Το μοναδικό αντιικό φάρμακο με έγκριση για την Covid-19, «μοχλός» για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

doctors illustration Facebook Twitter
0

Δύο γιατροί πρώτης γραμμής στον αγώνα κατά του κορωνοϊού από δύο νοσοκομεία αναφοράς, η κ. Κατερίνα Αργυράκη, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία», και η κ. Καρολίνα Ακινόσογλου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, καταγράφουν την κλινική τους εμπειρία με τη ρεμδεσιβίρη (remdesivir), το πρώτο αντιικό φάρμακο που έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς σε ΗΠΑ (FDA) και Ευρώπη (ΕΜΑ) για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2, και ξεδιπλώνουν τα οφέλη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ΕΣΥ. Πρόσφατη ιταλική μελέτη πέντε κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δε, έδειξε τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης στην εξέλιξη ασθενών με Covid-19, όσον αφορά τόσο την απομάκρυνση του ενδεχομένου μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής και άρα εισαγωγής σε ΜΕΘ όσο και την εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα υγείας.

Ασθενείς που χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου και ιδίως όσοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου αναμένεται να έχουν το μέγιστο όφελος από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης.

Η εμπειρία της Κατερίνας Αργυράκη, επιμελήτριας Α’ ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική του νοσοκομείου «Σωτηρία»

— Τι έχει δείξει μέχρι τώρα η χρήση της ρεμδεσιβίρης στους ασθενείς στην Ελλάδα;

H ρεμδεσιβίρη είναι το μοναδικό αντιικό φάρμακο που έχει πάρει έγκριση για τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19, άρα είναι το μοναδικό αντιικό που έχουμε μέχρι στιγμής στη φαρέτρα μας. Πρόκειται για ένα φάρμακο ασφαλές, που έχουν λάβει ήδη και στην Ελλάδα πάρα πολλοί από τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία. 


— Από τη στιγμή που ένας ασθενής διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό, ποια πορεία ακολουθούμε;

 Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξατομικεύεται, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες παθήσεις. Οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν ανάγκη νοσηλείας παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια. Κάποιος, για παράδειγμα, εισάγεται στο νοσοκομείο γιατί παρουσιάζει για πολλές ημέρες υψηλό πυρετό και εμφανίζει σημεία αφυδάτωσης, άλλος γιατί είναι διαβητικός και έχει απορρυθμιστεί το σάκχαρό του λόγω της λοίμωξης – πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς εισάγονται επειδή παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, δηλαδή χρειάζεται να τους χορηγηθεί οξυγόνο. Ωστόσο, η βαρύτητα της αναπνευστικής ανεπάρκειας και πάλι διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, κατά συνέπεια διαφέρουν και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Στους ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια ξέρουμε ότι βοηθάει η χορήγηση δεξαμεθαζόνης, την οποία όμως δεν χορηγούμε στα άτομα που νοσηλεύονται αλλά δεν χρειάζονται συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου. 


Ασθενείς που χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου και ιδίως όσοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου αναμένεται να έχουν το μέγιστο όφελος από τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης, συνήθως σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη. Από την άλλη, έχουμε και το παράδειγμα ασθενών που φτάνουν στο νοσοκομείο ήδη με βαρύτατη αναπνευστική ανεπάρκεια, επιδεινώνονται γρήγορα και χρειάζονται άμεσα μεγάλα μείγματα οξυγόνου και μεταφορά σε μονάδα εντατικής θεραπείας.


— Γνωρίζουμε ότι μερικοί ασθενείς, κάποιες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση. Πώς μπορεί η ρεμδεσιβίρη, εφόσον χορηγηθεί έγκαιρα, να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;  

Έχει φανεί ότι η ρεμδεσιβίρη επιδρά σίγουρα θετικά ως προς τον χρόνο ανάρρωσης, καθώς βοηθάει τον νοσηλευόμενο να αποθεραπευτεί γρηγορότερα. Όσο πιο έγκαιρα στην πορεία της νόσου χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη, τόσο πιο πιθανό είναι το θετικό, επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν σε κάποιους ασθενείς να αποτρέπεται η ραγδαία επιδείνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανάγκες οξυγόνου ή ακόμα και σε διασωλήνωση. Ποιος όμως είναι ο ασθενής που σίγουρα θα ωφεληθεί σημαντικά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. 

Η εμπειρία της Καρολίνας Ακινόσογλου, επίκουρης καθηγήτριας Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου

— Ποιο είναι με λεπτομέρειες το προφίλ του ασθενή στο οποίο έχουμε προσδοκώμενο όφελος όταν του χορηγήσουμε ρεμδεσιβίρη;

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του: πρόκειται για ασθενή θετικό στον SARS-CoV2, ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα και ιδιαίτερα επηρεασμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, δηλαδή παρουσιάζει υποξαιμία. Φαίνεται ότι η χορήγηση της ρεμδεσιβίρης όσο το δυνατόν νωρίτερα σε τέτοιους ασθενείς έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.


— Πώς αποτυπώνεται το όφελος αυτό στην αλλαγή της πορείας του ασθενή απ’ όσα έχει βιώσει στο νοσοκομείο;

Φαίνεται ότι η έγκαιρη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης συνοδεύεται με μείωση των ημερών νοσηλείας αλλά και αποφυγή της δραματικής κλινικής επιδείνωσης των ασθενών, όπως η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση), άρα και για κλίνη ΜΕΘ. 


— Η ρεμδεσιβίρη χορηγείται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα;

Η θεραπεία της Covid-19 βασίζεται σε δύο πυλώνες, αυτόν της αντιικής θεραπείας, δηλαδή έναντι του ιού, και της αντιφλεγμονώδους θεραπείας, δηλαδή έναντι της υπερενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ρεμδεσιβίρη δύναται να χορηγηθεί σε συνδυασμό με τη δεξαμεθαζόνη αλλά και, σύμφωνα με νέες οδηγίες, με την μπαρισιτινίμπη (μονοκλωνικό αντίσωμα). Τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν κλινική αξία όταν χορηγούνται πολύ πρώιμα σε ασθενείς υψηλού κίνδυνου για βαριά νόσηση, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα ως προς την αποφυγή της κλινικής επιβάρυνσης. 


— Πώς μπορεί να καταμετρηθεί το όφελος από την αποσυμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε το σύστημα να μην πιέζεται τόσο;

Η αποσυμφόρηση των κλινών ΜΕΘ είναι πλέον σημαντική και ενδεικτική της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας. Δεδομένης της βαρύτητας και των μακρόχρονων νοσηλειών των ασθενών αυτών, η αποσυμφόρηση των απλών κλινών Covid-19, των κλινών ΜΕΘ και του συστήματος υγείας γενικότερα επέρχεται κάποιες εβδομάδες μετά το πέρας της κορύφωσης της επιδημιολογικής καμπύλης. Το ζητούμενο κάθε φορά είναι το σύστημα υγείας να επιτύχει την ποιοτική και αποτελεσματική διαχείριση της μαζικής προσέλευσης κρουσμάτων (αλλά και non-Cοvid περιστατικών), οπότε προφανώς αποτελεί σημαντικό δείκτη που δύναται να καθοδηγήσει την περαιτέρω κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα.


— Ως φάρμακο που χορηγείται έγκαιρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο μέλλον τη ρεμδεσιβίρη θα τη λαμβάνουν οι ασθενείς και εξωνοσοκομειακά;

Σύμφωνα με τις παρούσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, προς το παρόν η ρεμδεσιβίρη έχει ένδειξη σε συμπτωματικούς ασθενείς με ένδειξη υποξαιμίας (χαμηλό οξυγόνο στο αίμα), ενώ παράλληλα παραμένει φάρμακο ενδοφλέβιας χορήγησης. Συνεπώς, προς το παρόν τουλάχιστον, εξ ορισμού η χρήση της περιορίζεται σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.


 

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ