Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά;

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά; Facebook Twitter
Όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
4

Αν και όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πολλές φορές δεν βάζουμε όσο αντηλιακό θα έπρεπε – ή δεν βάζουμε καθόλου.


Γι' αυτό το λόγο ακολουθούν κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.


Τα βασικά

•Ανάλογα με το σωματότυπο σας, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ποσότητα αρκετή να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο όταν είστε στην παραλία. Ακόμα και όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί αντηλιακό δεν βάζει όσο θα έπρεπε, λένε οι δερματολόγοι.

•Ακόμα και αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να ξαναεφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε φορά μετά από το μπάνιο.

•Εάν δεν κολυμπήσετε, και πάλι πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, άσχετα με τον δείκτη προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας.

•Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.

•Κοιτάξτε για προϊόντα με την ένδειξη «προστασία ευρέος φάσματος» με δείκτη προστασίας SPF από 15 έως 50.


Σημεία που πιθανόν να ξεχάσετε

• Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συχνά ξεχνούν τις κορυφές των αυτιών τους και το πάνω μέρος των πελμάτων.

• Οι άνδρες ξεχνούν κυρίως το τριχωτό της κεφαλής και το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν την περιοχή του στήθους και του λαιμού.

• Ακόμα ένα σημείο που τείνουμε να ξεχνάμε όλοι ανεξεραίτως είναι οι πατούσες μας, ένα σημείο που μπορεί να είναι πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία μπρούμυτα ή όταν διαβάζουμε το βιβλίο μας.


Είναι ασφαλή τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι;

Οι ειδικοί και οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μία σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα οπότε δεν γνωρίζουμε  ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι ή αν είναι επικίνδυνο να τα εισπνέουμε. Κάποιοι πάντως προτείνουν να μην τα χρησιμοποιούμε και να προτιμάμε το γαλάκτωμα ή τη λοσιόν.


Άλλοι απλά προτείνουν το αντηλιακό σε μορφή σπρέι να εφαρμόζεται σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο και ποτέ απευθείας στο πρόσωπο. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε στην παραλία τότε ίσως πάρει ο αέρας την περισσότερη ποσότητα, αφήνοντας σας ανεπαρκώς προστατευμένους.


Βελτιώνει και την εμφάνιση μας

Με το να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα – και όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία– μπορεί να μας βοηθήσει στην εμπόδιση της εμφάνισης πανάδων και ρυτίδων που συχνά μας οδηγούν στο δερματολόγο. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας βασικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος.

Info

To κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο You Know You Should Use Sunscreen. But Are You Using It Correctly? που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ισχύει ότι πρέπει να αγοράζουμε αντιηλιακό κάθε χρόνο γιατί -έχω ακούσει πολλάκις ότι- λήγει πάνω στο χρόνο; Που εμένα μου φαίνεται παράλογο γιατί πώς ξέρω ότι στο φαρμακείο δεν το έχουν π.χ. από πέρυσι; Βασικά, κάθε πότε λήγουν (εάν δεν έχουν ημ.λήξης επάνω και δεν είναι κι αεροστεγώς κλειστά στην αρχή);
Προφανώς λήγουν ένα χρόνο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Στο φαρμακείο είναι αεροστεγώς κλειστά. Μια συσκευασία που την έχεις κάτω από τον ήλιο ένα καλοκαίρι, λογικό δεν είναι να αλλοιώνεται;Οι δικές μου απορίες σχετικά με τα αντηλιακά είναι 2. Αν έχει νόημα να βάζουμε δείκτη πάνω από 30 - έχω διαβάσει ότι δεν προστατεύει περισσότερο αλλά έχει περισσότερα βλαβερά συστατικά- και τι ισχύει με τα αντηλιακά που μιμούνται τα οιστρογόνα, αν το λέω πάλι καλά. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή στα παιδικά αντηλιακά που δεν θα πρέπει να περιέχουν νανοσωματίδια.
Έχω διαβάσει ότι την επόμενη χρονιά, έχει τον μισό δείκτη προστασίας..Ας με διαφωτίσει κάποιος, το άρθρο λέει ότι πρέπει να βάζουμε και στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή μέσα στα μαλλιά;;;;;