Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά;

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά; Facebook Twitter
Όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
4

Αν και όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πολλές φορές δεν βάζουμε όσο αντηλιακό θα έπρεπε – ή δεν βάζουμε καθόλου.


Γι' αυτό το λόγο ακολουθούν κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.


Τα βασικά

•Ανάλογα με το σωματότυπο σας, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ποσότητα αρκετή να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο όταν είστε στην παραλία. Ακόμα και όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί αντηλιακό δεν βάζει όσο θα έπρεπε, λένε οι δερματολόγοι.

•Ακόμα και αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να ξαναεφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε φορά μετά από το μπάνιο.

•Εάν δεν κολυμπήσετε, και πάλι πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, άσχετα με τον δείκτη προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας.

•Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.

•Κοιτάξτε για προϊόντα με την ένδειξη «προστασία ευρέος φάσματος» με δείκτη προστασίας SPF από 15 έως 50.


Σημεία που πιθανόν να ξεχάσετε

• Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συχνά ξεχνούν τις κορυφές των αυτιών τους και το πάνω μέρος των πελμάτων.

• Οι άνδρες ξεχνούν κυρίως το τριχωτό της κεφαλής και το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν την περιοχή του στήθους και του λαιμού.

• Ακόμα ένα σημείο που τείνουμε να ξεχνάμε όλοι ανεξεραίτως είναι οι πατούσες μας, ένα σημείο που μπορεί να είναι πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία μπρούμυτα ή όταν διαβάζουμε το βιβλίο μας.


Είναι ασφαλή τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι;

Οι ειδικοί και οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μία σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα οπότε δεν γνωρίζουμε  ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι ή αν είναι επικίνδυνο να τα εισπνέουμε. Κάποιοι πάντως προτείνουν να μην τα χρησιμοποιούμε και να προτιμάμε το γαλάκτωμα ή τη λοσιόν.


Άλλοι απλά προτείνουν το αντηλιακό σε μορφή σπρέι να εφαρμόζεται σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο και ποτέ απευθείας στο πρόσωπο. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε στην παραλία τότε ίσως πάρει ο αέρας την περισσότερη ποσότητα, αφήνοντας σας ανεπαρκώς προστατευμένους.


Βελτιώνει και την εμφάνιση μας

Με το να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα – και όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία– μπορεί να μας βοηθήσει στην εμπόδιση της εμφάνισης πανάδων και ρυτίδων που συχνά μας οδηγούν στο δερματολόγο. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας βασικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος.

Info

To κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο You Know You Should Use Sunscreen. But Are You Using It Correctly? που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ισχύει ότι πρέπει να αγοράζουμε αντιηλιακό κάθε χρόνο γιατί -έχω ακούσει πολλάκις ότι- λήγει πάνω στο χρόνο; Που εμένα μου φαίνεται παράλογο γιατί πώς ξέρω ότι στο φαρμακείο δεν το έχουν π.χ. από πέρυσι; Βασικά, κάθε πότε λήγουν (εάν δεν έχουν ημ.λήξης επάνω και δεν είναι κι αεροστεγώς κλειστά στην αρχή);
Προφανώς λήγουν ένα χρόνο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Στο φαρμακείο είναι αεροστεγώς κλειστά. Μια συσκευασία που την έχεις κάτω από τον ήλιο ένα καλοκαίρι, λογικό δεν είναι να αλλοιώνεται;Οι δικές μου απορίες σχετικά με τα αντηλιακά είναι 2. Αν έχει νόημα να βάζουμε δείκτη πάνω από 30 - έχω διαβάσει ότι δεν προστατεύει περισσότερο αλλά έχει περισσότερα βλαβερά συστατικά- και τι ισχύει με τα αντηλιακά που μιμούνται τα οιστρογόνα, αν το λέω πάλι καλά. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή στα παιδικά αντηλιακά που δεν θα πρέπει να περιέχουν νανοσωματίδια.
Έχω διαβάσει ότι την επόμενη χρονιά, έχει τον μισό δείκτη προστασίας..Ας με διαφωτίσει κάποιος, το άρθρο λέει ότι πρέπει να βάζουμε και στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή μέσα στα μαλλιά;;;;;