Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) αποτελούν από το 1992 τον «τρίτο δρόμο» για όσους είτε δεν κατάφεραν να μπουν σε κάποιο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης (και δεν επιθυμούν να ξαναπροσπαθήσουν), είτε προτιμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση σε κάποιο επάγγελμα, ανάλογα πάντα με τις διαθέσεις και τα ταλέντα τους.

Τα περισσότερα ΙΕΚ καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων –από τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογιστές, μέχρι εικονολήπτες, σκηνοθέτες, δημοσιογράφους, ακόμα και επαγγελματίες οδηγούς, μακιγιέρ και σεφ– ενώ δεν λείπουν και εκείνα που ειδικεύονται σε ένα μόνο τομέα (π.χ. επαγγέλματα υγείας).

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών ΙΕΚ (ΠΕΙΙΕΚ), στην κορυφή στις προτιμήσεις των σπουδαστών φιγουράρουν ειδικότητες που προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως λογιστική, παραϊατρικά επαγγέλματα, πληροφορική και παιδαγωγικά. Όλες, πάντως, οι σχολές που παραθέτουμε εδώ διαθέτουν αναλυτικό site στο internet, οπότε κάνοντας το απαραίτητο surfing δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Φέτος, στα θρανία των δημόσιων ΙΕΚ αναμένεται να καθίσουν πάνω από 18.000 σπουδαστές, ενώ στα ιδιωτικά περί τους 15.000 – πολύ περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Η εκπαίδευση διαρκεί δύο χρόνια, κατά τα οποία οι σπουδαστές παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Όσοι ολοκληρώνουν με επιτυχία, παίρνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εξετάσεις για τη χορήγηση του σχετικού κρατικού διπλώματος. Επίσης, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εξάμηνης πρακτικής άσκησης στο δημόσιο τομέα, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ, ο φορέας του υπουργείου Παιδείας που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και πιστοποίηση των ΙΕΚ της χώρας) έχει θεσμοθετήσει 6.000 θέσεις για πρακτική άσκηση αποφοίτων ΙΕΚ, από τις οποίες οι 3.000 είναι επιδοτούμενες.

Για το φθινοπωρινό εξάμηνο του έτους 2007-2008, οι εγγραφές ξεκινούν την 1/9 και τα μαθήματα στις 15/10. Τα δίδακτρα, ειδικά για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ανέρχονται στα 2.000-2.500 ευρώ το χρόνο. Οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από την αίτηση εγγραφής, θα πρέπει να καταθέσουν επίσης αντίγραφο του απολυτηρίου Λυκείου, 8 φωτογραφίες, υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599, πιστοποιητικό γέννησης και φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από το αστυνομικό τμήμα. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι άρρενες σπουδαστές δικαιούνται ασφαλώς αναβολή από το στρατό.

Computer και ξερό ψωμί

ΚΟΡΕΛΚΟ

Το ΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια. Είναι από τις πρώτες σχολές που ειδικεύτηκαν στο χώρο των multimedia, και η οποία υιοθέτησε την αρχή «κάθε σπουδαστής ένα κομπιούτερ» (μάλιστα σε κάθε νέο που εγγράφεται, προσφέρει ένα laptop νέας τεχνολογίας). Σήμερα έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της καλύπτοντας, εκτός από τους τομείς της Πληροφορικής-Ηλεκτρονικής, και ειδικότητες Οικονομίας και Διοίκησης. Επιπλέον, η ΚΟΡΕΛΚΟ δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές της να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο και να αποκτήσουν bachelor και μεταπτυχιακούς τίτλους (ΜΑ, MSc).
Βερανζέρου 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3303333, e-mail: korelko@korelko.gr, website: http://www.korelko.gr

ΔΕΛΤΑ

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στα συστήματα νέων τεχνολογιών (τηλεοράσεις plasma, κινητή τηλεφωνία, marine electronics, δορυφορική επικοινωνία, internet κ.λπ.), αλλά και στις εφαρμοσμένες τέχνες (γραφιστική, multimedia) και στον κατασκευαστικό τομέα. Παράλληλα, για τους λιγότερο τεχνοκράτες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικότητες που καλύπτουν τους τομείς της αισθητικής αλλά και των παιδαγωγικών επιστημών. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για τη μουσική, υπάρχει ο τομέας της ηχοληψίας. Οι πιο οργανωτικοί διδάσκονται τις αρχές του μάνατζμεντ και εντρυφούν στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Τέλος, υπάρχει και ο τουρισμός και η τέχνη της γεύσης. Μπερδευτήκατε;
Ρεθύμνου 3, Αθήνα, τηλ.: 210 8225983, e-mail: deliek@delta-iek.gr, website: http://www.delta-iek.gr

ΜΑΝΩΛΑ

Το ΙΙΕΚ ΜΑΝΩΛΑ κλείνει 40 χρόνια στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καλύπτοντας τους τομείς της οικονομίας και της διοίκησης, της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών μέσων αλλά και των εφαρμοσμένων τεχνών, των ΜΜΕ και του τουρισμού.
Σουρμελή 4-6, Αθήνα, τηλ.: 210 8252105-6, e-mail: azarkada@manola.gr, website: www.manola.gr

ΞΥΝΗ

Το ΙΕΚ ΞΥΝΗ λειτουργεί από το 1992 και εκτός από την Αθήνα διατηρεί παραρτήματα στη Γλυφάδα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Οικονομία και διοίκηση, πληροφορική και νέες τεχνολογίες, υγεία και ομορφιά, προσχολική αγωγή, επικοινωνία και ΜΜΕ, τουρισμός, δομικές κατασκευές, εφαρμοσμένες τέχνες, μηχανολογία και μεταφορές... Οι ειδικότητες είναι πολλές και ποικίλες και πλαισιώνονται από πληθώρα πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, το ΙΕΚ ΞΥΝΗ προσφέρει τη δυνατότητα συνέχισης σπουδών (μέσα στον Εκπαιδευτικό Όμιλο) και απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σε κρατικά βρετανικά πανεπιστήμια.
Πατησίων 31, Αθήνα, τηλ.: 210 5227089, 210 5224339, e-mail: pat31gr@xinis.com / Φίλωνος 39, Πειραιάς, τηλ.: 210 4120313, 210 4120714, e-mail: Filsec@xinis. com / Αχιλλέως 31-33, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9640117, e-mail: glyfsec@xinis.com / website: http://www. xinis.com

ΟΜΗΡΟΣ

Η εξειδίκευση φαίνεται να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το ΙΕΚ Όμηρος, καθώς το πρόγραμμά του προσφέρει πάνω από 50 διαφορετικές ειδικότητες στους τομείς της πληροφορικής, της διοίκησης επιχειρήσεων, της ηχοληψίας και του κινηματογράφου, των εφαρμοσμένων τεχνών, της μόδας, της ομορφιάς και της υγείας, του τουρισμού, των παιδαγωγικών και κοινωνικών επαγγελμάτων, των ΜΜΕ και των δομικών έργων. Οι σπουδαστές των πανεπιστημιακών τμημάτων του ΟΜΗΡΟΥ, που είναι ταυτόχρονα σπουδαστές του University of Huddersfield, αποκτούν διεθνώς αναγνωρισμένους τίτλους Bachelor και Master, οι δε απόφοιτοι του ΙΕΚ αποκτούν αναγνωρισμένο κρατικό δίπλωμα. Παράλληλα, ο ΟΜΗΡΟΣ έχει δημιουργήσει θυγατρική εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας, την «ΟΜΗΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ», η οποία συνεργάζεται με την ΙΒΜ και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
Κλεισόβης 6, Αθήνα, τηλ.: 210 3806166, 210 3800811, 3831455, e-mail: omiros@omiros.gr, website: http://www.omirosgroup.com

INTERGRAPHICS

Ο εκπαιδευτικός όμιλος INTERGRAPHICS ιδρύθηκε το 1990, με σκοπό να παρέχει απόλυτα εξειδικευμένη εκπαίδευση στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο των εφαρμοσμένων και καλών τεχνών και της πληροφορικής.
Στουρνάρη 49, Αθήνα, τηλ.: 210 3838808, e-mail: info@intergraphics.gr, website: http://www.intergraphics.gr

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Το ΙΕΚ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ιδρύθηκε το 1993 και είναι από τα πρώτα που λειτούργησαν στη χώρα. Εδώ κυριαρχούν οι τομείς της οικονομίας, της διοίκησης και της πληροφορικής αλλά και των μεταφορών και του τουρισμού, με επίκεντρο τα ναυτιλιακά, καθότι η σχολή στεγάζεται στον Πειραιά.
Κουμουνδούρου 175, Πειραιάς, τηλ.: 210 4625454, 210 4629066, 210 4614001, e-mail: iekthemi@compulink.gr, website: http://www.themistoklis.gr

ΠΕΤΡΑ

Οι χρηματοπιστωτικές και διοικητικές υπηρεσίες, η πληροφορική, οι δομικές κατασκευές και οι εφαρμοσμένες τέχνες είναι οι τομείς στους οποίους ειδικεύεται το ΙΕΚ ΠΕΤΡΑ. Η σχολή χορηγεί υποτροφίες και επαίνους, ενώ απαλλάσσει τους αριστούχους από μέρος των διδάκτρων. Η φοίτηση εμπλουτίζεται με τη διοργάνωση και παρακολούθηση σεμιναρίων και ημερίδων.
Πατησίων 45 & Πολυτεχνείου 2, τηλ.: 210 5225073, 210 5249222, e-mail: iekpetra@petra-education.gr, website: http://www.petra-education.gr

ΔΟΜΗ

Στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ ο σπουδαστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 39 ειδικότητες που αφορούν στους τομείς: ΜΜΕ & Επικοινωνίας, Παιδαγωγικών, Ομορφιάς και Υγείας, Τουριστικών Επαγγελμάτων και Μεταφορών, Sound & Music, Cinema & TV. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και σε ειδικότητες αιχμής όπως Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας, Διαχειριστής Τεχνολογίας Internet, Τεχνικός Δικτύων Η/Υ, Προγραμματιστής, στις τεχνολογικές ειδικότητες του τομέα Art & Design, Computer Graphics Animation, Γραφίστας και Διακοσμητής-Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων, αλλά και στη διοίκηση επιχειρήσεων και το μάρκετινγκ.
Χαριλάου Τρικούπη 17-19, Αθήνα, τηλ.: 210 3820653, 210 3840552, e-mail: domi@iekdomi.edu.gr, website: http://iekdomi.edu.gr

ΑΚΜΗ

Οι διοικητικές και οικονομικές σπουδές, καθώς και οι νέες τεχνολογίες, το design και τα media, αποτελούν την ειδικότητα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το οποίο όμως παρέχει επιπλέον και πιο καλλιτεχνικές σπουδές, όπως σεναριογραφία, σκηνοθεσία, υποκριτική, χορό και ενδυματολογία.
Κοδριγκτώνος 16, Αθήνα, τηλ.: 210 8235941, 210 8215883, 210 8224074, e-mail: info@iek-akmi.gr, website: http://www.iek-akmi.gr

ATHENS METROPOLITAN COLLEGE

Η καινοτομία και η μοναδικότητα αποτελούν δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων σπουδών στο AMC, το οποίο αποτελεί μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ. Στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σε ιδιόκτητη έκταση 7.000 τ.μ., στο Μαρούσι και αποτελεί το μεγαλύτερο Campus στα βόρεια προάστια. Ειδικεύεται σε τέσσερις τομείς: Διοίκηση & Επιχειρήσεις, Νέες Τεχνολογίες, Κοινωνικές Επιστήμες & Επικοινωνία και Εφαρμοσμένες Τέχνες, ενώ σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα University of Wales Bangor, Roehampton University, Queen Margaret University, Cyprus College και International University of Vienna προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών σε εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία, που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο στο εξωτερικό.
Σώρου 74, Μαρούσι, τηλ.: 210 6199891, e-mail: info@athensmetropolitancollege.gr, website: www.athensmetropolitancollege.gr

ΩΜΕΓΑ

Τα ΙΕΚ ΩΜΕΓΑ παρέχουν μεταλυκειακή κατάρτιση και εξειδίκευση σε ενδιαφέρουσες, μοντέρνες και πολύ χρήσιμες ειδικότητες που ανανεώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η λίστα είναι τεράστια και καλύπτει όλη την γκάμα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τον τουρισμό, τις εφαρμοσμένες τέχνες, τη δημοσιογραφία, αλλά και την εκπαίδευση οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ ΩΜΕΓΑ έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο 3ο έτος του Πανεπιστημίου Staffordshire της Αγγλίας, σε όλες τις ειδικότητες, για την απόκτηση Bachelor.
Αριστείδου 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3230444, e-mail: info@omega.gr / Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Πειραιάς, τηλ.: 210 4220182, e-mail: info@lemonde.edu.gr/ website: http://www.omega.gr

Στην υγειά σας!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ

Ένα από τα λίγα ΙΕΚ που ειδικεύονται στα παραϊατρικά επαγγέλματα, αλλά και σε διάφορες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Η νοσηλευτική τραυματολογία, η κινησιοθεραπεία, η οδοντοτεχνική, η αισθητική, η διαιτητική, αλλά και η αρωματοθεραπεία, είναι μόνο μερικές από τις 40 ειδικότητες που προσφέρονται. Επιπλέον, προσφέρεται η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών και οι φοιτητές ξεκινούν την καριέρα τους με τη βοήθεια του γραφείου υπηρεσιών σταδιοδρομίας.
Πατησίων 81 & Χέυδεν 8-10, Αθήνα, τηλ.: 210 8251805, e-mail: ipokrat@otenet.gr, website: http://www.ipokratios.gr

ΥΓΕΙΑ

Ολοκληρωμένες σπουδές σε πλήθος ειδικοτήτων που αφορούν στα ιατρικά επαγγέλματα, όπως τραυματολογία, κινησιοθεραπεία κ.λπ., αλλά και στα οικονομικά, στον τουρισμό, στην αισθητική και στις μεταφορές.
Κάνιγγος 17, Αθήνα, τηλ.: 210 3830500, e-mail: iekygeia@otenet.gr, website: http://www.hygeia.gr/iek_vita.shtml

ΣΒΙΕ

Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ ειδικεύεται σε επαγγέλματα του χώρου των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών όπως: ειδικός κινησιοθεραπείας, λουτροθεραπείας, οδοντοτεχνίτης, τεχνικός φαρμάκων, βοηθός φαρμακείου, βοηθός ακτινολόγου, νοσηλευτής, αναισθησιολόγος, οπτικός, αισθητικός, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας… ο κατάλογος είναι μακρύς και σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας!
Πλατεία Ελευθερίας 7, Αθήνα, τηλ.: 210 3247625, 210 3248543, 2103247 480, 3232323, e-mail: info@sbie.edu.gr, website: http://www.sbie.edu.gr

Μάθε τέχνη κι άστη να

TECHNOGRAFICO

Το ιδιωτικό ΙΕΚ TechnoGrafico δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης από το 1993. Μότο του από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του είναι η παροχή «ανθρωποκεντρικής» κατάρτισης. Ειδικεύεται στις εφαρμοσμένες τέχνες, τη γραφιστική, το κινούμενο σχέδιο, το 3D animation, ενώ επίσης παρέχει σπουδές δημοσιογραφίας, μοντάζ, παραγωγής, ηχοληψίας και σκηνοθεσίας.
Μάρνη 18, Αθήνα, τηλ.: 210 5232800, 210 5232801, 210 5240594, e-mail: dat@ath.forthnet.gr, website: www.technografico.gr

LEICA ACADEMY

Ο παράδεισος του επίδοξου φωτογράφου. Θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα φωτογραφίας υψηλού επιπέδου με μια ισχυρή καλλιτεχνική δόση. Η φωτογραφική ακαδημία LEICA διαθέτει πλούσιο και σύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργεί με αυστηρά επιστημονικές και επαγγελματικές προδιαγραφές, ενώ συνεργάζεται με τα καλύτερα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ινστιτούτα της Ευρώπης, για όσους σπουδαστές επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Υμηττού 243, Αθήνα, τηλ.: 210 7525328, 210 7560485, 210 7525433, e-mail: info@leica-academy.gr, website: http://www.leica-academy.gr

ΙΙΕΚ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημιουργικότητα και πρακτική εξάσκηση είναι τα εφόδια για έναν καλό κομμωτή που δεν αρκείται μόνο να υπακούει στις τάσεις της μόδας. Εξάλλου, ποιος είπε ότι η κομμωτική δεν είναι τέχνη;
Αγίου Δημητρίου 12, Κηφισιά, τηλ.: 210 8019583, 210 8019598, e-mail: vasilisdiamantopoulos@yahoo.gr, website: http://www.diamantopoulos.com.gr

Σας αρέσει η Ελλάδα μας;

LE MONDE

Πρόκειται για τον μοναδικό εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα που είναι αποκλειστικά εξειδικευμένος στον τουριστικό, ξενοδοχειακό και γαστρονομικό χώρο. Οι ειδικότητες πολλές και διάφορες και η επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας, εξασφαλισμένη!
Χαλκοκονδύλη 60, Αθήνα, τηλ.: 210 5230530, 210 5231050, e-mail: lemondeedu@ath.forthnet.gr, website: http://www.lemonde.edu.gr