Απεργία την Πρωτομαγιά

Student Media

Student Media Facebook Twitter
0

O «φοιτητής» δεν είναι ένας τύπος που μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Οπότε δύσκολα θα εντοπίσεις κάποιο έντυπο ή ιστοσελίδα που να απευθύνεται αποκλειστικά στο φοιτητόκοσμο. Εξάλλου, αν το καλοσκεφτείς, και το LifO που κρατάς αυτή τη στιγμή στα χέρια σου θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί -εκτός από όλα τ' άλλα- και φοιτητικό έντυπο.  

Περιοδικά

Ο Φοιτητής.gr είναι μια επιλογή. Κυκλοφορεί κάθε μήνα free σε διάφορες καφετέριες (και στο internet) και περιορίζει τη θεματολογία του περισσότερο στο life-style παρά σε ουσιαστικά θέματα που μπορεί ν' απασχολούν έναν φοιτητή σήμερα. Το Καλειδοσκόπιοείναι ένα περιοδικό με παρουσία στο χώρο πάνω από 10 χρόνια. Ξεκίνησε από μια ομάδα στη Φιλοσοφική και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχεις σε αυτό είναι να είσαι σπουδαστής. Πολύ καλό layout, εμπνευσμένα θέματα, αλλά όχι με τόσο σταθερή περιοδικότητα. Είναι free και το βρίσκεις κυρίως στην Πανεπιστημιούπολη. Με όχι και τόσο σταθερή φοιτητική δομή, αλλά φτιαγμένο από φοιτητές, είναι το περιοδικό Centro. Κυκλοφορεί στα περίπτερα (€2) και από Οκτώβριο θα είναι μηνιαίο. Πολιτική, πολιτισμός και περιβάλλον είναι οι θεματικές του, και η ύλη του συχνά πλαισιώνεται από καλές συνεντεύξεις. Τέλος, μπορούμε να πούμε πως και το διμηνιαίο περιοδικό Υποβρύχιο ανήκει στα φοιτητικά έντυπα, αφού το στήσιμο και το περιεχόμενό του απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες. Είναι free και αυτό, και λειτουργεί κυρίως με ένα μεγάλο συνδρομητικό δίκτυο, όπου ο καθένας εγγράφεται δωρεάν.

Internet

Στο διαδίκτυο, τώρα, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Λειτουργούν μια σειρά από fora και sites που έχουν στόχο να εντάξουν το φοιτητή σε ομάδες επικοινωνίας για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Σχεδόν όλα έχουν μια σταθερή δομή. Χώροι συζητήσεων με διάφορες θεματικές, νέα από την πολιτική και τον πολιτισμό, προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγία, downloads και games. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα: Το www.greeklaws.gr, μια ολόκληρη δικηγορική κοινότητα που παρέχει κάθε είδους δικαστική και ποινική συμβουλή. Το www.foititis.gr, το οποίο είναι παρόμοιο με το περιοδικό. Towww.examino.gr, με πολλά παιχνίδια και video. Το www.ptixio.gr που είναι λίγο πιο πολιτικό και διαθέτει στους ενδιαφερόμενους (έναντι αντιτίμου) ακόμα και t-shirt με το logo του. Ακόμα, συχνό φαινόμενο είναι κάθε σχολή να δημιουργεί και έναν δικό της χώρο. Οπότε ρωτήστε, μάθετε και δώστε το παρών. Πολιτικά, η ΔΑΠ διαθέτει ένα δικό της ενιαίο site, το www.dap.gr, με δελτία Τύπου, downloads, λεξικά και άλλα. Η ΠΑΣΠ εμφανίζεται πιο διασπασμένη, κι έτσι αν «γκουγκλάρεις» με το αρκτικόλεξο της παράταξης θα εμφανιστούν πολλοί διαφορετικοί ιστότοποι, ανάλογα με τη σχολή. Το ΥouΤube καθώς και επαναστατικές προκηρύξεις δεσπόζουν στο www.pks.gr (το site με το γαρύφαλλο) της κομμουνιστικής παράταξης και μια παρόμοια κατάσταση ισχύει και σε αυτό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή ΕΑΑΚ. Ολοκληρώνοντας, για καθαρά πανεπιστημιακά θέματα, συνδεθείτε με το επίσημο site του Καποδιστριακού www.uoa.gr και κατευθυνθείτε ακολουθώντας τα links που σας δίνει (ιδιαίτερη μνεία στην ηλεκτρονική σελίδα για τις βιβλιοθήκες www.lib.uoa.gr).

Διάφορα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ