Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα Facebook Twitter
Kάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και εκεί είναι που χρειάζεται προσοχή.
0

Ο κοινός παρονομαστής μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι για όλους το ίδιο: ανάλογα με το πόσο πίνουμε νιώθουμε κέφι, ελαφρά μέθη, ζάλη, γερό μεθύσι και στη συνέχεια ό,τι συνεπάγεται η ποσότητα που καταναλώσαμε. Τα κοινά σημεία -και αναλόγως με το πόσο αντέχει το αλκοόλ ο καθένας- σταματούν εκεί. Γιατί, πλέον και σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Bangor και του King's College στη Βρετανία, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει το αίσθημα της χαλάρωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με την κατανάλωση βότκας ή ουίσκι που δημιουργεί το αίσθημα του ενθουσιασμού, της έντασης ή σε μεγαλύτερες ποσότητες προκαλεί επιθετικότητα και εκνευρισμό. 

Η διαφορά από ποτό σε ποτό δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις.

Βάσει της ίδιας έρευνας, η μπύρα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση, το λευκό κρασί, όπως και το κόκκινο προκαλεί ηρεμία, ωστόσο όχι με την ίδια ένταση του κόκκινου και στο σύνολό τους τα αλκοολούχα σε λογικές ποσότητες χαρίζουν αυτοπεποίθηση, ενώ η υπερκατανάλωση δημιουργεί το αίσθημα της σύγχυσης και εντείνει τις εριστικές συμπεριφορές.

Ας σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση στοιχείων συνεισέφερε και η πλατφόρμα Global Drug Survey, προάγοντας ένα σχετικό online ερωτηματολόγιο σε περίπου 30.000 άτομα, ηλικίας 18 - 34 ετών και σε σύνολο 21 χωρών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας  «η κατανόηση των συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του αλκοολισμού, παρέχοντας μια εικόνα για το τι είναι αυτό που τελικά επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που πίνουν περισσότερο από το επιτρεπτό όριο».

Η διαφορά από ποτό σε ποτό κατά την ίδια έρευνα δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Bellis από το Πανεπιστήμιο του Bangor τόσο η διαφορετική σύσταση, όσο και οι συνήθειες του πότη κάθε χώρα είναι που διαμορφώνουν τον συναισθηματικό χάρτη του αλκοόλ, ο οποίος επιπροσθέτως καταρτίζεται και από τη βιομηχανία του μάρκετινγ και από τον τρόπο που παρουσιάζει τα αλκοολούχα σε ενήλικες καταναλωτές και μη.

Με στοιχεία από Global Drug Survey, BMJ.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ