Τι πραγματικά χρειάζονται οι έφηβοι; Ρωτήστε τον σκύλο τους!

Τι πραγματικά χρειάζονται οι έφηβοι; Ρωτήστε τον σκύλο τους! Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται βαθύτατα με τα κατοικίδιά τους, αλλά στις ζωές των εφήβων, τα ζώα παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Πράγματι, τα κατοικίδια φαίνεται πως παρέχουν την απαραίτητη παρηγοριά, κομμένη και ραμμένη στα άγχη που βιώνουν οι έφηβοι λόγω της σωματικής και πνευματικής τους ανάπτυξης. 

Πρώτο απ'όλα, τα ζώα δεν κρίνουν - και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα εύθικτοι στο θέμα της κριτικής. Οι ενήλικες έχουν την τάση να προστατεύουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους έφηβους, και πολύ περισσότερο όσοι κρατούν ουδέτερη ή θετική στάση για τους νέους ανθρώπους συχνά εμπλέκονται μαζί τους με στόχο να καλλιεργήσουν την ανάπτυξή τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Andy Roark, κτηνίατρος στο Greenville, "όλοι μας επιζητούμε την επιβεβαίωση και τα κατοικίδια είναι πάντοτε εκεί σε μια γωνία για να μας την παρέχουν".

Επιπλέον, τα κατοικίδια δίνουν στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να απολαύσουν τα συναισθήματα ζεστασιάς και στοργικότητας. Οι περισσότεροι έφηβοι επιζητούν έντονα τη συναισθηματική αμεσότητα, αλλά συχνά ανησυχούν ταυτόχρονα ότι η προσπάθειά τους να την βρουν θα αγνοηθεί, θα παρερμηνευθεί ή θα απορριφθεί. 

Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική οικειότητα, οι σχέσεις με τα κατοικίδια λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά σε επίπεδο φυσικής επαφής και επικοινωνίας. Αρκετοί ψυχολόγοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι η αφή μπορεί να παίξει έναν καίριο ρόλο στη βελτίωση της συναισθηματικής διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Για τους έφηβους, ωστόσο, οι αγκαλιές φαντάζουν δύσκολες στο να τις κατακτήοσυν. Ακόμη και όταν οι έφηβοι βιώνουν έντονο συναισθηματικό πόνο, συνηθίζουν να είναι απρόθυμοι στο να δεχτούν την αγκαλιά των γονιών τους. Κι ενώ οι περισσότεροι έφηβοι χτυπιούνται συχνά μεταξύ τους, η αναζήτηση συναισθηματικής ανακούφισης από ηλικιωμένους μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί περίπλοκη κίνηση ή να παρερμηνευθεί ως σεξουαλική παρενόχληση. 

Παράλληλα, τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται τη γλώσσα του σώματος στους ανθρώπους και "είναι πολύ πιθανό να λάβεις τη δέουσα προσοχή από έναν σκύλο κάθε μέρα που είσαι συναισθηματικά αναστατωμένος ή απλώς δεν αισθάνεσαι ο ευατός σου" δηλώνει η Anne Downes, κτηνίατρος στο Westport. Συν τοις άλλοις, η Anne υποστηρίζει ότι τα ζώα είναι σε θέση να παρέχουν μια θεραπευτική βοήθεια στους εφήβους, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν επικεντρώνονται στο παρόν, αλλά προτιμούν να εστιάζουν στο μέλλον και ανησυχούν πως ό,τι και να κάνουν θα έχει επιπτώσεις, οι οποίες για τους ίδιους φαντάζουν αδιέξοδες.

Πηγή: The New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ