Την πολυσυζητημένη μεταφορά της αριστουργηματικής ταινίας του Ζαν Γιμού Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια (Αργυρός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1991) στη σκηνή από το Εθνικό Μπαλέτο της Κίνας αναμένουμε με ενδιαφέρον σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή, με σκηνοθέτη τον κορυφαίο δημιουργό Ζαν Γιμού, ο οποίος μετέτρεψε την ιστορία της ταινίας του σ' ένα υπερθέαμα που συνδυάζει την πλούσια παράδοση της κινεζικής όπερας, το κλασικό μπαλέτο και την ελευθερία του δυτικού χορού.

Ο Γιμού χωρίς να αλλοιώσει το πνεύμα της ταινίας προσάρμοσε δραματουργικά το περιεχόμενό της στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και απαιτητικού θεάματος. Η ιστορία εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με ηρωίδα μια τολμηρή νεαρή γυναίκα που αψηφά τον νόμιμο, συμβατικό δεσμό της με έναν άρχοντα, για να αφεθεί στο πάθος και την ένταση του έρωτα μ' έναν ηθοποιό της όπερας. Ο φθόνος που προκαλεί αυτή η παράνομη ένωση έχει τραγική κατάληξη, αφού οδηγεί τους δυο εραστές στην πτώση και την καταστροφή. Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης από τον Chen Qigang συγκαταλέγεται στα ατού του εγχειρήματος, ενώ λίγοι θεατές μένουν ασυγκίνητοι από την εκπληκτική σκηνογραφία του Zeng Li. Ο εμπνευσμένος σκηνογράφος τοποθέτησε το μπαλέτο ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους οι οποίοι κυκλώνουν απειλητικά και περιορίζουν την νεαρή ηρωίδα, εντείνοντας διαρκώς το δράμα και τις εσωτερικές συγκρούσεις της.

Εντυπωσιακό και αρκούντως ζοφερό θεωρείται το τραγικό φινάλε της παράστασης, όταν το πίσω μέρος της σκηνής καλύπτεται από μια γιγαντιαία οθόνη η οποία «σκίζεται» βίαια για να κατακλυστεί από αίμα. Λυρισμός, φαντασμαγορία και πάθος συνθέτουν ένα σύγχρονο υπερθέαμα, με την υπογραφή του Ζαν Γιμού, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεότερης κινεζικής τέχνης.