΘοδωρής Γράμψας θα διαβάσει αποσπάσματα από τους Τάφους του Ούγου Φώσκολου στο Λόφος του Στράνη και στις 26 Ιουλίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το «Θέατρο Διαδρομή» θα παρουσιάσει τις Θεσμοφοριάζουσες σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και 18 ακόμη ηθοποιούς.

Στις 29 Ιουλίου ο Μάριος Φραγκούλης θα δώσει συναυλία, στην οποία συμμετέχει και η Ελένη Πέτα και την 1 Αυγούστου η Χάρις Αλεξίου (μαζί με δεκατρείς εξαίρετους μουσικούς) θα μοιραστεί με το κοινό της αγαπημένα τραγούδια από την πολύχρονη καριέρα της.

Στις 9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η Μήδεια του Μποστ σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και με πρωταγωνιστές την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Ζέτα Μακρυπούλια, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη κ.ά. Στις 13 Αυγούστου ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και 20 ακόμη ηθοποιοί θα παρουσιάσουν τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Στις 16 Αυγούστου ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα ερμηνεύσει τα καινούργια του τραγούδια αλλά και παλιές επιτυχίες του.