Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο

Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο Facebook Twitter
1

Ο καρκίνος είναι μια λέξη την οποία κανείς δεν θέλει να ακούει. Μία διάγνωση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η διακεκριμένη ογκολόγος Ranjana Srivastava με έδρα τη Μεβούρνη, στο καινούργιο της βιβλίο ¨So it's cancer, now what?", προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που "έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους".

Η γιατρός αναφέρει εμπειρίες ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο και δίνει συμβουλές στους πάσχοντες, στις οικογένειές τους, αλλά και στο φιλικό τους περιβάλλον.

Αυτές οι συμβουλές, που δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Daly Mail, ίσως δεν βοηθήσουν άμεσα τον ίδιους τους ασθενείς, ωστόσο είναι χρήσιμες οδηγίες, μετά το σοκ της πρώτης διάγνωσης.

 

Αν είστε ο ασθενής

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον πανικό, αν και αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη. Η ίδια η αναφορά του καρκίνου εμπνέει φόβο, αλλά πλέον τώρα, πολλοί τύποι καρκίνου, αν διαγνωσθούν έγκαιρα (δηλαδή πολύ νωρίς) έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά από την κατάλληλη θεραπεία.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται μέσω μαστογραφίας και είναι συνήθως χειρουργήσιμος. Για τον καρκίνο του προστάτη, πιστεύεται ότι πολλοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες, πεθαίνουν με αυτόν και όχι από αυτόν. Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου οδήγησε σε μείωση των θανάτων.

Πολλές μη-κακοήθεις παθήσεις όπως η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος ή το τελικού σταδίου εμφύσημα έχουν χειρότερη πρόγνωση από τον καρκίνο. Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο βελτιώνονται συνεχώς και ένα άτομο που διαγνώσκεται με καρκίνο σήμερα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, από ποτέ. 65% των ασθενών με καρκίνο θα επιβιώσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με το ποσοστό επιβίωσης να έχει αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Βρείτε γιατρό. Ένας ασθενής με καρκίνο μπορεί να χρειαστεί διάφορα είδη γιατρών συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού παθολόγου, ογκολόγου, χειρουργού και ακτινοογκολόγου.

Ένας καλός παθολόγος με τον οποίο έχετε μια σχέση κατανόησης μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο ιατρικό ταξίδι σας. Ο παθολόγος μπορεί να σας παραπέμψει σε πιο ειδικούς γιατρούς.

Ο γιατρός που θα βρείτε θα πρέπει να είναι κατάλληλος για σας και μαζί με τη βοήθεια του προσπάθηστε να καταλάβετε τη διάγνωση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος στη ζωή σας.

Ο καρκίνος δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα ή βδομάδα. Χρειάζεται μήνες

Αποφύγετε να αναζητήσετε θεραπεία της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικό να βάλετε σε μία ιεραρχία τις σκέψεις και τις προτεραιότητες σας και να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε οικεία με το γιατρό σας και να μπορείτε να του μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί, γιατί η θεραπεία του καρκίνου είναι αρκετά περίπλοκη.

Ένα αμοιβαίο συναίσθημα σεβασμού και κατανόησης είναι σημαντικό.

Μερικοί ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με έναν ογκολόγο που μπορεί να τους δώσει κατ 'ευθείαν ιατρική συμβουλή όμως ζητούν συναισθηματική στήριξη και αλλού.

Άλλοι ασθενείς θέλουν ένα γιατρό που να τους προσφέρει μια ολική φροντίδα, σωματική και ψυχική.

Να ζητάτε απλή γλώσσα και ειλικρινείς εξηγήσεις από τους γιατρούς, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε και μόνοι σας. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις αρνητικές ειδήσεις από καιρό σε καιρό, αλλά εφ 'όσον ο γιατρός σας σέβεται και έχει βρει το σωστό τρόπο, τα δυσάρεστα νέα ίσως τα μάθετε με έναν πιο λογικό τρόπο.

 

Καρκίνος: φίλοι και οικογένεια

 

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο το άτομο αλλά και την οικογένεια. Οι φίλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τον ασθενή, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν και τα δικά τους συναισθήματα.

Επιτρέψτε στον ασθενή κάποιο διάστημα για να συμφιλιωθεί με το σοκ της διάγνωσης. Ακόμα και άνθρωποι που συνήθως μοιράζονται τα πάντα μπορεί να αποξενωθούν και να αισθάνονται απογοητευμένοι που έχουν αποκλειστεί. Από την πλευρά του ασθενούς, θέλουν να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους από την ανησυχία και γι αυτό κλείνονται στο σπίτι και αποζητούν μοναξιά.

Εάν αισθάνεστε αποκλεισμένοι, προσπαθείτε να έχετε υπομονή και κατανόηση. Κάντε γνωστό ότι είστε διαθέσιμοι, αλλά σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του ασθενούς.

Οι ασθενείς με καρκίνο χάνουν τις δυνάμεις τους , κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Καθένας, τους λέει τι να κάνουν και πότε. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να δώσετε στον ασθενή είναι να είστε έτοιμοι για συζήτηση αν χρειαστεί και να τον στηρίζετε αθόρυβα και διακριτικά.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση

Υγεία & Σώμα / Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τέσσερα θεραπεύσιμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα, όπως φανερώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια