Το μυστικό για καλό σεξ δεν έχει καμία σχέση με το σεξ ως πράξη

0

Κάτι ο κινηματογράφος, κάτι η λογοτεχνία, κάτι η μουσική μάς έχουν μάθει πως ένα ζευγάρι οφείλει να απολαμβάνει μια έντονη και περιπετειώδη σεξουαλική ζωή προκειμένου να θεωρούνται 'καλά'. 

Στην πραγματικότητα όμως το σεξ ως πράξη δεν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών, όπως αποδεικνύει τώρα μια νέα έρευνα. Σε μπέρδεψα; Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology αποκάλυψε πως υπάρχει ένας άλλος, πολύ πιο σημαντικός δείκτης της υγιούς σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού και αυτός είναι η αμοιβαία ανταπόκριση των συντρόφων, σε σχέση με την μεταξύ τους οικειότητα.

"Η σεξουαλική έλξη τείνει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάτι που πολύ συχνά ευθύνεται για την έλλειψη της επιθυμίας μέσα σε μία μακροπρόθεσμη σχέση" εξηγούν οι ερευνητές. Ωστόσο, η απλή ανταπόκριση στις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός συντρόφου είναι ικανή για να αυξήσει την σεξουαλική επιθυμία του, ιδίως στην περίπτωση των γυναικών.

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, που είμαι βέβαιη πως θα ακούγονται αυτονόητα σε κάθε γυναίκα, προέκυψαν μετά από την ανάλυση των πληροφοριών που συνέλεξαν ερευνητές του Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ και του University of Rochester, μελετώντας 100 ζευγάρια για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Κάθε σύντροφος κατέγραφε σε ημερολόγιο το βαθμό σεξουαλικής διάθεσης κάθε ημέρας καθώς και τη γενική ανταπόκριση που λάμβαναν από τον σύντροφό τους. Επιπλέον, σημείωναν το κατά πόσο ο σύντροφός τους τους έκανε να νιώθουν ξεχωριστοί και σημαντικοί για εκείνον/η. Μετά από ανάλυση των στοιχείων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν κάποιος ένιωθε πως οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα συναισθήματά του έχαιραν ανταπόκρισης από τον σύντροφό του, η σεξουαλική επιθυμία παρουσίαζε αύξηση.

Η ικανότητα να ανταποκρίνεται ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι, τελικά, αυτό που ρυθμίζει τη μεταξύ τους ρομαντική διάθεση και αυτή, τελικά, έχει της ρίζες της στην καθημερινότητα. "Οι άνθρωποι που βρίσκουν ανταπόκριση από τους συντρόφους του πιστεύουν πως αυτοί τους καταλαβαίνουν, εκτιμούν τις ανάγκες τους και στηρίζουν τους στόχους τους" λέει ο επικεφαλής της έρευνας Gurit E. Birnbaum. "Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν δείχνει πως δεν νοιάζεσαι μόνο για την ευημερία του συντρόφου σου αλλά πως πραγματικά κατανοείς τις επιθυμίες και τις ανάγκες του".

"Για να αυξήσεις την "ανταποκριτικότητα" (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι) σε μία σχέση, θα πρέπει καθένας να αφιερώνει καθημερινά χρόνο στο να ακούει τον σύντροφό του, χωρίς να κρίνει ή να διακόπτει" ισχυρίζεται ο Birnbaum. Η καλλιέργεια αυτού του είδους νοητικής οικειότητας, θα εκτοξεύσει στα ύψη την ερωτική διάθεση και θα αναζωογονήσει τη σχέση, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται!

Με στοιχεία από το mydomaine.com

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 στάσεις της γιόγκα για ακόμα καλύτερο σεξ

Υγεία & Σώμα / 8 στάσεις της γιόγκα για ακόμα καλύτερο σεξ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine απέδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν τακτικά γιόγκα για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία και στους 6 τομείς της σεξουαλικής δραστηριότητας (επιθυμία, διέγερση, λίπανση, οργασμός, ικανοποίηση και πόνος)
ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Podcast / Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη, που περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long Covid, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long Covid είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ