Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε!

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter
6

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter

Από την ηλικία των πέντε και ενώ πήγαινε στο νηπιαγωγείο Fountain του Κολοράντο, η Coy Mathis έγινε κορίτσι. Γεννήθηκε αγόρι αλλά διαμαρτυρήθηκε έντονα γι' αυτό από την ηλικία των τριών. Πέταγε τα αγορίστικα ρούχα, ήθελε ροζ φορέματα στυλ Princess, μακριά μαλλιά, και φώναζε «είμαι κορίτσι». Μετά από επισκέψεις σε παιδίατρο και έναν ψυχολόγο ο οποίος ενημέρωνε τους γονείς, η μητέρα αποφάσισε να αφήσει την Coy να ζήσει όπως πίστευε για το ποιος ή ποια ήταν, και τελικά το έκανε.

Τρεις μήνες μετά το παιδί άρχισε να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ενώ οι ίδιοι οι γονείς πλέον είχαν δεχθεί ότι ζούσε ως κορίτσι. Για την ακρίβεια είχαν αποφασίσει ότι είχαν άλλο ένα κορίτσι, εκτός από τις τρεις αδερφές της Coy και ένα ακόμη αγόρι, αντί για δύο που είχαν γεννηθεί.

Το νηπιαγωγείο αντιμετώπισε στην αρχή με συμπάθεια το φαινόμενο, το Δεκέμβριο όμως ο πατέρας της Coy έλαβε επιστολή από την διεύθυνση του νηπιαγωγείου ότι το παιδί δεν μπορούσε άλλο να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των κοριτσιών, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει στων αγοριών, ή στις τουαλέτες που υπήρχαν αποκλειστικά για τους καθηγητές και για τα παιδιά που ήταν άρρωστα.

Εν τω μεταξύ, η Coy έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης και συχνή καλεσμένη ήδη του CNN. Η μητέρα της, Κάτυ, δηλώνει ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να τραβήξουν την προσοχή των media, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουν ότι το σχολείο έχει στιγματίσει το παιδί πραγματικά.

Οι γονείς έχουν καταθέσει προς το σχολείο τη διαμαρτυρία τους με ένα αντίγραφο του Νόμου Κατά των Διακρίσεων του Κολοράντο, που προστατεύει το δικαίωμα των διαφυλικών ατόμων να χρησιμοποιούν την τουαλέτα που ταιριάζει στην ταυτότητα του φύλου τους.

Το σχολείο δεν άλλαξε στάση και έτσι η οικογένεια Mathis απομάκρυνε την Coy, ώστε να παρακολουθεί κατ' οίκον εκπαίδευση σε συνεργασία με το Ταμείο Νομικής Άμυνας και Παιδείας που υπάρχει για τους transgender στην Αμερική και επέκτεινε την καταγγελία κατά των σχολικών διακρίσεων μέσω του Τομέα Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ταμείου. Το σχολείο καλείται να απαντήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Δεκαέξι πολιτείες της Αμερικής έχουν ενεργούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα του φύλου. Αλλά τα σχολεία από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει πολιτικές για διαφυλικές περιπτώσεις, λέει ο Michael Silverman, γεν. διευθυντής του Ταμείου transgender και δικηγόρος της οικογένειας Mathis.

Οι γονείς της Coy, την ίδια ώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν ερωτήματα των ειδικών και των Επιτροπών που κρίνουν την υπόθεση, όπως το πώς είναι δυνατόν κάποιος τόσο νέος όσο η Coy να μπορεί να είναι σίγουρος για την ταυτότητα του φύλου που επιλέγει ή που υποστηρίζει ότι τον εκφράζει ή ανήκει σ' αυτό.

Δεν είναι ανήκουστο, ούτε πρωτοφανές για παιδιά και κάτω των 5 ετών -εξηγούν οι ψυχολόγοι-, να εκφράζουν ανησυχία για το φύλο τους. Θυμίζουμε ότι η Coy διαμαρτυρήθηκε, και μάλιστα έντονα, από τα τρία.

Παρόλα αυτά, συχνά είναι δύσκολο, προειδοποιούν οι ειδικοί, να καταλάβουμε ποια παιδιά δοκιμάζουν αυτά τα όρια, ή και απλώς διασκεδάζουν προσποιούμενα ότι παίζουν -όπως τα αγόρια με τα ψηλά τακούνια της μαμάς τους- και ποια παιδιά όντως αισθάνονται ότι έχουν γεννηθεί σε λάθος σώμα.

«Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να θέλουν να σπάσουν τα στεγανά των φύλων όταν είναι μικρά», λέει η Diane Ehrensaft, διευθύντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Παιδικού και Εφηβικού Φύλου στο Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Gender Born, Gender Made».

Αλλά, προσθέτει, τα τρανσέξουαλ παιδιά έχουν την ανάγκη να πουν, «δεν είμαι το άτομο που νομίζεις ότι είμαι».

«…Όταν οι γονείς το πάρουν σοβαρά απόφαση, τα παιδιά ηρεμούν και είναι πιο ευτυχισμένα.»

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με την Coy, αναφέρουν οι γιατροί, γονείς και δάσκαλοι. Όταν την είχαν αναγκάσει να κόψει τα μαλλιά της, μαζί και τις φούστες, εμφάνισε βαριά κατάθλιψη και στην συνέχεια επαναστάτησε έντονα. Από τη στιγμή που μεταπήδησε στην αληθινή της ταυτότητα, άρχισε να κάνει φίλους και αμέσως ανέβηκαν οι βαθμοί της, λέει η μητέρα της.

Στην ηλικία των πέντε βέβαια, σημειώνουν οι επιστήμονες, το να αλλάξει φύλο ένα παιδί, ίσως να του φαίνεται τόσο εύκολο όσο το να αλλάξει ρούχα. Γύρω από την ηλικία 11, η Coy θα αρχίσει τις θεραπείες για την αλλαγή της ανάπτυξης της εφηβείας και για την ακρίβεια για τον περιορισμό της κοριτσίστικης εφηβικής ανάπτυξης. Επιπλέον ορμόνες για την ανδρική διάπλαση προβλέπονται για την ηλικία των 16, σε συνδυασμό με επίσκεψη σε ειδικό για την αλλαγή του φύλου, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η Coy κατανοεί πλήρως τις επιπτώσεις που θα υποστεί αν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Την άνοιξη περιμένουμε δεύτερη έξαρση της γρίπης και του ιού RSV

Υγεία & Σώμα / Την άνοιξη περιμένουμε δεύτερη έξαρση της γρίπης και του ιού RSV

Την πρόβλεψη πως θα δούμε και δεύτερη κορύφωση των κρουσμάτων της γρίπης και του συγκυτιακού ιού προς την άνοιξη κάνουν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Humblebragging: Ο όρος που καταδικάζει την «ψεύτικη σεμνότητα» είναι ελαφρώς τοξικός

Υγεία & Σώμα / Humblebragging: Ο όρος που καταδικάζει την «ψεύτικη σεμνότητα» είναι ελαφρώς τοξικός

Ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωριστούν οι «ψευτοταπεινούληδες» από τους πραγματικά σεμνούς ή και ντροπαλούς ανθρώπους, ο νέος trending όρος παραπαίει μεταξύ αλήθειας και τοξικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
αίτηση για την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Αν δε σ' αρέσει, μπορείς να καταψύξεις τον εαυτό σου και να πεις να σε ξεπαγώσουν όταν θα ετοιμαστεί επανδρωμένη αποστολή σε κάναν εξωπλανήτη. Πάντως γκρίνια στη γκρίνια, μια χαρά σου κάθεται το 25% οξυγόνο - 75% άζωτο.
Καλέ, μιλούσα για το κάθε trans κοριτσάκι ή αγοράκι κ.λπ, με χιουμοριστική διάθεση, thus και το emoticon.Έχω την εντύπωση ότι ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη,χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, αλλά μη χαλάσεις φαιά ουσία για απάντηση, θα πάει κατά Κάιρο μεριά.υγ. Στον Άρη να πας εσύ, που είσαι αιμοσταγής, αιμοδιψής και αιμοβόρος :-P
αγαπητή πενταγιώτισσα, μου ανεβάζετε το αίμα στο κεφάλι για πολλοστή φορά -και δε θέλω αστειάκια τύπου "ωραία να δουλέψει κι ο εγκέφαλος". το σχόλιό μου απευθύνεται ως απάντηση στο "εγώ που αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος πλανήτη, τί να κάνω;" του Θέμου. και στην τελική, το γενικώτερο πνεύμα του σχολίου μου είναι ότι εφόσον το επιτρέπει η τεχνολογία, μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει -ακόμα και ν' αλλάζει φύλο. Επίσης, από άλλες τριβές που είχαμε, πάντα σχολιάζετε με τρόπο ενοχλητικό, με αόριστες περιστροφές και χωρίς απαραίτητα να διαφωνείτε (ή να συμφωνείτε) σε κάτι.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ