Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε!

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter
6

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter

Από την ηλικία των πέντε και ενώ πήγαινε στο νηπιαγωγείο Fountain του Κολοράντο, η Coy Mathis έγινε κορίτσι. Γεννήθηκε αγόρι αλλά διαμαρτυρήθηκε έντονα γι' αυτό από την ηλικία των τριών. Πέταγε τα αγορίστικα ρούχα, ήθελε ροζ φορέματα στυλ Princess, μακριά μαλλιά, και φώναζε «είμαι κορίτσι». Μετά από επισκέψεις σε παιδίατρο και έναν ψυχολόγο ο οποίος ενημέρωνε τους γονείς, η μητέρα αποφάσισε να αφήσει την Coy να ζήσει όπως πίστευε για το ποιος ή ποια ήταν, και τελικά το έκανε.

Τρεις μήνες μετά το παιδί άρχισε να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ενώ οι ίδιοι οι γονείς πλέον είχαν δεχθεί ότι ζούσε ως κορίτσι. Για την ακρίβεια είχαν αποφασίσει ότι είχαν άλλο ένα κορίτσι, εκτός από τις τρεις αδερφές της Coy και ένα ακόμη αγόρι, αντί για δύο που είχαν γεννηθεί.

Το νηπιαγωγείο αντιμετώπισε στην αρχή με συμπάθεια το φαινόμενο, το Δεκέμβριο όμως ο πατέρας της Coy έλαβε επιστολή από την διεύθυνση του νηπιαγωγείου ότι το παιδί δεν μπορούσε άλλο να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των κοριτσιών, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει στων αγοριών, ή στις τουαλέτες που υπήρχαν αποκλειστικά για τους καθηγητές και για τα παιδιά που ήταν άρρωστα.

Εν τω μεταξύ, η Coy έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης και συχνή καλεσμένη ήδη του CNN. Η μητέρα της, Κάτυ, δηλώνει ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να τραβήξουν την προσοχή των media, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουν ότι το σχολείο έχει στιγματίσει το παιδί πραγματικά.

Οι γονείς έχουν καταθέσει προς το σχολείο τη διαμαρτυρία τους με ένα αντίγραφο του Νόμου Κατά των Διακρίσεων του Κολοράντο, που προστατεύει το δικαίωμα των διαφυλικών ατόμων να χρησιμοποιούν την τουαλέτα που ταιριάζει στην ταυτότητα του φύλου τους.

Το σχολείο δεν άλλαξε στάση και έτσι η οικογένεια Mathis απομάκρυνε την Coy, ώστε να παρακολουθεί κατ' οίκον εκπαίδευση σε συνεργασία με το Ταμείο Νομικής Άμυνας και Παιδείας που υπάρχει για τους transgender στην Αμερική και επέκτεινε την καταγγελία κατά των σχολικών διακρίσεων μέσω του Τομέα Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ταμείου. Το σχολείο καλείται να απαντήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Δεκαέξι πολιτείες της Αμερικής έχουν ενεργούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα του φύλου. Αλλά τα σχολεία από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει πολιτικές για διαφυλικές περιπτώσεις, λέει ο Michael Silverman, γεν. διευθυντής του Ταμείου transgender και δικηγόρος της οικογένειας Mathis.

Οι γονείς της Coy, την ίδια ώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν ερωτήματα των ειδικών και των Επιτροπών που κρίνουν την υπόθεση, όπως το πώς είναι δυνατόν κάποιος τόσο νέος όσο η Coy να μπορεί να είναι σίγουρος για την ταυτότητα του φύλου που επιλέγει ή που υποστηρίζει ότι τον εκφράζει ή ανήκει σ' αυτό.

Δεν είναι ανήκουστο, ούτε πρωτοφανές για παιδιά και κάτω των 5 ετών -εξηγούν οι ψυχολόγοι-, να εκφράζουν ανησυχία για το φύλο τους. Θυμίζουμε ότι η Coy διαμαρτυρήθηκε, και μάλιστα έντονα, από τα τρία.

Παρόλα αυτά, συχνά είναι δύσκολο, προειδοποιούν οι ειδικοί, να καταλάβουμε ποια παιδιά δοκιμάζουν αυτά τα όρια, ή και απλώς διασκεδάζουν προσποιούμενα ότι παίζουν -όπως τα αγόρια με τα ψηλά τακούνια της μαμάς τους- και ποια παιδιά όντως αισθάνονται ότι έχουν γεννηθεί σε λάθος σώμα.

«Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να θέλουν να σπάσουν τα στεγανά των φύλων όταν είναι μικρά», λέει η Diane Ehrensaft, διευθύντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Παιδικού και Εφηβικού Φύλου στο Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Gender Born, Gender Made».

Αλλά, προσθέτει, τα τρανσέξουαλ παιδιά έχουν την ανάγκη να πουν, «δεν είμαι το άτομο που νομίζεις ότι είμαι».

«…Όταν οι γονείς το πάρουν σοβαρά απόφαση, τα παιδιά ηρεμούν και είναι πιο ευτυχισμένα.»

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με την Coy, αναφέρουν οι γιατροί, γονείς και δάσκαλοι. Όταν την είχαν αναγκάσει να κόψει τα μαλλιά της, μαζί και τις φούστες, εμφάνισε βαριά κατάθλιψη και στην συνέχεια επαναστάτησε έντονα. Από τη στιγμή που μεταπήδησε στην αληθινή της ταυτότητα, άρχισε να κάνει φίλους και αμέσως ανέβηκαν οι βαθμοί της, λέει η μητέρα της.

Στην ηλικία των πέντε βέβαια, σημειώνουν οι επιστήμονες, το να αλλάξει φύλο ένα παιδί, ίσως να του φαίνεται τόσο εύκολο όσο το να αλλάξει ρούχα. Γύρω από την ηλικία 11, η Coy θα αρχίσει τις θεραπείες για την αλλαγή της ανάπτυξης της εφηβείας και για την ακρίβεια για τον περιορισμό της κοριτσίστικης εφηβικής ανάπτυξης. Επιπλέον ορμόνες για την ανδρική διάπλαση προβλέπονται για την ηλικία των 16, σε συνδυασμό με επίσκεψη σε ειδικό για την αλλαγή του φύλου, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η Coy κατανοεί πλήρως τις επιπτώσεις που θα υποστεί αν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
αίτηση για την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Αν δε σ' αρέσει, μπορείς να καταψύξεις τον εαυτό σου και να πεις να σε ξεπαγώσουν όταν θα ετοιμαστεί επανδρωμένη αποστολή σε κάναν εξωπλανήτη. Πάντως γκρίνια στη γκρίνια, μια χαρά σου κάθεται το 25% οξυγόνο - 75% άζωτο.
Καλέ, μιλούσα για το κάθε trans κοριτσάκι ή αγοράκι κ.λπ, με χιουμοριστική διάθεση, thus και το emoticon.Έχω την εντύπωση ότι ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη,χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, αλλά μη χαλάσεις φαιά ουσία για απάντηση, θα πάει κατά Κάιρο μεριά.υγ. Στον Άρη να πας εσύ, που είσαι αιμοσταγής, αιμοδιψής και αιμοβόρος :-P
αγαπητή πενταγιώτισσα, μου ανεβάζετε το αίμα στο κεφάλι για πολλοστή φορά -και δε θέλω αστειάκια τύπου "ωραία να δουλέψει κι ο εγκέφαλος". το σχόλιό μου απευθύνεται ως απάντηση στο "εγώ που αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος πλανήτη, τί να κάνω;" του Θέμου. και στην τελική, το γενικώτερο πνεύμα του σχολίου μου είναι ότι εφόσον το επιτρέπει η τεχνολογία, μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει -ακόμα και ν' αλλάζει φύλο. Επίσης, από άλλες τριβές που είχαμε, πάντα σχολιάζετε με τρόπο ενοχλητικό, με αόριστες περιστροφές και χωρίς απαραίτητα να διαφωνείτε (ή να συμφωνείτε) σε κάτι.