Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν για χρόνια στη ζωή τους. Με τον όρο «φλεβική ανεπάρκεια» περιγράφεται κυριολεκτικά το γεγονός ότι «οι φλέβες των ποδιών είναι ανεπαρκείς».

Οι φλέβες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων οι οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αίματος και εμποδίζουν την παλινδρόμησή του. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν και οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά, τότε το αίμα αντί να ρέει και να επιστρέφει φυσιολογικά πίσω στην καρδιά, συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών με αποτέλεσμα να διογκώνονται σχηματίζοντας κιρσούς.


Ο όρος Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια περιγράφει την κατάσταση που επηρεάζει το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, ενώ τα συμπτώματα και οι παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν αυτά, περιλαμβάνουν: αίσθημα βάρους, κούραση, πόνο, πρήξιμο, αίσθημα κράμπας, φαγούρα και μούδιασμα, οίδημα, αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματος στα πόδια και τους αστραγάλους, πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, εμφάνιση κιρσών επιφανειακά στα πόδια, θρομβοφλεβίτιδα και έλκη στα πόδια και τους αστραγάλους.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας είναι οι εξής:


Προδιάθεση του οργανισμού και κληρονομικότητα: Eρευνάται η ύπαρξη παθήσεων των φλεβών, η εμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας των κάτω άκρων τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα. Αν ένας μόνο γονέας έχει ιστορικό Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, υπάρχει 25-50% πιθανότητα το παιδί να την εμφανίσει. Αν και οι δύο γονείς έχουν ανάλογο ιστορικό ΧΦΑ, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης για το παιδί ανέρχεται στο 90%.


Ηλικία και φύλο: Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια δεν εξαιρεί κανένα από τα 2 φύλα, καθώς μπορεί να παρουσιαστεί και σε άνδρες και σε γυναίκες. Παρόλα αυτά όμως η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια προσβάλλει περισσότερο γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εμφάνιση φλεβίτιδας και σε πιο νεαρές ακόμα ηλικίες. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η εγκυμοσύνη, η πολυτοκία, η εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ταλαιπωρεί πάνω από πάνω από 1 – 1,5 εκατομμύρια Έλληνες, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται μετά την εγκυμοσύνη κατά περίπου 10%.


Επάγγελμα:


Η εργασία με παρατεταμένη ορθοστασία, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων, αύξηση της πίεσης σε αυτές, καταστροφή των βαλβίδων και εμφάνιση κιρσών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματικών κατηγοριών είναι οι καθηγητές, οι εργάτες, οι κομμωτές, οι νοσοκόμες, τα άτομα που εργάζονται στον χώρο της εστίασης κλπ.


Αντίστοιχο φαινόμενο για τους ίδιους ακριβώς λόγους συναντάται και σε άτομα με πολύωρη και παρατεταμένη καθιστική εργασία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους επαγγελματίες οδηγούς, τις εργασίες γραφείου κλπ.


Σύγχρονος τρόπος ζωής:


Παχυσαρκία: Τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και λίπη προδιαθέτουν για φλεβική ανεπάρκεια, ενώ η παχυσαρκία και πολύ περισσότερο στις γυναίκες, έχει αρνητική επίδραση στην εμφάνιση και στην κλινική σοβαρότητα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας. Ορθή πρακτική αποτελεί η αποφυγή λήψης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.


Υψηλές θερμοκρασίες: η έκθεση στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μέθοδοι αποτρίχωσης με θερμά υλικά, καθώς και η υποδαπέδια θέρμανση στα σπίτια, έχει αρνητική επίδραση στην εμφάνιση ΧΦΑ.


Η συνεχής χρήση παπουτσιών με ψηλό η καθόλου τακούνι στις γυναίκες και τα στενά ρούχα, επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση και εξέλιξη της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα στενά ρούχα μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στα πόδια.


Τα σπορ που προκαλούν επανειλημμένους μικροτραυματισμούς, π.χ. basket, volley κτλ. Οι επαναλαμβανόμενοι αυτοί μικροτραυματισμοί, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σταδιακή καταστροφή των βαλβίδων των φλεβών και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.


Άλλες νόσοι και φαρμακευτική αγωγή: Η χρόνια δυσκοιλιότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να αποτελέσουν υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες προδιάθεσης εμφάνισης Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας. Επίσης φαρμακευτική από του στόματος αγωγή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αντισυλληπτική αγωγή, τις θηλυκές ορμόνες, τα αντιπηκτικά, τη νιφεδιπίνη κτλ, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Μείωση παραγόντων κινδύνου Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας: Υιοθετώντας μερικές απλές συνήθειες και κάνοντας κάποιες ασκήσεις, μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα και να ανακουφιστούμε από τις ενοχλήσεις στα πόδια.


Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Στα πλαίσια αυτά πίνουμε πολύ νερό ή/και χυμούς φρούτων, συχνά μέσα στην ημέρα.


Η αποφυγή της όρθιας ή καθιστής στάσης για μεγάλα διαστήματα. Αποφεύγουμε την παρατεταμένη καθιστή θέση ή/και ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και το σταυροπόδι ενώ καθόμαστε. Όταν για παράδειγμα περνάμε όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη χωρίς να κινούμαστε καθόλου, οι αντλίες των ποδιών δε λειτουργούν επαρκώς.


Η τακτική άσκηση. Βάδισμα, κολύμπι, ποδήλατο. Βάζουμε το περπάτημα στις καθημερινές μας συνήθειες - το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Προτιμούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, αλλά με προσοχή, καθώς τις αποφεύγουμε αν αισθανθούμε ότι καταβάλουμε υπερβολική προσπάθεια. Ο λόγος είναι απλός, με το περπάτημα ενεργοποιούνται οι φλεβικές αντλίες των κάτω άκρων. Οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται στην κάτω πλευρά του πέλματος και στην γάμπα. Στα πλαίσια αυτά απαιτείται μεγάλη προσοχή και αποφυγή μικροτραυματισμών στα κάτω άκρα.


Αποφυγή ηλιοθεραπείας ή έκθεση κοντά σε θερμότητα. Μια ορθή πρακτική είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα πόδια στο τέλος του ντους.


Εφαρμογή άνετων παπουτσιών χωρίς τακούνια και αποφυγή χρήσης στενών ρούχων: Φοράμε παπούτσια με τακούνια ύψους 3-5 εκατοστών και αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια και τα εντελώς ίσια παπούτσια. Επίσης αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, όπως παντελόνια, ζώνες και ό,τι μας πιέζει ή μπορεί να εμποδίσει την καλή κυκλοφορία του αίματος.


Η διακοπή του καπνίσματος.


Αποφυγή λήψης συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών: αντισυλληπτικά, αντιπηκτικά κλπ.


Χρήσιμες, καθημερινές ασκήσεις: Ξαπλώνουμε ανάσκελα, ανασηκώνουμε τα πόδια μας και τα ξεκουράζουμε στηρίζοντάς τα στον τοίχο και έτσι βοηθάμε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Κάνουμε μασάζ στο κάθε πόδι το βράδυ κατά τη φορά του φλεβικού αίματος. Κάνουμε μασάζ με τα χέρια στους μηρούς, οι ανοδικές κινήσεις θα βοηθήσουν να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκολλάμε από το έδαφος τις φτέρνες μας πατώντας στις μύτες των ποδιών μας και στη συνέχεια το αντίστροφο - επαναλαμβάνουμε για 5 περίπου λεπτά. Περπατάμε πατώντας στις φτέρνες μας για περίπου 5 λεπτά. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε με τα πόδια μας ανυψωμένα, σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της καρδιάς. Όταν καθόμαστε, παρακολουθούμε τηλεόραση ή διαβάζουμε καθιστοί, τοποθετούμε τα πόδια μας σε ψηλότερη θέση.


Η χρήση καλτσών συμπίεσης: Οι κάλτσες ή τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η συμπίεση που ασκείται από τις ιατρικές κάλτσες προσαρμόζεται απόλυτα στην εκάστοτε φλεβική νόσο. Το επίπεδο συμπίεσης, από το πιο χαμηλό (κλάση 1) έως το πιο ισχυρό (κλάση 4), βελτιώνει όλα τα συμπτώματα της πάθησης, από τα πιο ελαφριά έως τα προβλήματα ατροφίας και το έλκος. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη συμπίεση για κάθε περίπτωση.

 

Παράλληλα, το Cyclo 3 Fort, ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβίτιδας, περιλαμβάνει 3 δραστικά συστατικά


Ruscus Aculeatous: Ασκεί φλεβοτονική και λεμφοτονική δράση. Διευκολύνει την απορρόφηση του φλεβολεμφικού οιδήματος με μείωση της τριχοειδικής στάσης και αύξηση της λεμφατικής αποχέτευσης. Έχει θερμοεξαρτώμενη δράση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ο ρούσκος έχει αυξημένη δράση όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει.


Hesperidin Methyl Chalcone: Μειώνει την διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων. Ενισχύει τα αποτελέσματα του Ruscus Aculeatous όσον αφορά τη τριχοειδική προστασία.


Ascorbic Acid (Vit C): Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα και το τριχοειδικό τοίχωμα. Βοηθά στην μείωση της φλεγμονής. Μαζί με Hesperidin Methyl Chalcone ενισχύουν τη τριχοειδική αντοχή (μειώνουν την ευθραυστότητα).

Πώς λειτουργεί:

 

Το Cyclo 3 Fort χάρη στη δύναμη των δραστικών του συστατικών Ruscus Aculeatus, Hesperidin Methyl Chalcone και τη βιταμίνη C που περιέχει, προσφέρει φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση και συνίσταται ως βοηθητική θεραπεία στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων σε ενήλικες. Το Cyclo 3 Fort βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα, προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία καθώς μειώνει τη διαπερατότητά τους και αυξάνει τη τριχοειδική αντοχή (+40 %), ανακουφίζει από τα φλεγμονώδη φαινόμενα (θετική επίδραση στη φλεγμονή) και συμβάλλει εμφανώς στη βελτίωση της ρευστότητος του αίματος με τη διευκόλυνση της επιστροφής του αίματος και τη μείωση της φλεβικής και τριχοειδικής στάσης (αύξηση φλεβικής επιστροφής +36 %). Επιπλέον, έχει εξαιρετικά προστατευτικό αποτέλεσμα στα ενδοθηλιακά κύτταρα σε συνθήκες υποξίας και διεγείρει τον ενδοθηλιακό μεταβολισμό εξασφαλίζοντας προστατευτικό αποτέλεσμα για την υποξία. Τέλος, μειώνει την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί καταστροφή κολλαγόνου και ελαστικών ινών στο φλεβικό τοίχωμα και ασκεί προστατευτική δράση στο φλεβικό τοίχωμα.

Πώς θα πάρετε το Cyclo 3 Fort:


Πρέπει πάντοτε να παίρνετε το Cyclo 3 Fort όπως περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης ή σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας. Εάν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο λήψης, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 έως 3 κάψουλες την ημέρα.


Το Cyclo 3 Fort πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα και οι κάψουλες θα πρέπει να καταπίνονται ολόκληρες με ένα ποτήρι νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ