Η Εύα Επιτροπάκη & η Βέρα Παπαγγελοπούλου είναι δύο νέες, ταλαντούχες κοπέλες που ένα πρωί πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν μία online πλατφόρμα αγοράς και πώλησης μοναδικών χειροποίητων αντικειμένων. Έτσι γεννήθηκε το jamjar.gr. Tην Πέμπτη 27/3 και οι δύο βρέθηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε το Free Thinking Zone με θέμα την Επιχειρηματικότητα των Νέων και την υποστήριξη του ελληνικού καφέ Βravo, ως χορηγός έμπνευσης. Η LiFO μίλησε μαζί τους για την αρχική τους ιδέα, τα μελλοντικά σχέδια και τη χαρά που τους δίνει η δουλειά τους.

 

Από αυτά που καταλαβαίνω, το jamjar.gr είναι μία online πλατφόρμα αγοράς & πώλησης μοναδικών χειροποίητων αντικειμένων. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το site και τι ακριβώς σημαίνει το όνομα του;

 

Η ιδέα του www.jamjar.gr ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 από μία μεταξύ μας συζήτηση, στην οποία και συνειδητοποιήσαμε πόσες προσκλήσεις από φίλους (ή φίλους φίλων) δημιουργούς είχαμε και οι δύο εκείνες τις μέρες. Αναρωτηθήκαμε, αν όλοι αυτοί οι υπερταλαντούχοι άνθρωποι είχαν ένα ουσιαστικό κανάλι πώλησης πέραν των οργανωμένων ή μη bazaar; Παράλληλα, σκεφτήκαμε εμείς ως καταναλώτριες πού θα μπορούσαμε να βρούμε συγκεντρωμένα τα πιο ‘ψαγμένα’ και τα πιο stylish χειροποίητα. Οι απαντήσεις ήταν «Όχι» και «Πουθενά» αντίστοιχα και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μας...

 

Το jamjar, ελληνιστί το βαζάκι με τη μαρμελάδα, είναι το όνομα που μετά από πολλή συζήτηση και άπειρες ώρες λεξιπλασίας και ηλεκτρονικής αναζήτησης, θεωρήσαμε ότι είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εμάς, αλλά και στην πλατφόρμα που δημιουργήσαμε. Το όνομα αυτό συνοδεύεται από μία εικόνα: ένα παιδάκι (εσύ, εμείς, όλοι μας) να σκαρφαλώνει σε ένα ράφι για να κατεβάσει εκείνο το βαζάκι με τη μαρμελάδα από τα χεράκια της μαμάς (ή της γιαγιάς – ό,τι εξυπηρετεί την πλοκή). Τόσο λαχταριστές δημιουργίες έχουμε στο jamjar όσο εκείνο το βαζάκι, τόσο γλυκιά αίσθηση θέλουμε να αφήσουμε στον επισκέπτη, όσο εκείνη η μαρμελάδα!

 

Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το jamjar απευθύνεται σε ταλαντούχους δημιουργούς και λάτρεις του χειροποίητου:

 

Στην πρώτη περίπτωση, αν κάποιος δημιουργός, περιηγηθεί στο jamjar και φανταστεί τη δουλειά του παρουσιασμένη σ’ αυτό και αν παράλληλα, πιστεύει πως τα χειροποίητα αντικείμενα που φτιάχνει είναι πρωτότυπα, αισθητικά προσεγμένα, σωστά παρουσιασμένα με λίγα λόγια απλώς λαχταριστά, τότε δεν έχει παρά να κάνει την αίτησή του για να ανοίξει το δικό σου jamjaroκατάστημα. Η ομάδα μας αξιολογεί το δείγμα του έργου του και βάζει τα δυνατά της, ώστε να απαντά άμεσα. Καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή, ανοίγοντας το jamjaroκατάστημά του πληρώνει μόνο ένα συμβολικό εφάπαξ ποσό εγγραφής. Στη συνέχεια και με κάθε πώληση, το jamjar παρακρατά μία προμήθεια της τάξεως του 10% για δημιουργούς που διατηρούν επιχείρηση και 12% για τους ιδιώτες δημιουργούς.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, όπου μιλάμε για handmade fans ή απλώς γουστόζους ανθρώπους που θέλουν να ξεχωρίσουν, η διαδικασία είναι απλή: πληκτρολογούν www.jamjar.gr και αφού περιηγηθούν στα καταστήματα που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα μας, χαζεύοντας μια πολύ μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων, ιδιαίτερων και πολύ εντυπωσιακών χειροποίητων αντικειμένων από κοσμήματα, ρούχα, αξεσουάρ μέχρι παιδικά και είδη για το σπίτι, μπορούν να μιλήσουν απευθείας με τους δημιουργούς αν χρειαστούν κάποια διευκρίνιση και να ολοκληρώσουν εύκολα την παραγγελία τους ηλεκτρονικά, μέσω τηλεφώνου αλλά και μέσω email. Πληρώνουν δε, διαλέγοντας τον τρόπο πληρωμής που τους εξυπηρετεί (πιστωτική/debit/χρεωστική, PayPal, κατάθεση και αντικαταβολή).

 

Γιατί ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση που φτιάχνει χειροποίητα αντικείμενα να επιλέξει τη δική σας πλατφόρμα προκειμένου να τα παρουσιάσει και να τα διαθέσει στο κοινό;

 

O τρόπος λειτουργίας του jamjar προέκυψε συζητώντας πολύ και με πολλούς καλλιτέχνες και δημιουργούς. Είναι σαφές ότι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει κάθε χειροτέχνης είναι να δημιουργεί. Απερίσπαστος. Χωρίς να αγχώνεται για όλα τα διαδικαστικά, τα λογιστικά/φορολογικά, τα μεταφορικά, αν έφτασε το δέμα στον παραλήπτη του ή όχι. Γι’ αυτά, λοιπόν, αποφασίσαμε να αγχωνόμαστε εμείς!

 

Έτσι, διαχειριζόμαστε κάθε παραγγελία, από τη στιγμή που ένας επισκέπτης θα ενδιαφερθεί για μια λαχταριστή χειροποίητη δημιουργία μέχρι την παράδοσή της στην πόρτα του μέσω των συνεργατών του jamjar. Στην ίδια λογική, διασφαλίζουμε τις συναλλαγές, δίνοντας την ευκαιρία ειδικά στους ιδιώτες να είναι νόμιμοι και διαφανείς, μέχρι, φυσικά, τη στιγμή που θα ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

 

Είστε ευχαριστημένες με την μέχρι τώρα πορεία του jamjar.gr; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και πως ονειρεύεστε την εξέλιξη του;

 

Το jamjar μας γεμίζει μόνιμα χαμόγελα (και πόνους στη γνάθο). Η μέχρι τώρα πορεία του ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στους στόχους που θέσαμε με το ξεκίνημά του, αυξάνοντας σταθερά τη δυναμική του, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής jamjarοδημιουργών, έχοντας ήδη σήμερα να περηφανευόμαστε για ένα προς ένα τα 75 καταστήματά μας, αλλά τόσο και σε επίπεδο ποιοτικής επισκεψιμότητας και πωλήσεων. Αυτό, όμως, που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι όντως η εμπειρία του jamjar, από ό,τι μας λένε όσοι το επισκέπτονται αφήνει μία γλυκιά (σχεδόν μαρμελαδίσια) γεύση στο στόμα.

 

Μοναδική αποστολή μας από το καλοκαίρι του 2013 που η πλατφόρμα μας είναι online μέχρι και σήμερα είναι να κάνουμε τους επισκέπτες μας μέσα από τις 1.500 περίπου χειροποίητες δημιουργίες που κρύβουν η κάθε μία από αυτές τη δική της ιστορία, να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τον πιο λαχταριστό τους εαυτό.

 

Θέλουμε μελλοντικά το jamjar να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως εκείνο το σημείο που του έρχεται στο μυαλό όταν θα ψάχνει για κάτι μοναδικό, ξεχωριστό κάτι που όποιος το βλέπει θα ρωτάει «πού το βρήκες αυτό;»

 

Πώς σας φάνηκε η εκδήλωση και πόσο σημαντικές θεωρείται τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή που υποστήριξε & εμπνεύστηκε ο ελληνικός καφές Bravo και το Free Thinking Zone; Βοηθάνε στην ανάδειξη νέων επιχειρήσεων σαν τη δική σας;

 

Είμαστε σίγουρες ότι υπάρχουν τόσες και τόσες καλές ιδέες κλεισμένες σε συρτάρια ή μισοξεχασμένες, γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν. Κι εμείς οι ίδιες, δεν είμαστε περήφανες για τίποτα περισσότερο παρά του ότι ένα βράδυ είχαμε μία ιδέα και ένα πρωί (μετά από πολύ κόπο και δουλειά) καταφέραμε να την κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι τέτοιες είναι ζωτικής σημασίας γιατί δίνουν μία ώθηση, ένα κίνητρο και μία υπενθύμιση: ότι ναι, είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά κοίτα! Αφού μπόρεσαν αυτοί, μπορείς κι εσύ!

 

Ο καφές Bravo βοήθησε στην έμπνευση σας;

 

Φίλες από ξέγνοιαστες φοιτήτριες του Παντείου, η θέση μας στο παλιό καφέ του θρυλικού Μηχανουργείου ήταν καθημερινά ρεζερβέ! Αμέτρητοι καφέδες και αναρίθμητες στιγμές γέλιου και ...χμ, ανοησίας! #true_story. Η φίλη μας η Κατερίνα συνήθιζε τότε να μας λέει τον ελληνικό για να γελάσουμε (λίγο ακόμα). Μία φορά θυμόμαστε το φλυτζάνι με το κατακάθι του BRAVO το είχε δει καθαρά! Δύο χέρια να κατασκευάζουν κάτι και ένα μεγάλο "J" στον πάτο του #not! Aστειευόμαστε για τη φίλη μας την καφετζού, θεωρούμε, όμως, ότι η προώθηση τέτοιων εγχειρημάτων από μεγάλες εταιρείες, όπως αυτή του καφέ BRAVO, μας δίνουν ελπίδα να συνεχίσουμε στο μονοπάτι που ξεκινήσαμε και αποτελούν έμπνευση για νέους ανθρώπους σαν κι εμάς- ονειροπόλους ή όπως μας θέλει ο τίτλος της εκδήλωσης, τολμηρούς!