Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε!

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter
6

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Με λένε Coy και είμαι πέντε ετών, κορίτσι οπωσδήποτε! Facebook Twitter

Από την ηλικία των πέντε και ενώ πήγαινε στο νηπιαγωγείο Fountain του Κολοράντο, η Coy Mathis έγινε κορίτσι. Γεννήθηκε αγόρι αλλά διαμαρτυρήθηκε έντονα γι' αυτό από την ηλικία των τριών. Πέταγε τα αγορίστικα ρούχα, ήθελε ροζ φορέματα στυλ Princess, μακριά μαλλιά, και φώναζε «είμαι κορίτσι». Μετά από επισκέψεις σε παιδίατρο και έναν ψυχολόγο ο οποίος ενημέρωνε τους γονείς, η μητέρα αποφάσισε να αφήσει την Coy να ζήσει όπως πίστευε για το ποιος ή ποια ήταν, και τελικά το έκανε.

Τρεις μήνες μετά το παιδί άρχισε να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, ενώ οι ίδιοι οι γονείς πλέον είχαν δεχθεί ότι ζούσε ως κορίτσι. Για την ακρίβεια είχαν αποφασίσει ότι είχαν άλλο ένα κορίτσι, εκτός από τις τρεις αδερφές της Coy και ένα ακόμη αγόρι, αντί για δύο που είχαν γεννηθεί.

Το νηπιαγωγείο αντιμετώπισε στην αρχή με συμπάθεια το φαινόμενο, το Δεκέμβριο όμως ο πατέρας της Coy έλαβε επιστολή από την διεύθυνση του νηπιαγωγείου ότι το παιδί δεν μπορούσε άλλο να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες των κοριτσιών, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει στων αγοριών, ή στις τουαλέτες που υπήρχαν αποκλειστικά για τους καθηγητές και για τα παιδιά που ήταν άρρωστα.

Εν τω μεταξύ, η Coy έχει γίνει το αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης και συχνή καλεσμένη ήδη του CNN. Η μητέρα της, Κάτυ, δηλώνει ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να τραβήξουν την προσοχή των media, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουν ότι το σχολείο έχει στιγματίσει το παιδί πραγματικά.

Οι γονείς έχουν καταθέσει προς το σχολείο τη διαμαρτυρία τους με ένα αντίγραφο του Νόμου Κατά των Διακρίσεων του Κολοράντο, που προστατεύει το δικαίωμα των διαφυλικών ατόμων να χρησιμοποιούν την τουαλέτα που ταιριάζει στην ταυτότητα του φύλου τους.

Το σχολείο δεν άλλαξε στάση και έτσι η οικογένεια Mathis απομάκρυνε την Coy, ώστε να παρακολουθεί κατ' οίκον εκπαίδευση σε συνεργασία με το Ταμείο Νομικής Άμυνας και Παιδείας που υπάρχει για τους transgender στην Αμερική και επέκτεινε την καταγγελία κατά των σχολικών διακρίσεων μέσω του Τομέα Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ταμείου. Το σχολείο καλείται να απαντήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Δεκαέξι πολιτείες της Αμερικής έχουν ενεργούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα του φύλου. Αλλά τα σχολεία από κάθε πολιτεία των ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει πολιτικές για διαφυλικές περιπτώσεις, λέει ο Michael Silverman, γεν. διευθυντής του Ταμείου transgender και δικηγόρος της οικογένειας Mathis.

Οι γονείς της Coy, την ίδια ώρα, έχουν να αντιμετωπίσουν ερωτήματα των ειδικών και των Επιτροπών που κρίνουν την υπόθεση, όπως το πώς είναι δυνατόν κάποιος τόσο νέος όσο η Coy να μπορεί να είναι σίγουρος για την ταυτότητα του φύλου που επιλέγει ή που υποστηρίζει ότι τον εκφράζει ή ανήκει σ' αυτό.

Δεν είναι ανήκουστο, ούτε πρωτοφανές για παιδιά και κάτω των 5 ετών -εξηγούν οι ψυχολόγοι-, να εκφράζουν ανησυχία για το φύλο τους. Θυμίζουμε ότι η Coy διαμαρτυρήθηκε, και μάλιστα έντονα, από τα τρία.

Παρόλα αυτά, συχνά είναι δύσκολο, προειδοποιούν οι ειδικοί, να καταλάβουμε ποια παιδιά δοκιμάζουν αυτά τα όρια, ή και απλώς διασκεδάζουν προσποιούμενα ότι παίζουν -όπως τα αγόρια με τα ψηλά τακούνια της μαμάς τους- και ποια παιδιά όντως αισθάνονται ότι έχουν γεννηθεί σε λάθος σώμα.

«Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να θέλουν να σπάσουν τα στεγανά των φύλων όταν είναι μικρά», λέει η Diane Ehrensaft, διευθύντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Παιδικού και Εφηβικού Φύλου στο Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέας του διάσημου βιβλίου «Gender Born, Gender Made».

Αλλά, προσθέτει, τα τρανσέξουαλ παιδιά έχουν την ανάγκη να πουν, «δεν είμαι το άτομο που νομίζεις ότι είμαι».

«…Όταν οι γονείς το πάρουν σοβαρά απόφαση, τα παιδιά ηρεμούν και είναι πιο ευτυχισμένα.»

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με την Coy, αναφέρουν οι γιατροί, γονείς και δάσκαλοι. Όταν την είχαν αναγκάσει να κόψει τα μαλλιά της, μαζί και τις φούστες, εμφάνισε βαριά κατάθλιψη και στην συνέχεια επαναστάτησε έντονα. Από τη στιγμή που μεταπήδησε στην αληθινή της ταυτότητα, άρχισε να κάνει φίλους και αμέσως ανέβηκαν οι βαθμοί της, λέει η μητέρα της.

Στην ηλικία των πέντε βέβαια, σημειώνουν οι επιστήμονες, το να αλλάξει φύλο ένα παιδί, ίσως να του φαίνεται τόσο εύκολο όσο το να αλλάξει ρούχα. Γύρω από την ηλικία 11, η Coy θα αρχίσει τις θεραπείες για την αλλαγή της ανάπτυξης της εφηβείας και για την ακρίβεια για τον περιορισμό της κοριτσίστικης εφηβικής ανάπτυξης. Επιπλέον ορμόνες για την ανδρική διάπλαση προβλέπονται για την ηλικία των 16, σε συνδυασμό με επίσκεψη σε ειδικό για την αλλαγή του φύλου, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η Coy κατανοεί πλήρως τις επιπτώσεις που θα υποστεί αν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
αίτηση για την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Αν δε σ' αρέσει, μπορείς να καταψύξεις τον εαυτό σου και να πεις να σε ξεπαγώσουν όταν θα ετοιμαστεί επανδρωμένη αποστολή σε κάναν εξωπλανήτη. Πάντως γκρίνια στη γκρίνια, μια χαρά σου κάθεται το 25% οξυγόνο - 75% άζωτο.
Καλέ, μιλούσα για το κάθε trans κοριτσάκι ή αγοράκι κ.λπ, με χιουμοριστική διάθεση, thus και το emoticon.Έχω την εντύπωση ότι ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη,χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, αλλά μη χαλάσεις φαιά ουσία για απάντηση, θα πάει κατά Κάιρο μεριά.υγ. Στον Άρη να πας εσύ, που είσαι αιμοσταγής, αιμοδιψής και αιμοβόρος :-P
αγαπητή πενταγιώτισσα, μου ανεβάζετε το αίμα στο κεφάλι για πολλοστή φορά -και δε θέλω αστειάκια τύπου "ωραία να δουλέψει κι ο εγκέφαλος". το σχόλιό μου απευθύνεται ως απάντηση στο "εγώ που αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος πλανήτη, τί να κάνω;" του Θέμου. και στην τελική, το γενικώτερο πνεύμα του σχολίου μου είναι ότι εφόσον το επιτρέπει η τεχνολογία, μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει -ακόμα και ν' αλλάζει φύλο. Επίσης, από άλλες τριβές που είχαμε, πάντα σχολιάζετε με τρόπο ενοχλητικό, με αόριστες περιστροφές και χωρίς απαραίτητα να διαφωνείτε (ή να συμφωνείτε) σε κάτι.