Θεραπευτικό laser στη μάχη κατά των αιμορροΐδων

Θεραπευτικό laser στη μάχη κατά των αιμορροΐδων Facebook Twitter
0

Η θεραπευτική στρατηγική κατά των αιμορροΐδων συνοψίζεται στην εξής φράση: Μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας πραγματοποιείται επέμβαση.

Η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται στις εξής οδηγίες:

 • Τοπική εφαρμογή ειδικών αλοιφών
 • Κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών σε επαρκείς ποσότητες, με στόχο την απροβλημάτιστη αφόδευση
 • Αποφυγή πικάντικων τροφών και αλκοόλης
 • Όχι σκούπισμα μετά την αφόδευση, αλλά σαπούνισμα και πλύσιμο με σχετικά κρύο νερό
 • Γυμναστική. Με τη γυμναστική ενεργοποιείται το έντερο (κάτι που βοηθά κατά της δυσκοιλιότητας) και βελτιώνεται η κυκλοφορία εντός των αιμορροΐδων.

Χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων

Πλέον έχουν προκύψει νέες επεμβατικές τεχνικές. Γνώμονας του χειρουργού είναι η μόνιμη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις αιμορροΐδες, καθώς και η γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς.

Ο Dr. Δημήτρης Κανέλλος Χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναφέρει:

«Είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων έχει καταστεί πολύ πιο ανώδυνη και αναίμακτη σε σχέση με το παρελθόν».

Η επίκαιρη τάση στη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων είναι, εφόσον αυτό είναι δυνατό, να μην πραγματοποιείται αφαίρεση των αιμορροΐδων, αλλά να μετατρέπονται οι αιμορροΐδες σε φυσιολογικές.

Για τον κάθε ασθενή επιλέγεται από τον χειρουργό, βάσει ποικίλων κριτηρίων, μια από τις παρακάτω ανώδυνες μεθόδους:

1

Πλαστική αιμορροΐδων – επέμβαση LHP

Μέσω μια μικρής τομής των αιμορροΐδων εισέρχεται μια ίνα laser. Η ενέργεια του laser καυτηριάζει το εσωτερικό της αιμορροΐδας, κάτι που οδηγεί στο να συρρικνώνεται σταδιακά η αιμορροΐδα. Η μέθοδος αυτή, το laser αιμορροΐδων είναι η νεότερη και πιο εξελιγμένη, δε σημαίνει βέβαια αυτό ότι ενδείκνυται και για όλους τους ασθενείς.

2

Απολίνωση υπό την καθοδήγηση υπερήχων (HAL / THD)

Με τους υπερήχους ανευρίσκονται οι αρτηρίες που παρέχουν τον κύριο όγκο αίματος στις αιμορροΐδες και πραγματοποιείται ακολούθως σύγκλειση των αρτηριών αυτών με ραφή. Κατά συνέπεια εισέρχεται μικρότερη ποσότητα αίματος στις αιμορροΐδες, οπότε οι αιμορροΐδες μετεγχειρητικά μικραίνουν.


3

Επέμβαση κατά Longo

Με κατάλληλο εργαλείο αφαιρείται ένα «δαχτυλίδι» βλεννογόνου στη βάση των αιμορροΐδων, οπότε διακόπτεται η κεντρική τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και οι αιμορροΐδες σταδιακά μικραίνουν σε μέγεθος, ενώ επιπλέον ανορθώνονται.


4

Αφαίρεση αιμορροΐδων

Κατά τη συγκεκριμένη τεχνική οι χειρουργοί αφαιρούν τις αιμορροΐδες ριζικά. Η αφαίρεση των αιμορροΐδων διενεργείται πλέον με τη χρήση σύγχρονου εργαλείου, π.χ. εργαλείο υπερήχων, laser, διπολική διαθερμία.

Αναλόγως βέβαια και με τη μέθοδο, η ανάρρωση είναι σχετικά γρήγορη και η θεραπεία των αιμορροΐδων ουσιαστικά μόνιμη.

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια εν συντομία

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα συχνό και βασανιστικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Ο όρος αιμορροϊδοπάθεια συνοψίζει τα συμπτώματα που οφείλονται σε αύξηση του μεγέθους των αιμορροΐδων.

Οι αιμορροΐδες με τη σειρά τους είναι ένα φυσιολογικό δίκτυο αγγείων εντός του πρωκτού και χωρίζονται κατά το μέγεθος τους σε 4 στάδια: 1ου - 4ου σταδίου.

Τα κυριότερα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

 • πόνος (από ήπιος ως και πολύ έντονος)
 • τσούξιμο
 • αιμορραγία

Τα συμπτώματα αυτά είτε επηρεάζουν απλώς την ποιότητα της ζωής ενός ασθενούς είτε μπορεί να γίνουν σπάνια και επικίνδυνα (π.χ. μαζική αιμορραγία). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μπορεί μια αιμορροΐδα να υποστεί θρόμβωση, κάτι που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Οι συχνότερες αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας είναι:

 • δυσκοιλιότητα
 • κληρονομικότητα
 • εγκυμοσύνη


Το κυριότερο βέβαια αίτιο είναι σαφώς η δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται συνήθως στην έλλειψη φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο ασθενής πριν καταφύγει σε επέμβαση για τις αιμορροΐδες του.

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Κανέλλος, Χειρουργός αιμορροΐδων στη Θεσσαλονίκη, Ειδικευμένος στο Βερολίνο, Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

www.kanellos.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ