ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
1. Beetroot

Παρά τη νοσταλγία με την οποία θυμόμαστε το παλιό μας νόμισμα, αντιλαμβανόμαστε -παραφράζοντας τον Ι. Μοντανέλλι- πως η επιστροφή στη δραχμή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο θλιβερός επίλογος στην ιστορία «ενός λαού που δεν κατάφερε να γίνει διεθνής». Σχεδιάσαμε το «χιλιάρικο», αποτυπώνοντας σταθμούς της ιστορίας μας, ξεκι-
νώντας από τους στερεοτυπικούς και φτάνοντας ως τα γεγονότα που λίγο λίγο μας έκαμψαν, πλάι στα κλειδιά της καινούργιας Μερσεντές μας.
beetroot.gr
ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
2. This is Amateur
Life goes on bitches.
thisisamateur.com 

 

 

 

ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
3. MNP
Στην πρότασή μας για τον σχεδιασμό του νέου νομίσματος χρησιμοποιήσαμε ένα κομμάτι από ένα ολόκληρο χιλιάρικο του 1987, αφού πρώτα το διαιρέσαμε σε μικρότερα μέρη.
mnpdesign.gr

 

 

 

ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
4. StupidGreg
Είμαι εδώ, σ’ έναν χώρο όπου άνθρωπος δεν γελάει, δεν μιλάει, μόνο κοιτάνε παράξενα, μου έρχεται ξερατό, αλλά πρέπει να κάτσω εδώ, αιχμάλωτος νιώθω και είμαι, αιχμάλωτος γεννήθηκα και έμαθα να ζω, με καλαμάκι αναπνέω και σε κουτάκι κατοικώ, να πηγαίναμε όλοι μαζί σαν αδέρφια ένα ταξίδι μακριά και ν’ ανταλλάσσαμε τις φάτσες μας, να
κοιτάγαμε κατάματα τα όνειρα που δεν έχουμε πια!
Κάθομαι και βλέπω ότι είμαι εσύ, είμαι αυτός, είμαι εκείνος ο άλλος και αυτό μόνο με κρατάει εδώ, γιατί έχω όλους αυτούς που είμαι εγώ! Σκέφτομαι συχνά να φύγω μακριά μα δεν μπορώ, είμαι άρρωστος, αιχμάλωτος και πληρώνω κάθε μέρα για να ζω!
stupidgreg.com

 

 

 

ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
5. Γιάννης Κουρούδης,
k2design
Αλίμονό μας!
k2design.gr

 

 

 

ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
6. Angelo Plessas
Ένα υποθετικό νέο χιλιάρικο εμπνέεται από την εικονογραφία χαρτονομισμάτων τύπου Monopoly, χρησιμοποιώντας σύμβολα γνώριμα, όπως η μπανάνα που σχεδίασε ο Γουόρχολ για τους Velvet Underground. Στη μέση το αλληγορικό πορτρέτο της Ελλάδας με μια μεσογειακή εκδοχή του Αγάλματος της Ελευθερίας, στολισμένη με τα λογότυπα
των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Το χαρτονόμισμα θα τυπωθεί σε ασπρόμαυρη φωτοτυπία γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να τυπώσουμε έγχρωμα σε χαρτί πολυτελείας.
angeloplessas.com

 

 

 

ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!
7. the brainstorm design
Το 2012 μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα διάφορες κυβερνήσεις «συνεργασίας». Τα δημοσιονομικά μεγέθη εκτροχιάζονται εντελώς και η κοινωνία ακολουθεί. Στο τέλος της χρονιάς, και σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας, ένας αριστεροδεξιός κυβερνητικός σχηματισμός βγάζει τη χώρα απ’ το ευρώ και προκηρύσσει δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Παύλος καταφθάνει στον Πειραιά με το θωρηκτό Αβέρωφ, μέσα σε λαϊκό παραλήρημα. Οι νέες δραχμές κυκλοφορούν με την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2013.
brainstorm.com.gr

 

 

 

8. Dear Quentin
«Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη/ τους προγόνους τους πουλούν/και ό,τι αρπάξουν δεν θα μείνει/ γιατί ευθύς μελαγχολούν».
«Τα παιδιά κάτω στον κάμπο»
Μάνος Χατζιδάκις, από την ταινία Sweet Μovie
dearquentin.net