Πέντε κούπες καφέ η «χρυσή ημερήσια δόση»!

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 Στην πιο μεγάλη και αυστηρή επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ, επί 15 χρόνια οι ερευνητές παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να καταναλώνουν πολλά λίτρα καφέ.  Η «καφεϊνομανία» της Δύσης ήταν σαφέστατα για την συντηρητική Ιατρική μια νόμιμη τοξική, επικίνδυνη κατάχρηση. Η έρευνα τα ανέτρεψε όλα. Πιείτε κι άλλο καφέ, κατέληξε, για να ζείτε περισσότερο.

Αν εξεταζόταν η συνήθεια του καφέ σε ανθρώπους που θα ζούσαν… «σε γυάλα», σπεύδει να  διευκρινίσει η μελέτη, δηλαδή σε άτομα που θα μπορούσαν τα τηρούν μια  απολύτως υγιεινή ζωή, χωρίς στρες, τσιγάρο, αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε ο καφές θα μπορούσε να βλάψει.

Αυτή την φορά όμως η έρευνα συσχέτισε το  «χαρμάνι» της υγείας των σύγχρονων ανθρώπων της καθημερινής ζωής με τα χαρμάνια του καφέ που κατανάλωναν... Ένα από τα  σοβαρότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, εξέτασε 400.000 άτομα  επί 14 χρόνια και, συνυπολογίζοντας κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση κρέατος, άσκηση και δείκτη μάζας σώματος , απέδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο.

Ενδεχομένως η συνήθεια του καφέ να μας προασπίζει από άλλες υπερβάσεις, (όπως π.χ., καλύτερα καφές από ένα ακόμη ποτήρι αλκοόλ), αλλά ταυτόχρονα, τα συστατικά του καφέ δείχνουν να εξισορροπούν άλλες βλάβες που προκαλούν οι υπόλοιπες κακές συνήθεις. Ο καφές είναι τελικά ένα από τα στοιχεία που συμβάλουν στην επιβίωση του σύγρονου ανθρώπινού μας είδους.

 

Συστηματικοί  πότες του καφέ που ήταν σχετικά υγιείς όταν ξεκίνησε η μελέτη, είχαν, μετά από 15 χρόνια αρκετά λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αναπνευστική νόσο , εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη , λοιμώξεις, τραυματισμούς και ατυχήματα.

Οι 402.260 ενήλικες που εξετάστηκαν ήταν ηλικίας 50 έως 71 ετών, και δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο, ή καρκίνο, όπως επίσης δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1995. 

Μέχρι το 2008, είχαν πεθάνει 52.515 άτομα από τους συμμετέχοντες, και διερευνήθηκε αναλυτικά η αιτία του θανάτου τους και η συσχέτιση με τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν.  

 

Βρέθηκε ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει κανείς καθημερινά, έως και το 5ο φλιτζάνι, τόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου και μάλιστα στις κρίσιμες ηλικίες, άνω των 50 ετών.

Στα έξι φλιτζάνια ή περισσότερο ημερησίως, η κατανάλωση καφέ αρχίζει ελαφρά να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, και πάλι όμως θεωρείται η δράση του καφέ πιο προστατευτική από το να μην καταναλώνει κανείς καφέ καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη καταγράφει τις καμπύλες του τι είναι ωφέλιμο, και μέχρι πόσο μπορεί να γίνει  από υγιεινό βλαπτικό. Το κρασί, ο ήλιος και  η σοκολάτα έχουν επιστημονικά αντίστοιχες ενδείξεις. Κανείς δεν περίμενε παρόλα αυτά η «χρυσή ημερήσια δόση» του καφέ να είναι 5 κούπες plus.

Ωφέλιμος και  ο decaf….

Η καφείνη δεν είναι το μοναδικό και απαραίτητο ευεργετικό συστατικό όπως αποδεικνύεται. Περιέχεται συνήθως σε 70 mg κατά μέσο όρο σε μια κούπα καφέ, όχι όμως και του εσπρέσο, ο οποίος  στο μικρό φλιτζανάκι του ξεπερνά σε καφείνη τα 100 mg. Στη νέα μελέτη, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα ποσοστά μείωσης θνητότητας σε εκείνους που  έπιναν ντεκαφεινέ. Τα ευεργετικά συστατικά κρύβονται προφανώς στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που ο καφές περιέχει, και είναι γνωστά για την ωφελιμότητά τους ενάντια στην φθορά της ζωής. Περιέχονται επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο, το κόκκινο κρασί και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Καφές φίλτρου

Δύο από τις 1000 χημικές ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του καφέ, η cafestol και η kahweol, είναι γνωστές  ότι αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα της χοληστερόλης και βλάπτουν τις αρτηρίες χοληστερόλης LDL. Οι ουσίες αυτές απομακρύνονται όταν ο καφές είναι φίλτρου, παραμένουν όμως στον εσπρέσο, τον στιγμιαίο και το βραστό καφέ. 

Kι άλλα, κι άλλα οφέλη  

Παρά το ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η νέα μελέτη απέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος για τους λάτρεις του  καφέ. Πρόσφατες έρευνες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο σε διαβήτη τύπου 2ηπατική νόσο και τη νόσο του Parkinson και άλλες μελέτες έχουν καταγράψει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

        

Καφές για την άσκηση: με καφείνη

Η καφείνη, για  όσους αθλούνται βοηθάει τους μυς να χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα για την απελευθέρωση ενέργειας. Δίνει επίσης αντοχή στους μύς για περισσότερο χρόνο, αμβλύνοντας την επίδραση της αδενοσίνης που απελευθερώνεται με την κόπωση των μυών. Κατά τον ίδιο τρόπο  μειώνει επίσης τον πόνο των μυλών μετά την άσκηση και τον χρόνο αποκατάστασης.

 Φάρμακα και περενέργειες

  • Παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη ενισχύουν την δράση τους και τον χρόνο δράσης, γι' αυτό και κάποια παυσίπονα της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται περιλαμβάνοντας και καφεΐνη.
  • SOS  Τοξικά αποτελέσματα απειλεί να προκαλέσει η κατανάλωση της καφεΐνης του καφέ σε συνδυασμό με συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο που περιέχει κλοζαπίνη.
  • Αλλα φάρμακα όπως το Tagamet, Diflucan, Luvox, Mexitil, τα οιστρογόνα και κάποια αντιβιοτικά, όπως Cipro και Levaquin, μπορεί να μεταβολίσουν περαιτέρω την καφεΐνη που έχετε καταναλώσει και να μεγιστοποιήσουν την δράση της .

Αν είστε ήδη από τους λάτρεις του καφέ ή σκοπεύετε να γίνετε, να θυμάστε να κοιτάτε τις οδηγίες των φαρμάκων για πιθανή διαδραστικότητα με καφείνη.

  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Από το TikTok μέχρι τις παρέες μας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου για την αίσθηση ότι η διάσπαση προσοχής μάς αφορά πλέον όλους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ψυχή & Σώμα / Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα σε χάπια, κάψουλες, και σκόνες «μαγικές» που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητα ή απλώς ένα ακόμη προϊόν μάρκετινγκ; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου ξεδιαλύνει μύθους και αλήθειες γύρω από τη μανία με τα συμπληρώματα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Ψυχή & Σώμα / Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Γιατί έχουμε λιγούρες και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς ενοχές; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου αποδομεί τους πιο συχνούς μύθους και δίνει μικρά tips και πρακτικές λύσεις που μας βοηθούν να χτίσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Ζωή στα καλύτερά της / Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Μία συζήτηση με την κλινική διαιτολόγο, βιολόγο και τεχνολόγο τροφίμων Άννα Αρτεμίου για την εντερική υγεία και τη σημασία της, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Υγεία & Σώμα / Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Τα παιδιά θέλουν να συναντιούνται από κοντά, χωρίς οθόνες ή επίβλεψη, αντί να περιορίζονται στο πίσω κάθισμα της ίδιας της ζωής τους. Καθώς η ανεξαρτησία τους έχει μειωθεί, το άγχος και η κατάθλιψή τους έχουν αυξηθεί.
THE LIFO TEAM
Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Υγεία & Σώμα / Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Μια κοινή αντίληψη στην εποχή μας είναι ότι αν οι μητέρες «δουλέψουν» οι ίδιες αρκετά με τον εαυτό τους θα διασφαλίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
THE LIFO TEAM
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Ψυχή & Σώμα / Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ασθένεια, δεν είναι «πρόβλημα». H κυτταρίτιδα είναι απλώς κάτι που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά λίγες ξέρουν τι πραγματικά είναι. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη δερματολόγο Γιώτα Ρήγα για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς ενοχές.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Το ασφαλές όριο περίπου την ημέρα είναι 300mg καφεϊνης, που για τη βόρεια ευρώπη με τον ελαφρύ φίλτρου αντιστοιχεί όντως σε 4-5 κούπες. Αυτό δε σημαίνει ότι και ελλάδα πρέπει να πίνετε τόσο. 300mg έχουν 5 κανονικά εσπρεσσάκια ή 2 φρέντο ή 2 νες / φραπέ ή 3 κούπες γαλλικού όπως τον κάνουμε εδώ (πιο βαρύ) ή 3 μονοί ελληνικοί/τουρκικοί.