Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Μάριος Θεμιστοκλέους Facebook Twitter
Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία»
0

— Δεδομένης της κίνησης που έκανε τελευταία η χώρα να προμηθευτεί πρωτεϊνικά εμβόλια γνωστής παλαιότερης τεχνολογίας, ποια προσδοκάτε να είναι η ανταπόκριση του κόσμου που μέχρι τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί με τα mRNA εμβόλια;
Με το εμβόλιο της Novavax, με το οποίο οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου, έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 2.800 πολίτες και έχουν κλειστεί 1.150 επιπλέον ραντεβού πρώτης δόσης. Όπως αναμενόταν, η ανταπόκριση είναι χαμηλή. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως δύο χρόνια μετά την πανδημία και με το 85% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο, η απόφαση να μην εμβολιαστεί κάποιος είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει, καθώς οφείλεται κυρίως σε εσφαλμένες κατά τη γνώμη μου προσωπικές, θρησκευτικές, πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις. 

— Ο ετήσιος εμβολιασμός που πιθανόν να χρειαστεί θα γίνεται στα φαρμακεία; Διότι, εκτός από τα αστικά κέντρα, η Ελλάδα έχει απομονωμένα χωριά και νησιά, όπου είναι δύσκολο να στήνεται κάθε χρόνο μια επιχείρηση σαν την «Ελευθερία».
Αποδείξαμε στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε ταυτόχρονα τους κατοίκους κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει και μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητά του ανάλογα με τις συνθήκες. Η συμμετοχή των φαρμακοποιών θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους που αφορούν τις συνθήκες αποθήκευσης και διανομής του εμβολίου. Αν υπάρξει ανάγκη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής τους.

H πανδημία ανέδειξε πράγματι την ανάγκη να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Στόχος είναι όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό που θα λειτουργεί ως «σύμβουλος υγείας» και θα τους καθοδηγεί από την πρόληψη και την αγωγή υγείας μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία.

— Σε τι ποσοστό είναι εμβολιασμένος ο παιδικός και εφηβικός πληθυσμός και ποιος είναι ο στόχος όσον αφορά την επιθυμητή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις ηλικίες;
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 190.400 άτομα, ποσοστό 57,7%. Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, 146.600 άτομα, το 44,1%, και στην ομάδα 5-11, 136.900 παιδιά, το 18,7%. Στόχος μας φυσικά παραμένει, όπως και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, να εμβολιαστούν ακόμα περισσότερα άτομα. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή και τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, συγκρίνοντάς τα με αυτά των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

— Με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και της υποπαραλλαγής Ο2 είναι διάχυτη η εντύπωση ότι επειδή όλοι κολλούν, λόγω της ανοσιακής διαφυγής, το εμβόλιο δεν «δουλεύει». Μήπως στην πορεία του προγράμματος εμβολιασμού έγιναν επικοινωνιακά λάθη, για παράδειγμα μιλούσαμε για τείχος ανοσίας, ενώ θα έπρεπε να μιλήσουμε για τείχος μη σοβαρής νόσησης;
Τα εμβόλια παρέχουν αδιαμφισβήτητα υψηλή προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, παρά το γεγονός ότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Ο2 κολλάνε και οι εμβολιασμένοι. Με το τείχος ανοσίας δεν εννοούμε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας αλλά ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό εκείνο σημείο που η λοίμωξη δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητά μας και δεν θα προκαλείται αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είμαστε πλέον πολύ κοντά σ’ αυτό το σημείο.  

— Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που προτιμούν να πληρώνουν ένα πρόστιμο κάθε μήνα παρά να εμβολιαστούν και κατά πόσο αυτή η «κρίσιμη μάζα» μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ;
Μέχρι στιγμής έχουν καταλογιστεί 317.000 πρόστιμα. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απέδωσε, 230.500 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν λόγω της υποχρεωτικότητας και πάνω από το 91,2 % των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε. Δεν μπορώ να εκτιμήσω με ακρίβεια το μέγεθος της πίεσης που θα δεχτεί το ΕΣΥ, μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα ότι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

— Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, μάλιστα έχει γίνει και πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή και επ’ αυτού θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ως επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», που ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες να εμβολιαστούν ει δυνατόν στο 90%, ποια είναι η προσωπική σας άποψη; Μπορούν ή, καλύτερα, πρέπει οι δομές του ΕΣΥ να δέχονται ανεμβολίαστους εργαζόμενους;
Όσο έχουμε πανδημία και ο κορωνοϊός προκαλεί θανάτους και διασωληνώσεις, όλοι οι υγειονομικοί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. 

— Τους προηγούμενους μήνες οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έλεγαν ότι η μέγιστη εμβολιαστική κάλυψη που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα ήταν κοντά στο 68%. Πήγαμε πολύ παραπάνω, όχι μόνο λόγω του προστίμου. Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό; Πώς μπορούμε να εξαργυρώσουμε στο εξής, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αυτή την επιτυχία;
Χάρη στον εμβολιασμό σώθηκαν περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες μας και πολλοί περισσότεροι γλίτωσαν τη βαριά νόσηση. Η επιχείρηση «Ελευθερία» πέτυχε να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία μας ανοιχτή χωρίς lockdown, όπως είχαμε πριν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία του είναι η οργάνωση, με προτεραιότητα την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες∙ τα ορθά και μελετημένα βήματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που δεν παρασύρθηκε από επικοινωνιακές πιέσεις∙ τα μέτρα που εφαρμόσαμε ως πολιτεία: voucher, Freedom Pass, data, Covid-pass, διοικητικό πρόστιμο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον, με το οποίο σας θυμίζω ότι εμβολιάσαμε πάνω από 100.000 άτομα στα σπίτια τους, αλλά και τοπικές δράσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία.

— Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση, χωρίς καθυστέρηση, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με ποια βήματα θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και σε τι χρονικό πλαίσιο;
Έχετε δίκιο, η πανδημία ανέδειξε πράγματι την ανάγκη να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Στόχος είναι όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό που θα λειτουργεί ως «σύμβουλος υγείας» και θα τους καθοδηγεί από την πρόληψη και την αγωγή υγείας μέχρι τη διάγνωση και τη θεραπεία. Στο νέο μοντέλο είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συμμετοχή όλων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις αλλαγές, έχοντας την εμπειρία και τα κεκτημένα του εμβολιαστικού προγράμματος και εφαρμόζουμε άμεσα το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στον εμβολιασμό για το κλείσιμο ραντεβού στην ΠΦΥ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Όμικρον, οι αισιόδοξοι πολιτικοί και οι επιφυλακτικοί επιστήμονες

Ελλάδα / Η Όμικρον, οι αισιόδοξοι πολιτικοί και οι επιφυλακτικοί επιστήμονες

Tο 2022 που μόλις ξεκίνησε είναι η τρίτη χρονιά πανδημίας που διανύουμε, και όλοι εύχονται να είναι η τελευταία. Ορισμένοι, όμως, εμφανίζονται υπεραισιόδοξοι, χωρίς αυτό να δικαιολογείται ακόμα από τα δεδομένα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ