O περσινός τραγικός απολογισμός των κρουσμάτων της γρίπης, που στο πέρασμά της έριξε στο κρεβάτι χιλιάδες Έλληνες, έστειλε 435 σοβαρά περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στοίχισε τη ζωή σε 197 ασθενείς, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι λάθος να την υποτιμούμε. Όπως, άλλωστε, μας θυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, ένας στους οκτώ θανάτους στην πατρίδα μας οφείλεται σε ασθένεια του αναπνευστικού, με την πνευμονία, τη βασική επιπλοκή της γρίπης, να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στα ποσοστά θνητότητας. Και στα νοσοκομεία, η πνευμονία ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, με το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται με γρίπη να χάνει τελικά τη μάχη εξαιτίας της. Συνεπώς, η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε. Τι κρύβει, άραγε, πίσω της αυτή η διαβόητη ίωση;

 

Άλλο γρίπη, άλλο κρυολόγημα

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες και χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη του πυρετού, υψηλό πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις και βήχα. Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ενώ για την αποφυγή της μετάδοσης των μικροβίων πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να μην αγγίζουμε με τα χέρια μας τα μάτια, το στόμα και τη μύτη και να φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάντηλο ή βάζοντας μπροστά στο στόμα μας διπλωμένο τον αγκώνα μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί και νοσηλευτές) και οι φαρμακοποιοί δίνουν το κακό παράδειγμα, καθώς μόνο το 11% των επαγγελματιών υγείας εμβολιάζεται για τη γρίπη, ενώ το φοβικό κλίμα για τα εμβόλια ενισχύεται από τη γενικότερη προκατάληψη που συνοδεύει τον όρο «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο όρος αναφέρεται στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους ανυποψίαστους τον ιό της γρίπης, όπως οι δάσκαλοι και οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων και σχολικών λεωφορείων, οι οποίοι επιβάλλεται να εμβολιάζονται. Όσο για τις φήμες που συνδέουν τα εμβόλια με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως είναι τελείως ανυπόστατες.

 

Flu tips
Τι να σας ανησυχήσει: Η εμφάνιση υψηλού πυρετού και η επιδείνωση της υγείας σας, ενώ είχατε αρχίσει να συνέρχεστε. Αυτό σημαίνει ότι πάθατε βακτηριακή λοίμωξη, από μικρόβιο που βρήκε ανίσχυρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και πρέπει επειγόντως να σας δει γιατρός.

Πώς θα γίνετε γρήγορα καλά: Πιείτε πολλά χλιαρά υγρά (αφεψήματα και ελαφριές σούπες), πάρτε αντιπυρετικά για τον πυρετό και βιταμίνη C που επιταχύνει την ανάρρωση και φροντίστε να ξεκουραστείτε.

 

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες!

Ένας άλλος μύθος που καλά κρατεί στην Ελλάδα είναι πως τα αντιβιοτικά βοηθούν στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και πυρετό μέχρι 38οC, ωστόσο οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες μόνες τους, αφού κάνουν πρώτα τον κύκλο τους. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και το μόνο που δημιουργεί η κατάχρησή τους είναι επικίνδυνα ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία γίνονται ανίκητα. Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με έναν στους δύο ενήλικες να παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο για τον βήχα και τον πονόλαιμο και το 75% των παιδιών να παίρνει αντιβιοτικά για κρυολογήματα χωρίς συνταγή γιατρού!