Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο

Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο Facebook Twitter
1

Ο καρκίνος είναι μια λέξη την οποία κανείς δεν θέλει να ακούει. Μία διάγνωση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η διακεκριμένη ογκολόγος Ranjana Srivastava με έδρα τη Μεβούρνη, στο καινούργιο της βιβλίο ¨So it's cancer, now what?", προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που "έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους".

Η γιατρός αναφέρει εμπειρίες ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο και δίνει συμβουλές στους πάσχοντες, στις οικογένειές τους, αλλά και στο φιλικό τους περιβάλλον.

Αυτές οι συμβουλές, που δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Daly Mail, ίσως δεν βοηθήσουν άμεσα τον ίδιους τους ασθενείς, ωστόσο είναι χρήσιμες οδηγίες, μετά το σοκ της πρώτης διάγνωσης.

 

Αν είστε ο ασθενής

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον πανικό, αν και αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη. Η ίδια η αναφορά του καρκίνου εμπνέει φόβο, αλλά πλέον τώρα, πολλοί τύποι καρκίνου, αν διαγνωσθούν έγκαιρα (δηλαδή πολύ νωρίς) έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά από την κατάλληλη θεραπεία.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται μέσω μαστογραφίας και είναι συνήθως χειρουργήσιμος. Για τον καρκίνο του προστάτη, πιστεύεται ότι πολλοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες, πεθαίνουν με αυτόν και όχι από αυτόν. Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου οδήγησε σε μείωση των θανάτων.

Πολλές μη-κακοήθεις παθήσεις όπως η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος ή το τελικού σταδίου εμφύσημα έχουν χειρότερη πρόγνωση από τον καρκίνο. Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο βελτιώνονται συνεχώς και ένα άτομο που διαγνώσκεται με καρκίνο σήμερα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, από ποτέ. 65% των ασθενών με καρκίνο θα επιβιώσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με το ποσοστό επιβίωσης να έχει αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Βρείτε γιατρό. Ένας ασθενής με καρκίνο μπορεί να χρειαστεί διάφορα είδη γιατρών συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού παθολόγου, ογκολόγου, χειρουργού και ακτινοογκολόγου.

Ένας καλός παθολόγος με τον οποίο έχετε μια σχέση κατανόησης μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο ιατρικό ταξίδι σας. Ο παθολόγος μπορεί να σας παραπέμψει σε πιο ειδικούς γιατρούς.

Ο γιατρός που θα βρείτε θα πρέπει να είναι κατάλληλος για σας και μαζί με τη βοήθεια του προσπάθηστε να καταλάβετε τη διάγνωση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος στη ζωή σας.

Ο καρκίνος δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα ή βδομάδα. Χρειάζεται μήνες

Αποφύγετε να αναζητήσετε θεραπεία της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικό να βάλετε σε μία ιεραρχία τις σκέψεις και τις προτεραιότητες σας και να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε οικεία με το γιατρό σας και να μπορείτε να του μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί, γιατί η θεραπεία του καρκίνου είναι αρκετά περίπλοκη.

Ένα αμοιβαίο συναίσθημα σεβασμού και κατανόησης είναι σημαντικό.

Μερικοί ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με έναν ογκολόγο που μπορεί να τους δώσει κατ 'ευθείαν ιατρική συμβουλή όμως ζητούν συναισθηματική στήριξη και αλλού.

Άλλοι ασθενείς θέλουν ένα γιατρό που να τους προσφέρει μια ολική φροντίδα, σωματική και ψυχική.

Να ζητάτε απλή γλώσσα και ειλικρινείς εξηγήσεις από τους γιατρούς, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε και μόνοι σας. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις αρνητικές ειδήσεις από καιρό σε καιρό, αλλά εφ 'όσον ο γιατρός σας σέβεται και έχει βρει το σωστό τρόπο, τα δυσάρεστα νέα ίσως τα μάθετε με έναν πιο λογικό τρόπο.

 

Καρκίνος: φίλοι και οικογένεια

 

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο το άτομο αλλά και την οικογένεια. Οι φίλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τον ασθενή, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν και τα δικά τους συναισθήματα.

Επιτρέψτε στον ασθενή κάποιο διάστημα για να συμφιλιωθεί με το σοκ της διάγνωσης. Ακόμα και άνθρωποι που συνήθως μοιράζονται τα πάντα μπορεί να αποξενωθούν και να αισθάνονται απογοητευμένοι που έχουν αποκλειστεί. Από την πλευρά του ασθενούς, θέλουν να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους από την ανησυχία και γι αυτό κλείνονται στο σπίτι και αποζητούν μοναξιά.

Εάν αισθάνεστε αποκλεισμένοι, προσπαθείτε να έχετε υπομονή και κατανόηση. Κάντε γνωστό ότι είστε διαθέσιμοι, αλλά σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του ασθενούς.

Οι ασθενείς με καρκίνο χάνουν τις δυνάμεις τους , κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Καθένας, τους λέει τι να κάνουν και πότε. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να δώσετε στον ασθενή είναι να είστε έτοιμοι για συζήτηση αν χρειαστεί και να τον στηρίζετε αθόρυβα και διακριτικά.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ