Εδώ Αγγλία. Αν ρίξεις αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο καταδικάζεσαι

Εδώ Αγγλία. Αν ρίξεις αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο καταδικάζεσαι Facebook Twitter
3

Ήταν το 80ο λεπτό, ο αιώνιος αντίπαλος ήταν μπροστά στο σκορ μέσα στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης. Σε μια μάχη σωμάτων μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού ο διαιτητής του αγώνα σφυρίζει την εσχάτη των ποινών. Στον πάγκο των φιλοξενουμένων διαμαρτύρεται ο προπονητής, ενώ οι γηπεδούχοι ελπίζουν για την ανατροπή. Σε ανύποπτο χρόνο, από τη VIP εξέδρα ένας οπαδός πετά ένα ποτήρι γεμάτο με αναψυκτικό και πετυχαίνει στο μάτι τον προπονητή του Παναθηναϊκού. Το τι επακολούθησε είναι λίγο ή έως πολύ γνωστό. Ο προπονητής σωριασμένος στο έδαφος, o αγώνας διακόπηκε και το ιατρικό επιτελείο να του παρέχει τις πρώτες βοήθειες.

 

Εικόνες ρίψης αντικειμένων μέσα στους αγωνιστικούς χώρους αντικρίζουμε συχνά στα γήπεδα της Ελλάδας. Ενώ από το περίφημο μπουκάλι που είχε πετάξει γνωστός δημοσιογράφος το 1997 μέχρι σήμερα το νομικό πλαίσιο έχει εξοπλιστεί με μια σειρά από διατάξεις και συσκέψεις επί συσκέψεων έχουν πραγματοποιηθεί, επί της ουσίας η συμπεριφορά των οπαδών δεν έχει εξευγενιστεί. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, έχει ενδιαφέρον να αντιπαραθέσουμε την εδώ πραγματικότητα με τις συνέπειες αυτής της πράξης, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, στην Αγγλία.

 

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, λίγο πριν την έναρξη της κούρσας της μιας ανάσας, ένας θεατής, o Ashley Gill-Webb, μόλις δευτερόλεπτα πριν εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι πέταξε ένα μπουκάλι προς την κατεύθυνση του Usain Bolt. Το προσωπικό ασφαλείας του σταδίου τον εντόπισε, και συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της Δημόσιας Τάξης.  Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η δίκη και αφού το δικαστήριο αναγνώρισε μια σειρά από ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο, εν τέλει τον καταδίκασε σε οκτώ εβδομάδες κοινωφελούς εργασίας και στα δικαστικά έξοδα.

 

Στην ελληνική πραγματικότητα, προφανώς ο δράστης, πιθανότατα κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας αξίας 2500 ευρώ, πήγε σπίτι του ανενόχλητος και ενδεχομένως στις παρέες του να καυχιέται για την πράξη του. Ωστόσο αναμένεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο εις βάρος του “οικοδεσπότη” Ολυμπιακού, πέραν της τιμωρίας της έδρας.

 

Η ατιμωρησία του δράστη είναι ενδεικτική της μη απόδοσης ευθυνών στην Ελλάδα, που όμως έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Η ρίψη αντικειμένων, αν και πράξη βίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σωματική υγεία, φαίνεται ότι δεν προκαλεί απέχθεια στην κοινή γνώμη. Αντιθέτως, παγιώνεται η αντίληψη ότι είναι κοινωνικά ανεκτή συμπεριφορά. Πως άλλωστε εξηγείται η διάπραξη μιας ποινικά κολάσιμης ενέργειας σε κοινή θέα χωρίς να επακολουθεί τουλάχιστον σύλληψη; Σε ποιον άλλον χώρο εργασίας θα ήταν ανεκτές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων; Γιατί η κοινωνία στέκεται απαθής σε τέτοια περιστατικά βίας;

 

Πιθανότατα, αυτή η ενέργεια δε θα περνούσε από το μυαλό του δράστη ούτε ως σκέψη αν βρισκόταν στα γήπεδα της Αγγλίας. Η έλλειψη νόμων δεν είναι το πρόβλημα και ούτε ο αυστηρότερος νόμος είναι πάντα πανάκεια. Όσες διατάξεις και να υιοθετηθούν, όσα μέτρα ασφαλείας και να παρθούν, το πρόβλημα είναι η νοοτροπία που καλλιεργείται από την ελλιπή  εφαρμογή του νόμου.

 

Είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα, νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται πάντα.

_________________________

Ο Αντώνης Κουρουτάκης είναι υποψήφιος Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Διότι κύριε Καθηγητά, στην Ελλάδα ο νόμος υπάρχει μόνο ως λέξη. Το περιεχόμενο και η σημασία που θα έπρεπε να προσδίδουν σε αυτή τη λέξη η Πολιτεία, τα συντεταγμένα όργανα της και οι πολίτες της, δεν υφίσταται. Για αυτό δεν αντιδρούμε στη βία στα γήπεδα, στη βία μέσα στα σπίτια μας, στη βία στην εργασία μας, στη βία στην ψυχή μας.
Οχι μονο βιαιες κινησεις απαγορευονται αλλα τιμωρουνται δραστικα ρατσιστικοι υμνοι ή βρισιες ακομα και με ομοφοβικο περιεχομενο. Και πεφτουν συλληψεις, δίκες και πρόατιμα για ολους. Εδω οι ομαδες μαλλον παρηγορουνται με τις υπέρογκες αμοιβες που ακομα παίρνουν και τα χρεη που τους χαριζουν οι κυβερνησεις με τα λεφτα των φορολογουμενων. Ολα αυτα βεβαια δε βοηθουν την προοδο στην κοινωνια.
Τα ίδια συνέβαιναν και στην Αγγλία , πριν το 1986, όταν η Θάτσερ με αυστηρό νομοσχέδιο - έπειτα από το θάνατο 56 ατόμων σε ξύλινες κερκίδες στο Μπράτφορντ και τα γεγονότα στο Χεϊζελ στη Βρυξέλλες - απέκλεισε για 5 χρόνια τις Βρετανικές ομάδες από την Ευρώπη.Η Θάτσερ έδωσε εντολή για ένα νομοσχέδιο που να προβλέπει ριζικές αλλαγές στο μέχρι τότε σύστημα. Το νομοσχέδιο ονομάστηκε Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου και τέθηκε σε εφαρμογή από το 1989. Ηταν ένα συνολικό σχέδιο δράσης που προέβλεπε για πρώτη φορά τη συνεργασία κράτους, αστυνομίας, ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συλλόγων.Το νομόσχεδιο προέβλεπε Απαραίτητη χρήση των καμερών στο γήπεδο Κατάργηση των θέσεων για όρθιους θεατές Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στο γήπεδο Κάρτα φιλάθλου που υποχρεούτο κάθε ομάδα να εκδίδει και το σημαντικότερο : Κάθε σύλλογος έπρεπε να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία κάθε μέλους των οπαδών που ανήκαν σε σύνδεσμο της ομάδας. (ακόμα και σε πια θέση θα κάθετε στο γήπεδο !!) Η συνεργασία ήταν εξαιρετική από όλους τους φορείς, ενώ οι ταραξίες οδηγούνταν στις φυλακές. Σε περίπτωση μάλιστα που το αδίκημα ήταν μεγαλύτερο, προβλεπόταν ως ποινή η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα την ώρα του αγώνα και προφανώς η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο.Το ερώτημα είναι, αν και εδώ ψηφιζόταν τέτοιος νόμος , πόσο θα εφαρμόζονταν ! ( δεδομένου της εφαρμογής του νόμου του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους )