ArtDoll: Η πρώτη έκθεση εικαστικής κούκλας στην Ελλάδα στο Booze

ArtDoll: Η πρώτη έκθεση εικαστικής κούκλας στην Ελλάδα στο Booze Facebook Twitter
0

ArtDoll: Η πρώτη έκθεση εικαστικής κούκλας στην Ελλάδα στο Booze Facebook Twitter

Το Booze Cooperativa παρουσιάζει την πρώτη έκθεση Εικαστικής Κούκλας – ArtDoll στην Ελλάδα!

Τέσσερεις Έλληνες Καλλιτέχνες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή, κάνουν μία επιλογή από τα μοναδικά έργα ArtDoll που έχουν φιλοτεχνήσει και συστήνουν το ελληνικό κοινό σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέσο έκφρασης, την Εικαστική Κούκλα.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις ακίνητες και σαγηνευτικές Εικαστικές Κούκλες – ArtDoll, δημιουργίες που έχουν συγκινήσει φιλότεχνους και συχνά αποτελούν αποκλειστικά αποκτήματα ιδιωτικών συλλογών διεθνώς.

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Μαρτίου - Ώρα 21:00

Διάρκεια: 8 - 16 Μαρτίου - Ωράριο 19:00 – 22:00

Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ

Ποιοι συμμετέχουν

Αναστασία Γεωργίου
Δημήτρης Κανακίδης
Κωνσταντίνα Μώρου (3η θέση σε Διεθνή διαγωνισμό Εικαστικής Κούκλας – Ολλανδία 2012)
Yovanka Black

Τι να περιμένει ο επισκέπτης

Μια εντελώς καινούρια οπτική γύρω από την μορφή και την σημασία μιας κούκλας!

Με αισθητική από την Βικτοριανή εποχή μέχρι την PopArt και με επιρροές από τον Tim Burton μέχρι τον Ray Caesar, οι τέσσερεις καλλιτέχνες δημιουργούν ένα καινούριο, Φανταστικό Κόσμο και καλούν τον επισκέπτη να «γνωριστεί» με 18 ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους μικρές «υπάρξεις», οι οποίες προσδοκούν να «μοιραστούν» μαζί του τις ιστορίες, τα μυστικά και τα πάθη, ...τα δικά τους αλλά και των δημιουργών τους!

Η Αναστασία Γεωργίου, ο Δημήτρης Κανακίδης, η Κωνσταντίνα Μώρου και η Yovanka Black, σας κλείνουν το μάτι και σας καλούν να ξεχάσετε ότι ξέρατε για τις κούκλες: Εικαστικές Κούκλες δεν θεωρούνται οι «κλασσικές» πορσελάνινες κούκλες, οι διακοσμητικές μαριονέτες και οι κούκλες κουκλοθέατρου (puppets)!

 

ArtDoll: Η πρώτη έκθεση εικαστικής κούκλας στην Ελλάδα στο Booze Facebook Twitter

 

Τι εστί Εικαστική Κούκλα (ArtDoll).

Οι ArtDolls είναι κούκλες που δημιουργούνται από καλλιτέχνες ως μέσα έκφρασης και ΌΧΙ ως παιχνίδια!

Πρόκειται για 100% χειροποίητα, πρωτότυπα και ΜΟΝΑΔΙΚΑ, συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης.

Όπως ακριβώς και σ' ένα πίνακα ζωγραφικής, έτσι και στην περίπτωση μιας Εικαστικής Κούκλας, η επιλογή του χρώματος και της υφής, της ένδυσης, του ύφους και της εν γένει αισθητικής είναι κυρίαρχα και οριοθετούν τον «χαρακτήρα» της.

Μια Εικαστική Κούκλα μπορεί να είναι περίπλοκη, ρεαλιστική, απέριττη ή στυλιζαρισμένη, ενώ κάθε επιμέρους λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, προσθέτει στη σημασία της, ως ένα «όχημα» έκφρασης και συμβολισμού.

Σε τι διαφέρει η Εικαστική Κούκλα από τα άλλα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μια ArtDoll είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό στατικό γλυπτό.

Για να κατασκευαστεί απαιτούνται πολλές δεξιότητες και διαφορετικές τεχνικές (Γλυπτική, Ζωγραφική, Κοπτική-Ραπτική κ.α.), αλλά και εξοικείωση με μία πληθώρα υλικών (papier maché, ρητίνη, πορσελάνη, ξύλο ή ακόμα και ύφασμα κ.α.).

Για την απεικόνιση της προσωπικότητας «μιας ζωντανής και αναπνεύουσας ύπαρξης» χρησιμοποιούνται πολλαπλά συστατικά, υφές και τεχνοτροπίες και τελικά η δημιουργία Εικαστικής Κούκλας αντιπροσωπεύει μια μορφή τέχνης η οποία προσεγγίζει, ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ, τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Η Εικαστική Κούκλα στο εξωτερικό

Η τέχνη της Εικαστικής Κούκλας –σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα– χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό! Χώρες με μεγάλη παράδοση σ' αυτήν είναι κυρίως αυτές στης Βόρειας Ευρώπης όπως Τσεχία, Ρωσία, Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.

Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους μιας σημαντικής κάστας συλλεκτών από τη Β.Αμερική και την Ευρώπη έως την Ιαπωνία και την Αυστραλία, οι ArtDolls έχουν φτάσει να πωλούνται συχνά σε εξαιρετικά υψηλές τιμές (από εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ) ως πολύτιμα Έργα Τέχνης.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως το μουσείο του Λούβρου, στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη συλλογή Εικαστικών Κουκλών.

Ιστορία

Η συνήθεια και η ανάγκη του ανθρώπου να απεικονίζει το είδωλό του και να του προσάπτει σχεδόν μυστικιστικές και μεταφυσικές ιδιότητες απατάνται ανά τους αιώνες σχεδόν σε όλες τις κουλτούρες και φυλές παγκοσμίους.

Από τις θρησκευτικές και παγανιστικές κούκλες (π.χ. voodoo) μέχρι τις «Boudoir Dolls» της δεκαετίας του '30 που λειτουργούσαν ως καθημερινή παρακίνηση προς ένα συγκεκριμένο πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς, οι κούκλες διαχρονικά ασκούσαν ακαταμάχητη γοητεία κι έλξη στον άνθρωπο.

Δεν είναι τοπικά και χρονικά διακριτή η μετάβαση από την καθαρά «παιδική χρήση» στη μοντέρνα Εικαστική Κούκλα. Όμως η σαγήνη που ασκεί η εν δυνάμει διπλή υπόσταση κάθε κούκλας, επιτυγχάνει να την αναγει σε κάτι που υπερβαίνει τη χρηστική αξία ενός καθημερινού, άψυχου αντικειμένου.

Κοπερατίβα Τέχνης / Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57 Αθήνα / 57 Kolokotroni Str. Athens
Τηλ./Tel.: 2103240944 - 210 3240945

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ