Περισσότερο κρασί θα παραχθεί φέτος στον κόσμο

Περισσότερο κρασί θα παραχθεί φέτος στον κόσμο Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου υπολογίζεται πως θα καταγράψει άνοδο κατά 2% το 2015, φθάνοντας τα 275,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl), με την Ιταλία να επιστρέφει στην πρώτη θέση στον κατάλογο των οινοπαραγωγών χωρών, μπροστά από τη Γαλλία και την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα καταγράφει φέτος πτώση κατά 9%.


"Η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2015 βρίσκεται στον μέσο όρο", αναφέρει ο OIV σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι η εκτίμησή του κυμαίνεται από 270,7 έως 280,7 Mhl επειδή πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη διαβιβάσει τις προβλέψεις τους, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, που βρίσκονται αντιστοίχως στην 8η και τη 12η θέση μεταξύ των οινοπαραγωγών χωρών.


Στις πρώτες θέσεις, η Ιταλία, την οποία είχε ξεπεράσει πέρυσι η Γαλλία, ανακτά την πρώτη θέση, με 48,9 Mhl (+10%), έναντι 47,4 εκατ. εκατόλιτρων για τη Γαλλία (+1%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 36,6 εκατ. εκατόλιτρα (-4%).


Ακολουθούν οι ΗΠΑ, που καταλαμβάνουν άνετα την τέταρτη θέση με 22,1 Mhl, ενώ η παραγωγή της Αργεντινής σημειώνει πτώση κατά 12%, στα 13,3 εκατ. εκατόλιτρα, όταν η Χιλή "καταγράφει ένα νέο ρεκόρ" με 12,8 εκατ. εκατόλιτρα (+23%).


Στο νότιο ημισφαίριο, οι ποσότητες είναι σταθερές στην Αυστραλία (12 Mhl) και στη Νότια Αφρική (11,3 Mhl), αλλά καταγράφουν πτώση κατά 27% στη Νέα Ζηλανδία (2,3 Mhl) επιστρέφοντας στα συνήθη επίπεδά τους, αφού σημείωσαν μεγάλη αύξηση το 2014.
Στην Ευρώπη, οι προβλέψεις δείχνουν άνοδο για την Πορτογαλία (+8%), τη Ρουμανία (+9%), την Ουγγαρία (+12%) και την Αυστρία (+18%). Μόνο η Γερμανία (-4%) και η Ελλάδα (-9%) καταγράφουν πτώση στις παραγωγές τους.


Όπως και πέρυσι, "η ισορροπία της αγοράς είναι εξασφαλισμένη" και "η παραγωγή θα επιτρέψει να καλυφθούν η κατανάλωση και οι ανάγκες σε οίνο για βιομηχανική χρήση", όπως οι παραγωγές μπράντυ, ξυδιού και βερμούτ, προσθέτει ο OIV, ο οποίος υπολογίζει σε μια παγκόσμια κατανάλωση από 235,7 έως 248,8 Mhl.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Living / Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Η Νανάκο Κομπαγιάσι μεγάλωσε σε μια επαρχία της Ιαπωνίας, έπαιξε ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο, τα παράτησε, αφοσιώθηκε στη δουλειά της, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει, στην Ευρώπη αυτήν τη φορά. Και η ζωή την έβγαλε στο Περιστέρι.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Living / Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια εργαλείο. Το 2026, στο HR γίνεται στρατηγικός παίκτης. Όχι για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά για να αλλάξει ριζικά το πώς οι οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ