"Ακολούθησε τα όνειρά σου"! Πόσο συχνά διαβάζεις ή ακούς αυτή τη φράση, περισσότερο ή λιγότερο παραλλαγμένη; Η εποχή της ευεξίας μοιάζει να έχει γεμίσει τον κόσμο με εύπεπτες συμβουλές και γεμάτα ένταση κείμενα με αντικείμενο το περίφημο "πάθος". 

 

Και είναι αλήθεια. Το πάθος του καθενός έχει τη δύναμη να τον γεμίζει ενέργεια, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό. Είναι το μαγικό συστατικό που μεταμορφώνει έναν αθλητή σε Ολυμπιονίκη, έναν αρχάριο σε ειδήμονα, έναν startupper σε... εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Αν όμως δεν είσαι αρκετά προσεκτικός, το πάθος μπορεί να γίνει μέσο για την αυτοκαταστροφή!

 

Αν, μάλιστα, το παρατηρήσεις τέτοιου είδους ιστορίες πάθους και αυτοκαταστροφής βρίσκονται παντού γύρω μας. Αρκεί να θυμηθείς την πτώση του Lance Armstrong όταν αποκαλύφθηκε πως παίρνει αναβολικά ή τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Κατερίνας Θάνου και του Γιώργου Κεντέρη. Έτσι κάτι που ξεκινά με την αγάπη για μια ιδέα ή δραστηριότητα, μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε θρίαμβο ή εφιαλτή. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως στην δεύτερη περίπτωση η φήμη και η αναγνώριση που κερδίζει κανείς γίνεται αυτοσκοπός. 

 

Όταν βιώσεις το πάθος για αναγνώριση, τότε τα ηνία στη βιοχημεία του εγκεφάλου σου παίρνει η ντοπαμίνη -η ορμόνη που συνδέεται με τον εθισμό αλλά και το αίσθημα του ανικανοποίητου. Έτσι η διάθεσή σου φτάνει να εξαρτάται από το αποτέλεσμα της τελευταίας σου προσπάθειας. Πολύ πριν η παραπάνω κατάσταση οριστεί ως "εμμονικό πάθος" από τους ψυχολόγους, ο Βούδας είχε την είχε ονομάσει βάσανο.

 

Τίποτα στη ζωή δεν είναι μονόδρομος ωστόσο. Γι'αυτό και το να μην πέσεις στα δίχτυα της εμμονής αλλά να κυνηγήσεις το πάθος σου με τρόπο υγιή και ευεργετικό για όλους, δεν είναι κάτι δύσκολο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές των ψυχολόγων για να βεβαιωθείς πως βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο. 

 

1

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Αναλογίσου μόνο πώς ήσουν παλιότερα και πόσο προσπαθείς αυτή τη δεδομένη στιγμή.

 

2

Εφάρμοσε τον κανόνα των 24 ωρών. Μετά από μία μεγάλη επιτυχία ή και αποτυχία, δώσε στον εαυτό σου 24 ώρες για να πανηγυρίσει ή να θρηνήσει και έπειτα επίστρεψε στη δουλειά με μεγαλύτερη όρεξη. Έτσι ούτε η επιτυχία ούτε όμως και η αποτυχία θα μοιάζουν μεγαλύτερη υπόθεση απ'ότι τελικά είναι.

 

3

Επικεντρώσου στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Αντί να κρίνεις τον εαυτό σου για το κατά πόσο πέτυχε ένας στόχος, αξιολόγησε τον τρόπο που έφτασες μέχρι εκεί. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζουν μονάχα μια στιγμή. Η πλειοψηφία της ζωής όμως είναι το ταξίδι.

 

4

Αποδέξου τη στιγμιαία αποτυχία υπέρ της επιτυχίας σε βάθος χρόνου. Αν αναλογιστείς ολόκληρη την πορεία της ζωής, οι επιτυχίες δεν είναι παρά μερικές απομονωμένες στιγμές. Έτσι η αποτυχία σταματά να είναι κάτι φοβερό και μεταμορφώνεται σε ένα μάθημα γεμάτο σημαντικές πληροφορίες και ευκαιρίες για εξέλιξη.

 

5

Φρόντισε να θυμάσαι συχνά τον απώτερο στόχο σου. Σκέψου γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πάθος σου και θα χαρίσεις στον εαυτό σου όλο το κίνητρο που χρειάζεται για να συνεχίσεις να πηγαίνεις μπροστά.

 

Με στοιχεία από nytimes.com