Κάτι ο κινηματογράφος, κάτι η λογοτεχνία, κάτι η μουσική μάς έχουν μάθει πως ένα ζευγάρι οφείλει να απολαμβάνει μια έντονη και περιπετειώδη σεξουαλική ζωή προκειμένου να θεωρούνται 'καλά'. 

 

Στην πραγματικότητα όμως το σεξ ως πράξη δεν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών, όπως αποδεικνύει τώρα μια νέα έρευνα. Σε μπέρδεψα; Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology αποκάλυψε πως υπάρχει ένας άλλος, πολύ πιο σημαντικός δείκτης της υγιούς σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού και αυτός είναι η αμοιβαία ανταπόκριση των συντρόφων, σε σχέση με την μεταξύ τους οικειότητα.

 

"Η σεξουαλική έλξη τείνει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάτι που πολύ συχνά ευθύνεται για την έλλειψη της επιθυμίας μέσα σε μία μακροπρόθεσμη σχέση" εξηγούν οι ερευνητές. Ωστόσο, η απλή ανταπόκριση στις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός συντρόφου είναι ικανή για να αυξήσει την σεξουαλική επιθυμία του, ιδίως στην περίπτωση των γυναικών.

 

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα.

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα, που είμαι βέβαιη πως θα ακούγονται αυτονόητα σε κάθε γυναίκα, προέκυψαν μετά από την ανάλυση των πληροφοριών που συνέλεξαν ερευνητές του Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ και του University of Rochester, μελετώντας 100 ζευγάρια για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Κάθε σύντροφος κατέγραφε σε ημερολόγιο το βαθμό σεξουαλικής διάθεσης κάθε ημέρας καθώς και τη γενική ανταπόκριση που λάμβαναν από τον σύντροφό τους. Επιπλέον, σημείωναν το κατά πόσο ο σύντροφός τους τους έκανε να νιώθουν ξεχωριστοί και σημαντικοί για εκείνον/η. Μετά από ανάλυση των στοιχείων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος ένιωθε πως οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα συναισθήματά του έχαιραν ανταπόκρισης από τον σύντροφό του, η σεξουαλική επιθυμία παρουσίαζε αύξηση.

 

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα. "Οι άνθρωποι που βρίσκουν ανταπόκριση από τους συντρόφους του πιστεύουν πως αυτοί τους καταλαβαίνουν, εκτιμούν τις ανάγκες τους και στηρίζουν τους στόχους τους" λέει ο επικεφαλής της έρευνας Gurit E. Birnbaum. "Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν δείχνει πως δεν νοιάζεσαι μόνο για την ευημερία του συντρόφου σου αλλά πως πραγματικά κατανοείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες του".

 

"Για να αυξήσεις την "ανταποκριτικότητα" (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι) σε μία σχέση, θα πρέπει καθένας να αφιερώνει καθημερινά χρόνο στο να ακούει τον σύντροφό του, χωρίς να κρίνει ή να διακόπτει" ισχυρίζεται ο Birnbaum. Η καλλιέργεια αυτού του είδους νοητικής οικειότητας, θα εκτοξεύσει στα ύψη την ερωτική διάθεση και θα αναζωογονήσει τη σχέση, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται!

 

Με στοιχεία από το mydomaine.com