Στην εκδοτομάνα Σόλωνος(από την πλευρά των Εξαρχείων) θα βρούμε στο 133 τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, τον πολυχώρο των εκδόσεων Άγκυρα στο 124, τον Σιδέρη στο 116, τον νομικόΣάκουλα στο 69 και το γνωστό για τα ιστορικά του Θεμέλιο στο 84. Στις καθέτους τώρα. Τα Ελληνικά Γράμματαείναι στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Στη Ζωοδόχου Πηγής εδρεύουν οι κλασικές εκδόσεις Χατζηνικολή, όπου θα βρείτε Πίντσον και Γιουρσενάρ. Στο 2 είναι οι εκδόσεις Κανάκη, όπου τελευταία κυκλοφορεί η Ιστορία της Κόζα Νόστρα. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο Σαββάλας με τις πλούσιες εκδόσεις όσον αφορά τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά συγγράμματα. Ο Γκοβόστης έφυγε από το νούμερο 24 όπου ήταν για πάνω από 80 χρόνια και πήγε πενήντα νούμερα παραπάνω, στο 74. Στοχαστικά, αναρχικά και αγωνιστικά στο Κ.Ψ.Μ., στο νούμερο 54. Τέλος, στο 99, νέα είσοδο στο χώρο των Εξαρχείων έκαναν οι εκδόσεις Άγρα. Στη συνέχεια της Ζ. Πηγής, τη Γ. Γενναδίου, και συγκεκριμένα στο νούμερο 3, στεγάζεται ο Κέδρος. Στη μικρή Ζαλόγγου, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ίσως εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα, οΚαστανιώτης. Δίπλα του, στο 9, είναι οι εκδόσεις Διόπτρα. Στο 24 της Χαριλάου Τρικούπη συναντάμε το Θυμάρικαι στο 33 τις οικολογικά ανήσυχες εκδόσεις Ψύχαλος. Ενάμιση περίπου χρόνο λειτουργεί ο πολιτιστικός πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο στην Ιπποκράτους 118. Στον ίδιο δρόμο, στο 10, είναι οι Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.Στη Μαυρομιχάλη συναντάμε αρχικά τις εκδόσεις Κατάρτι. Στο 16 είναι οΔόμος, στο 18 ο Γαβριηλίδης, ένα γραφείο παραπάνω οι εκδόσεις Σίγμακαι τέλος στο ύψος της Βαλτετσίου έχει την έδρα της η Επικαιρότητα. Τέλος, στην Ασκληπιού 6 είναι οι εκδόσειςΝεφέλη.

 

Τέσσερις εκδοτικούς οίκους συναντάμε στη Διδότου. Δαρδανός,Εξάντας με ποικίλες εκδόσεις, η Οδός Πανός με το γνωστό περιοδικό, τις βιογραφίες και τις εκδόσεις Σιγαρέτακαι ο μουσικός οίκος Fagotto. Στη Ναυαρίνου απέναντι από το Παιδαγωγικό είναι οι εκδόσεις Opera.Καιρό τώρα τα βιβλία της Ινδίκτουμπορείτε να τα βρείτε στην Καλλιδρομίου 64, ενώ στο 28 λειτουργεί το αισθητικό εργαστήριο των εκδόσεων Στιγμή και στη γωνία του ίδιου δρόμου με την Πλαπούτα 2 στήνονται οι καινούριες σε όνομα άλλα έμπειρες σε στελέχη εκδόσεις Τόπος. Πιο χαμηλά, στη Δερβενίων 38, είναι ηΩκεανίδα. Στην Αραχώβης 35 πετυχαίνουμε το Ροδακιό (παράρτημα) και τις εκδόσεις Πολύτροπο και την Αιώραστο 49. Πατάκης στο 14, Διάττωνστο 13, Ερατώ στο 19 και Ελεύθερος Τύπος κάνουν τη δική τους πιάτσα στη Βαλτετσίου. Στην Ανδρέου Μεταξά 28 έχει μεταφέρει την περίφημη θεατρική της σειρά η Δωδώνη, ενώ στη Σπυρίδωνος Τρικούπη εδρεύουν οι Σοκόλης καιΠερίπλους.

Έξι εκδότες γράφουν για τα Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια είναι για την Αθήνα η εστία των κοινωνικών, των πολιτικών και των πολιτιστικών διεργασιών. Διατηρούν με την υπόλοιπη πόλη άλλοτε μια σχέση επιρροής και άλλοτε αντίθεσης. Ήταν και εξακολουθεί να είναι ο χώρος όπου γεννώνται οι ιδέες και ταυτόχρονα η κονίστρα όπου διεξάγεται η πάλη τους. Κοντά στα κέντρα των αποφάσεων αλλά και στα ανώτατα ιδρύματα της εκπαίδευσης, έγιναν από πολύ νωρίς το καταφύγιο των πνευματικών ανθρώπων, των καλλιτεχνών, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών, των φοιτητών, των πολιτικοποιημένων νέων, που αναζητούσαν πρωτίστως την ελεύθερη έκφραση μέσω της τέχνης και της δημιουργίας. Ήταν επόμενο σε αυτήν τη γειτονιά να γεννηθούν και οι Εκδόσεις Καστανιώτη, που από την αρχή συγκροτήθηκαν ως κατεξοχήν χώρος συσπείρωσης του ανήσυχου κόσμου. Και όσο τα Εξάρχεια εξακολουθούν να λειτουργούν ως καρδιά αυτής της πόλης και αυτής της ιδιαίτερης κοινότητας, ο εκδοτικός μας οίκος θα συνεχίζει να συγχρονίζεται με τους παλμούς της, λειτουργώντας πάντα σε αυτή την περιοχή.

Θανάσης Καστανιώτης

Η εκδοτική πιάτσα παλαιότερα ήταν γύρω από την οδό Σόλωνος. Όταν επήλθε κορεσμός, τα Εξάρχεια ήταν μια λύση. Υπήρχαν ακόμη παλιά σπίτια, με σχετικά χαμηλές τιμές, που προσφέρονταν γι' αποκατάσταση. Τα Εξάρχεια εξάλλου πάντοτε συγκέντρωναν φοιτητές, διανοούμενους κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, και ήταν ήδη πιάτσα επαγγελματιών του «χώρου» π.χ. βιβλιοπωλών, βιβλιοδετών και τυπογράφων. Μας εξυπηρετεί, αλλά και μας αρέσει που τα γραφεία μας βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, σ' αυτή την όμορφη, αστική γειτονιά με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Λουίζα Ζαούση
Ωκεανίδα

Πριν από είκοσι χρόνια, το άκουσμα του ονόματος «Εξάρχεια» παρέπεμπε σε μια έδρα των αναρχικών οργανώσεων και έναν ασυμβίβαστο τρόπο ζωής. Από πάντα όμως ήταν και ο χώρος στέγασης τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσελκύοντας έτσι φοιτητές και διανοούμενους. Αυτό έδωσε έναν αέρα στοχασμού και μια έντονη δόση κουλτούρας στην περιοχή, συσπειρώνοντας τους εκδοτικούς οίκους στα στενά της. Φοιτητές, διανοούμενοι και βιβλιοφάγοι επωφελούνται όχι μόνο από το γεγονός ότι όλοι οι εκδοτικοί βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και από τη νέα τάση που συνδυάζει βιβλιοπωλεία με ατμοσφαιρικές καφετέριες, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και προσφέρουν το απόλυτο ανοιξιάτικο απόγευμα.

Νώντας Παπαγεωργίου
Μεταίχμιο

Πάντα οι πνευματικές ζυμώσεις βάδιζαν δίπλα στις κοινωνικές εξελίξεις και τα Εξάρχεια, απ' όλη την Αθήνα, φέρουν στην καθημερινότητά τους τον παλμό της εποχής. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι ήταν και είναι (σε πείσμα των καιρών) μαζί με τα παιδιά «με τα μαύρα ρούχα» οι καθημερινοί διαβάτες των εξαρχιώτικων στενών. Το καινούργιο, οι αντιθέσεις και οι ιδέες εξακολουθούν να γεννιούνται στο «καυτό» τσιμέντο αυτής της γειτονιάς. Οι εκδοτικοί οίκοι -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε καλύτερο σημείο, αν και τον τελευταίο καιρό βλέπουμε και ορισμένους ν' απομακρύνονται. Απ' όλες τις απόψεις, είναι κέρδος για έναν εκδοτικό οίκο να βρίσκεται εδώ, όχι μόνο για την ιστορική σημασία της περιοχής αλλά και γιατί παραμένει ακόμα ένα ζωντανό μελίσσι ενδιαφερόντων ανθρώπων με πολυποίκιλους προβληματισμούς.

Νίκος Τσουβαλάς
Ελληνικά Γράμματα

Στα Εξάρχεια συντελείται μάζωξη διανοούμενων - ήτοι πολλοί διανοούμενοι ανά τετραγωνικό μέτρο! Επιπλέον, εκλείπουν οι κυράτσες του Κολωνακίου, λέει ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, 30 ετών, συχνός επισκέπτης της περιοχής και των βιβλιοπωλείων της. Υπάρχει έδαφος για πολλές κουβέντες που φέρνουν ιδέες και σχέδια. Το βιβλίο είναι το μέσο για να βρεις, να πεις, να ταυτιστείς με πολλά απ' αυτά. Το πνεύμα της περιοχής, η ένταση των δρόμων της, σε κάνει να θες να συμμετέχεις σε όσα συμβαίνουν. Είναι τόπος δράσης. Η έντονη πολιτικοποίηση δεν είναι τυχαία. Όσο για τις εκδόσεις μας, σαφώς μας εξυπηρετεί πολύ που βρίσκονται στα Εξάρχεια. Η διακίνηση των βιβλίων γίνεται γρήγορα και εύκολα. Ο αναγνώστης ενημερώνεται άμεσα. Το γεγονός ότι είναι κεντρικό σημείο της Αθήνας εξυπηρετεί επισκέπτες των βιβλιοπωλείων και εργαζόμενους σ' αυτά.

Λίνα Καλαμίδα
Θυμάρι

Οι εκδόσεις Αιώρα βρίσκονται στα Εξάρχεια από το 2000. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καρδιά του εκδοτικού χώρου συνεχίζει να χτυπάει σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα των Εξαρχείων, παρ' ότι δεν είναι ο μόνος λόγος που η περιοχή πάλλεται - τα Εξάρχεια, ζωντανός χώρος πολιτικής, πνευματικής και πολιτιστικής αναζήτησης, σίγουρα δεν σ' αφήνουν να εφησυχάσεις. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον σ' ένα τμήμα κάθε εκδοτικού οίκου να βρίσκεται... όπου θέλει, αλλά τα γραφεία μας, στην οδό Αραχώβης 49, διευκολύνουν την επαφή με τα βιβλιοπωλεία και τους συνεργάτες μας.

Άρης Λασκαράτος
Αιώρα

Οι εκδόσεις Αιώρα βρίσκονται στα Εξάρχεια από το 2000. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καρδιά του εκδοτικού χώρου συνεχίζει να χτυπάει σε μερικά οικοδομικά τετράγωνα των Εξαρχείων, παρ’ ότι δεν είναι ο μόνος λόγος που η περιοχή πάλλεται - τα Εξάρχεια, ζωντανός χώρος πολιτικής, πνευματικής και πολιτιστικής αναζήτησης, σίγουρα δεν σ’ αφήνουν να εφησυχάσεις. Είναι αλήθεια ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον σ’ ένα τμήμα κάθε εκδοτικού οίκου να βρίσκεται... όπου θέλει, αλλά τα γραφεία μας, στην οδό Αραχώβης 49, διευκολύνουν την επαφή με τα βιβλιοπωλεία και τους συνεργάτες μας.