Πακέτο μέτρων για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης προανήγγειλε χθες από τη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισµό του 2011.

Όπως είπε η υπουργός τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Στόχος του πακέτου  η συγκράτηση ή η επιστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων, η προσέλκυσηκατοίκων και ενοικιαστών µεσαίων εισοδηµατικών τάξεων και η αλλαγή µέρους της υπάρχουσας χρήσης σε χρήση κατοικίας.

Οπως επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ) Γιάννης Πολύζος «ήδη έχουν γίνει συγκεκριµένες προτάσεις από τον Οργανισµό για την επιστροφή στο κέντρο της κατοικίας και της επαγγελµατικής δραστηριότητας. Σε αυτές περιλαµβάνονται κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας σύµφωνα µε τα κριτήρια του Οργανισµού Εργατικής Εστίας, επιδότηση µέρους του τραπεζικού δανεισµού για αγορά πρώτης κατοικίας ή άλλης επαγγελµατικής επένδυσης, αναπροσαρµογή των δηµοτικώντελών όπως και του συστήµατος του αντικειµενικούπροσδιορισµού ακινήτων, το οποίο επιδρά στην αγορά πρώτης κατοικίας».

Σύµφωνα µε την κ. Μπιρµπίλη, «το πρώτο τρίµηνο του 2011 θα κατατεθούν οι προτάσεις των δύο Ρυθµιστικών Σχεδίων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα µεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωµία της Αθήνας βρίσκονται σε εξέλιξη: πεζοδρόµηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, γραµµική πλατεία Πανεπιστηµίου µε µέσα σταθερής τροχιάς, φαληρικόςόρµος, αναβάθµιση των παραδοσιακών περιοχώνκατοικίας της Αθήνας: Πατήσια, Κυψέλη, Εξάρχεια».

Η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι«τα επόµενα δέκα χρόνιαθα πραγµατοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεµβάσεις σε κτίρια». Παράλληλα, «προβλέπονται παρεµβάσεις µε την προσφορά άτοκων δανείων και επιδοτήσεων στους οικονοµικά ασθενέστερους ώστε να χρηµατοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεµβάσεις σε παλιά σπίτια».

Πηγή:Τα Νέα