Οι μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μέρες που όλοι υποδέχονται κόσμο στο σπίτι, συνήθως φίλους αγαπημένους, συγγενείς και καλούς συναδέλφους. Η οικειότητα που φέρνει η γνωριμία υπαγορεύει πιο χαλαρή συμπεριφορά και οι παλιοί κανόνες καλής συμπεριφοράς προς καλεσμένους σίγουρα μοιάζουν παλιοί στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Παλιοί, ίσως ναι, όχι όμως και ξεπερασμένοι, σύμφωνα με το αιώνιο savoir vivre, το οποίο εκτός από καλούς τρόπους, παρέχει και μερικά εργαλεία ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται αρκετά καλά. 

 

Έτσι, πέρα από τη χαρά που νιώθει ένας οικοδεσπότης ή μία οικοδέσποινα που υποδέχεται φίλους στο σπίτι, καλό είναι -και όχι μόνο για λόγους τυπικής ευγένειας- να θυμάται και κάποια (αν όχι όλα) από τα εξής χαρίσματα. Έτσι, ο χαρισματικός οικοδεσπότης ή η πραγματικά φιλόξενη οικοδέσποινα:

 

1.

Καλούν εγκαίρως. Ειδικά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά, φροντίζουν να τα ειδοποιήσουν και με ένα ευγενικό γραπτό μήνυμα. Και να υπενθυμίσουν την ώρα και τη μέρα του όποιου καλέσματος 3 μέρες πριν. Επίσης, ενημερώνουν για το αν κάποιος μπορεί να συνοδεύεται, να φέρει μαζί φίλο /-η ή φίλους για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με το «καλησπέρα σας». 

 

2.

Όσο πολυτελές κι αν είναι το πάρτι, το δείπνο ή η συγκέντρωση που ετοιμάζουν, διατηρούν χαμηλούς τόνους. Δεν το παρακάνουν με ακριβά ενδύματα, κοσμήματα ή ό,τι άλλο μπορεί να  λάμψει -με την κακή έννοια- εκείνο το βράδυ. Επίσης, ενημερώνουν για το dress code της βραδιάς, ώστε κανείς να μη νιώσει παράταιρα και άβολα, μετά των υπόλοιπων προσκεκλημένων. 

 

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

3.

Για περισσότερους των 20 καλεσμένων, φροντίζουν να είναι πολύ προσεκτικοί με τον υπολογισμό αναγκών σε φαγητό και ποτό. Επίσης ενημερώνονται για τα αγαπημένα εδέσματα των καλεσμένων τους και ρωτούν αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία. Θυμούνται ότι πάντα τα σερβίτσια -και ειδικώς τα ποτήρια- υπερτερούν των καλεσμένων και είτε καπνίζουν οι ίδιοι είτε όχι, το σπίτι και οι ανοιχτοί χώροι του (αν υπάρχουν) είναι εξοπλισμένοι με αρκετά σταχτοδοχεία. Αυτό σώζει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού την επόμενη μέρα (οπότε και συνήθως αποκαλύπτονται αποτσίγαρα ακόμη και κάτω από τα χαλιά).

 

4.

Όσο χαρούμενες, ομιλητικές και εκδηλωτικές κι αν φαίνονται οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί, αυτοί που αρχικά απηύθυναν την πρόσκληση οφείλουν να μιλούν και να περνούν ώρα με όλους τους προσκεκλημένους. Αν πρόκειται για μικρότερο κάλεσμα, οι οικοδεσπότες φροντίζουν οι καλεσμένοι να περάσουν καλά, αν υπάρχει αμηχανία «σπάνε τον πάγο» με κουβέντες και ευχάριστη διάθεση και δεν αφήνουν κανέναν να νιώσει μόνος ή αποκομμένος από τους υπόλοιπους.

 

5.

Δεν καλούν άτομα που δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους και μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα. Επίσης, ένας παλιός αστικός μύθος λέει ότι είναι ντροπή να ενημερώνουμε φίλους ότι δεν θα τύχουν ενός καλέσματος. Δεν είναι ντροπή: όσοι σέβονται πραγματικά τις φιλίες και τις γνωριμίες τους ενημερώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί παρεξήγηση που εν τέλει θα φέρει σε δύσκολη θέση τους πάντες. 

 

6.

Δεν σχολιάζουν ποτέ άτομα που δεν είναι παρόντα. Ούτε παρίστανται σε ένα τέτοιο σχόλιο, ούτε γελούν ακόμη και με κάποιο αστείο, ειδικά αν πρόκειται για φίλο. Δεν είναι απλώς άκομψο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω συζητήσεις που, τελικώς, θα εμπλέξουν αυτόν που δεν έφταιγε, μόνο και μόνο επειδή άκουσε, το όποιο σχόλιο. 

 

7.

Ακόμη και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, μπορούν να μεριμνήσουν για ένα μικρό δωράκι - ακόμη και κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι- αν όχι για τον κάθε καλεσμένο ξεχωριστά, τουλάχιστον για τα παιδάκια της παρέας. Κάποιο γλυκό, κάποιο μικρό παιχνίδι, είναι μια ευγενική χειρονομία για να ευχαριστήσει κανείς τους φίλους του που ανταποκρίθηκαν σ' ένα κάλεσμα. 

 

8.

Υποδέχονται οι ίδιοι τους προσκεκλημένους καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αποχαιρετούν οι ίδιοι τους πάντες και στο τριήμερο που θα ακολουθήσει, τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα γλυκό μήνυμα για να ευχαριστήσουν για την παρέα και την ωραία βραδιά. Δεν είναι τύποι, είναι ουσία και αυτή συντηρεί όλες τις σχέσεις. 

 

9.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

 

10.

Δεν σχολιάζουν ποτέ τα δώρα που έφεραν ή δεν έφεραν οι καλεσμένοι τους, ούτε μετά από καιρό. Ο καθένας έχει το δικό του γούστο και κυρίως τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε πάντα ένα δώρο με χαμόγελο και με εγκάρδιες ευχαριστίες, όχι για το αντικείμενο, αλλά για τη χειρονομία και την όμορφη σκέψη. 

 

Με στοιχεία από Forbes, New Yorker, Emilypost.com