Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το»

Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL 

Με συνοδοιπόρο της την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος και την ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις, «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!», η Ομάδα Αιγαίου ταξίδεψε σε 13 νησιά μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους των μικρών κι απομακρυσμένων νησιών.


Για 26η χρόνια σ' αυτό το τόσο διαφορετικό φθινόπωρο – που όλοι παραμένουμε στον κλοιό της πανδημίας Covid-19 – η Ομάδα Αιγαίου με τους εθελοντές της πλαισιωμένη και από ιατρονοσηλευτική ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για τη στήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού και γυναικολογικού καρκίνου, πραγματοποίησε σε πρωτόγνωρες συνθήκες τον 26ο Διάπλου του Αιγαίου Πελάγους, ενώνοντας τις τελείες που δίνουν ζωή στο Αιγαίο, σε μια ρότα ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» Facebook Twitter


Η φετινή αποστολή, με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως επιβάλλουν τα Covid πρωτόκολλα, ήταν πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς η ανάγκη των νησιωτών να μείνουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους από την διασπορά του κορωνοϊού τους κράτησε υποχρεωτικά μακριά από τον γιατρό τους, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα να παραμελήσουν την υγεία τους.


Στα 13 νησιά, που έκανε απόβαση υγείας η Ομάδα Αιγαίου και συγκεκριμένα στους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Ιο, τη Σίκινο το Κουφονήσι, την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς το Αγαθονήσι, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, μαζί με κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια rapid test αντιγόνων σε προεπιλεγμένες ομάδες κατοίκων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, ο ιατρός ρευματολόγος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας, Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, που συμμετείχε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην αποστολή, εξέτασε εκατοντάδες κατοίκους. Παράλληλα, τους ενημέρωσε για την εκστρατεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το!», στέλνοντας το μήνυμα πως οποιοσδήποτε πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά, δεν υποχωρεί με την ξεκούραση και δεν οφείλεται σε κάποια κάκωση πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει στο ρευματολόγο. Υπάρχουν περισσότερα από 200 ρευματικά νοσήματα και ένας στους τρεις ανθρώπους-παγκοσμίως και στην Ελλάδα-θα εμφανίσει κάποια ρευματοπάθεια κατά την διάρκεια της ζωής του, με τον γιατρό ρευματολόγο να είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη διάγνωση και την χάραξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της κινητικής αναπηρίας που επιφέρει η εξέλιξη της νόσου.

Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» Facebook Twitter


Παρότι, ωστόσο, η επίσκεψη στον ρευματολόγο είναι απαραίτητη, στα μικρά νησιά που διαθέτουν μόνο κέντρο Υγείας ή πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο, γιατρός με την ειδικότητα του ρευματολόγου δεν υπάρχει. Γι' αυτό άλλωστε η Ομάδα Αιγαίου εδώ και 26 χρόνια στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των νησιωτών και φέρνει γιατρούς δυσεύρετων ειδικοτήτων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου πελάγους-αφού πρώτα σβήσουν τα φώτα της θερινής σεζόν- προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους, μαζί με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυσεύρετους στη νησιωτική Ελλάδα γιατρούς, ο ρευματολόγος είναι από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες καθώς στα απομακρυσμένα κι ακριτικά νησιά οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες κι ηλικιωμένοι και έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με βαριές χειρωνακτικές εργασίες δουλεύοντας σαν αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι και οικοδόμοι, με συνέπεια να έχουν πολύ επιβαρυμένο μυοσκελετικό σύστημα.


Η συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου ξεκίνησε πέρσι και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για 2η χρονιά, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ουρά έξω από το ιατρείο του ρευματολόγου έχοντας ανάγκη να εξεταστούν για τα μυοσκελετικά τους προβλήματα και για παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα κι άλλες ρευματολογικές παθήσεις που κάνουν «θραύση» στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που κάνει αποστολές κοινωνικής ιατρικής στα νησιά με φουσκωτά σκάφη και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ζωή των πολιτών, υλοποιώντας σημαντικό έργο στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια και στον 26ο Διάπλου-της Covid 19 εποχής -διήνυσε περισσότερα από 450 θαλάσσια μίλια, διαδίδοντας το μήνυμα της καθοριστικής σημασίας που διαδραματίζει η πρόληψη, ειδικά στην εποχή μας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, στο πρόσωπο μιας πρωτόγνωρης πανδημίας.

Σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ επισκεφτείτε: www.ere.gr, www.tosomasoumilaei.gr

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ