Μπορείτε να κρίνετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή όχι;

Μπορείτε να κρίνετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή όχι; Facebook Twitter
1

Είναι δύσκολο να είναι κανείς αντικειμενικός με το βάρος του παιδιού του, όπως δείχνει μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των γονιών με υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά πιστεύει ότι το παιδί τους ανήκει σε μια από αυτές τις κατηγορίες – η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι το παιδί έχει κανονικό βάρος. Αυτή η μελέτη έγινε στην Αγγλία, αλλά παρόμοιες έχουν δείξει το ίδιο αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, όπου η παιδική παχυσαρκία προβληματίζει ακόμη περισσότερο. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο θέμα της αντίληψης, αλλά στο γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας στο μέλλον.


Οι ερευνητές του London School of Hygiene and Tropical Medicine μελέτησαν σχεδόν 3.000 οικογένειες σε πέντε περιοχές της Αγγλίας. Μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) κάθε παιδιού, ο οποίος στην Αγγλία είναι κατανεμημένος σε τρεις κατηγορίες: κανονικό βάρος, υπέρβαρος, ή πολύ υπέρβαρος (που στις ΗΠΑ ονομάζεται παχύσαρκος). Η ομάδα ρώτησε τους γονείς σε ποια ομάδα πιστεύουν ότι ανήκει το παιδί τους.


Αποδείχτηκε ότι οι γονείς έκαναν πάρα πολύ λάθος εκτιμήσεις σχετικά με το αν τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Από τα 369 παιδιά που ήταν υπέρβαρα, μόνο 4 γονείς θεωρούσαν ότι είναι. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γονείς που είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποτιμήσουν το βάρος του παιδιού τους είναι οι γονείς αγοριών και οι γονείς που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει αυτή την διαφορά μεταξύ της αντίληψης των γονέων για το βάρος των παιδιών τους και της πραγματικότητας. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι και η αντίληψη των ίδιων των παιδιών είναι διαστρεβλωμένη.


Αν και ο δείκτης από μόνος του δεν είναι πάντα ακριβής, αφού μυώδη ή λιγότερο μυώδη σωματότυποι αλλοιώνουν το αποτέλεσμα, ο δείκτης BMI είναι μια αρχή που δίνει μια ιδέα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι μια συζήτηση με τον παιδίατρο, γιατί το βάρος στα παιδιά είναι περίπλοκη υπόθεση, αφού το σώμα και ο εγκέφαλος τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM
Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Οπτική Γωνία / Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Ο καρκινοπαθής ή, επί το πολιτικά ορθότερο, ο «ογκολογικός ασθενής» δεν είναι απλώς ένας ασθενής σε ανάγκη – είναι μια συνθήκη: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιπέτειά του, ακόμα κι αν το «μετά» είναι το φυσικό τέλος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια