Η παράσταση έχει ήδη αρχίσει με τις «τουρνέ» στην επαρχία και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην τιμημένη Κόρινθο και στη γεμάτη αγροτική αδρεναλίνη Λάρισα. Κανένας δεν το λέει προεκλογική περίοδο, όμως είναι. Ό,τι έχουμε δει ως τώρα είναι η γενική πρόβα ενόψει των εκλογών. Το καλοκαίρι για τους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπεται καυτό, γεμάτο αγωνιστικό ιδρώτα και επιθετικές διαθέσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Rass οι αναποφάσιστοι αυτών των εκλογών είναι γυναίκες, παραγωγικές ηλικίες 35-45 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτός είναι κι ο στόχος.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα ψηφίσουμε μαυρισμένοι από τον ήλιο ακόμη στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου. Ένα άλλο σενάριο λέει προκήρυξη εκλογών στη ΔΕΘ και κάλπες στις 7 ή στις 14 Οκτωβρίου. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει στείλει μήνυμα στους υπουργούς να ξεχάσουν φέτος το αντηλιακό και τις παραλίες (βεβαίως κάθε χρόνο τα ίδια λέει, αλλά οι υπουργικές φαλάκρες πάντα παίρνουν το χρώμα του έβενου) και ξεκίνησε τις περιοδείες στην αθάνατη ελληνική επαρχία κάνοντας αρχή από τη Λάρισα - θα ακολουθήσουν Ηράκλειο, Πάτρα και οι ομογενείς των Βρυξελλών. Και επειδή εκλογές χωρίς τάματα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης δεν γίνονται, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει χαρούμενο πακετάκι για τους άπορους, τους τρίτεκνους και τους χαμηλόμισθους.

Στα θερινά τμήματα της Βουλής εν τω μεταξύ είναι πιθανό να περάσουν τα δύσκολα νομοσχέδια, όπως αυτό για την έρευνα στα πανεπιστήμια και την αγροφυλακή, αλλά αν υπάρξουν αντιδράσεις, θα μπούνε στο «ψυγείο» για μετά τις εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη έτοιμο το πρόγραμμα με τις περιοδείες του Γιώργου Παπανδρέου, που πάνω στον καημό του να κυβερνήσει δεν το έχει σε τίποτα να πάρει σβάρνα τις παραλίες και να μας χαιρετάει έναν έναν ξεχωριστά. Πάντως σύμφωνα με στελέχη του κινήματος επιθυμεί να επισκεφθεί όσο περισσότερες πόλεις της επαρχίας μπορεί και να σηκώσει προσωπικά το βάρος του διαλόγου με τους ψηφοφόρους. Που σημαίνει ότι θα μας πιάσει και το ψηστήρι μέσα στο λιόκαμα. Ο κρυφός άσσος δε του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα είναι η πρόσκληση στον Καραμανλή για μία κοινοβουλευτική μονομαχία κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Αυτή η μονομαχία θα είναι μία καλή πρόβα για το τηλεοπτικό ντιμπέιντ πριν από τις εκλογές, εκεί όπου ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ότι το έχει το feeling και στηρίζει πολλά.

Για τους μικρούς της Βουλής οι εκλογές αυτές θα είναι άλλη μία μάχη επιβίωσης, αν εξαιρέσεις το ΚΚΕ που δεν έχει το άγχος της εισόδου στη Βουλή αλλά της αύξησης των ποσοστών του, γιατί φεύγουν οι παλιοί για τον κομμουνιστικό παράδεισο, αλλά δεν έρχονται νέοι. Ο Συνασπισμός μάλλον θα ζοριστεί περισσότερο καθώς έχει γενικώς μία παράδοση στις καλοκαιρινές διακοπές και η Κουμουνδούρου κανονικά κάνει echo από τον Ιούλιο. Στο κόμμα ελπίζουν πάντως να αποδώσει η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπραως επικεφαλής του επικοινωνιακού σχεδιασμού. Το best του καλοκαιριού θα είναι όμως η μάχη ΛΑΟΣ και Στέλιου Παπαθεμελή για τις ψήφους των πιστών. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης τόσα χρόνια στα στασίδια δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει τον «νέο» Καρατζαφέρη να βάλει χέρι στον δίσκο. Επομένως αναμένεται σκληρή κόντρα των δύο «ευλογημένων» υποψηφίων με τελικό τεστ τις γονατοδρομίες τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά της Τήνου και στη Σουμελά.