Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς;

Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Δεν ξέρω και πολλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντισταθούν στη δοκιμή μιας θεραπείας που υποστηρίζει όλα αυτά τα οφέλη, αν και πρέπει να ομολογήσω πως μολονότι είμαι ανοιχτή σε πειραματισμούς, πάντα κρατάω μικρό καλάθι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
4

Και ξαφνικά στο timeline μου στο Facebook βλέπω έναν φίλο να είναι μέσα σε ένα μηχάνημα με ένδειξη -179 βαθμούς Κελσίου που βγάζει «ατμούς». Έκανε, λέει, κρυοσάουνα. Εσείς ξέρετε τι είναι η κρυοσάουνα; Εγώ δεν είχα ιδέα και φυσικά το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να γκουγκλάρω με μανία.

Αρχικά, διάβασα ότι η κρυοσάουνα επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70 από τον Ιάπωνα δόκτορα Toshima Yamauchi. Σκοπός του ήταν να συμβάλει στη μείωση του πόνου των ασθενών που έπασχαν από αρθριτικά. Αργότερα, το 1981, σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο μοιράστηκε τα ευρήματά του για πρώτη φορά, ενημερώνοντας και για πολλά άλλα πλεονεκτήματα της κρυοσάουνας.

Από τότε, η κρυοθεραπεία θεωρείται ένας καλά εδραιωμένος τρόπος θεραπείας για διάφορα ιατρικά θέματα. Έτσι, σήμερα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο, την αποκατάσταση από τραυματισμούς, την επιτάχυνση του μεταβολισμού, την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, την απελευθέρωση των ενδορφινών από τον εγκέφαλό και τη μείωση των φλεγμονών.

Από την πρώτη συνεδρία θα αντιληφθείτε την ευεξία και την αναζωογόνηση που προσφέρει η ολόσωμη κρυοθεραπεία, ενώ μετά το πέρας λίγων ακόμα συνεδριών θα είναι ορατά τα πρώτα της αποτελέσματα

Συνεχίζοντας το σερφάρισμα, είδα φωτογραφίες ποδοσφαιριστών της Λέστερ να φορούν προστατευτικές κορδέλες για να καλύπτουν τα αυτιά τους και να μπαίνουν σε θαλάμους κρυοθεραπείας, αναπνέοντας αέρα που ψύχεται με υγρό άζωτο επί πέντε λεπτά, ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Μία από τις λεζάντες έλεγε: «Στον θάλαμο της κρυοθεραπείας ξεπαγιάζεις! Αλλά αυτό σε βοηθά να αναρρώσεις».

Το έχει δηλώσει και ο Τζέιμι Βάρντι, ο οποίος, χάρη σε αυτήν τη μέθοδο, αγωνίστηκε παρά το πρόβλημα που είχε στον γοφό. Κάποια άλλη έλεγε: «Οι παίκτες που χρησιμοποιούν κρυοθεραπεία προπονούνται με μεγαλύτερη ένταση κι επίσης κοιμούνται καλύτερα. Η κρυοθεραπεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό, κρύο μπάνιο».

Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όμως, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν αυτά που με έπεισαν να δοκιμάσω τη διαδικασία της κρυοσάουνας. Δεν είμαι αθλήτρια (δυστυχώς), ούτε καν γυμνάζομαι, και δεν έχω (μέχρι στιγμής) κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να απαιτεί κρυοθεραπεία. Επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι παίρνει φωτιά ο μεταβολισμός του οργανισμού, καθώς σε κάθε συνεδρία χάνεις από 500 θερμίδες τουλάχιστον ‒ανάλογα, βέβαια, με τον μεταβολικό σου ρυθμό‒, ότι ενισχύεται η μικροκυκλοφορία, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης, ή ότι αυξάνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και αισθάνεσαι ένα γενικευμένο αίσθημα ευεξίας και ευφορίας έκαναν τη «δουλειά».


Στο εξωτερικό, δε, διαβάζω ότι υπάρχει μια τρέλα με την κρυοθεραπεία, ειδικά ανάμεσα στους επωνύμους. Η Ντέμι Μουρ κάνει συχνά ολόσωμη κρυοθεραπεία, ο Ντάνιελ Κρεγκ ακολουθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με σκληρή προπόνηση, ενώ η Τζέσικα Άλμπα και η Τζένιφερ Άνιστον έχουν ανακαλύψει τα οφέλη της κοσμητικής κρυοθεραπείας στο πρόσωπο αλλά και τοπικά.


Δεν ξέρω και πολλούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να αντισταθούν στη δοκιμή μιας θεραπείας που υποστηρίζει όλα αυτά τα οφέλη, αν και πρέπει να ομολογήσω πως μολονότι είμαι ανοιχτή σε πειραματισμούς, πάντα κρατάω μικρό καλάθι. Ωστόσο, η κλήση για ραντεβού έγινε άμεσα και χωρίς πολλή σκέψη. Σίγουρα μια συνεδρία δεν θα μου κάνει κακό. Και, τέλος πάντων, δεν θα σε αφήσουν να καταψυχθείς, σκέφτηκα.


Έτσι, βρίσκομαι να μιλάω με τον Παναγιώτη Ράλλη, τον ιδιοκτήτη της Cryosauna-icetube στο Κολωνάκι. Ο χώρος είναι κατάλευκος, «κλινικός», και παραπέμπει στο ψύχος. Είναι επίσης εντελώς μινιμάλ και πολύ, μα πολύ μικρός. «Έχει κάτι από Ιαπωνία» μουρμουρίζω, καθώς ο κ. Ράλλης μου εξηγεί τι μέλλει γενέσθαι.


«Θα μπείτε σε έναν ειδικά κατασκευασμένο θάλαμο, φορώντας μόνο τα εσώρουχά σας. Με την πόρτα του κλειστή και το κεφάλι εκτός καμπίνας, αεριοποιημένο άζωτο θα εκλυθεί από τους αγωγούς της καμπίνας, ρίχνοντας τη θερμοκρασία μέχρι και τους -170°C, για τρία λεπτά μάξιμουμ ή και για λιγότερο, αν δεν αντέξετε και ανοίξετε την πόρτα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συνεδρία είναι πολύ σύντομη, το επιφανειακό στρώμα του δέρματος είναι το μόνο που έχει ψυχθεί, ενώ η θερμοκρασία των εσωτερικών οργάνων παραμένει η ίδια.

Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Φοράω μόνο ένα ζευγάρι μάλλινες μπότες και γάντια για να προστατευθούν τα άκρα μου από κρυοπαγήματα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Στην πραγματικότητα, το σώμα δεν παγώνει, δημιουργείται μόνο η αίσθηση του κρύου, γι' αυτό και δεν κινδυνεύετε από κρυολόγημα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην πραγματικότητα, το σώμα δεν παγώνει, δημιουργείται μόνο η αίσθηση του κρύου, γι' αυτό και δεν κινδυνεύετε από κρυολόγημα. Η διαδικασία αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ροή ψυχρού αέρα στην επιφάνεια του δέρματος. Ο αέρας είναι τελείως ξηρός, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία πολύ άνετη. Από την πρώτη συνεδρία θα αντιληφθείτε την ευεξία και την αναζωογόνηση που προσφέρει η ολόσωμη κρυοθεραπεία, ενώ μετά το πέρας λίγων ακόμα συνεδριών θα είναι ορατά τα πρώτα της αποτελέσματα».


Ρίχνω μια ματιά στον θάλαμο, που μοιάζει με κάποιο γαλαξιακό φουτουριστικό φέρετρο. Όταν μένω μόνη για να βγάλω τα ρούχα και να φορέσω μονάχα ένα ζευγάρι μάλλινες μπότες και γάντια που θα προστατέψουν τα άκρα μου από κρυοπαγήματα, τον παρατηρώ καλύτερα. Είναι κυλινδρικός και επενδυμένος με κάποιο ύφασμα που θυμίζει εσωτερικό ακριβού κουτιού. Μπαίνω μέσα και κλείνω την πόρτα. «Έτοιμη» φωνάζω, για να έρθει η τεχνικός που χειρίζεται το μηχάνημα.

Μολονότι τελικά δεν νιώθω και πολύ έτοιμη, οι ατμοί αζώτου αρχίζουν ήδη να εκπέμπουν λευκά σύννεφα. «Α, δεν είναι και τίποτα φοβερό» λέω, καθώς νιώθω μια ευχάριστη δροσιά στο σώμα κι ενώ δεν έχω καλά-καλά τελειώσει την κουβέντα, αισθάνομαι έναν δεύτερο ψεκασμό που με κάνει να αρχίσω να αισθάνομαι για τα καλά το ψύχος. «Κάντε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό σας», μου συστήνουν, «θα σας βοηθήσει να το αντέξετε».

Κάνοντας την περιστροφή, το μάτι πέφτει πάνω στην ψηφιακή ένδειξη της θερμοκρασίας. Μείον 139 και συνεχίζει να πέφτει. Αν και έχω την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει αργά, με ενημερώνουν πως τα δύο λεπτά, που είναι ο προτεινόμενος χρόνος παραμονής για την πρώτη φορά στο ψύχος των -180 βαθμών, έχει παρέλθει.

Βγαίνοντας από την καμπίνα, βλέπω κάτι σαν αχνή στρώση πάγου πάνω στο δέρμα μου που έχει γίνει κατακόκκινο από το ψύχος, ενώ αρκετά γρήγορα, μέχρι να φορέσω τα ρούχα μου, επανέρχομαι στη φυσιολογική μου θερμοκρασία. Αυτό ήταν όλο. Δύο λεπτά.

Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο κ. Ράλλης μου δίνει κάποια επιπλέον στοιχεία γι' αυτό που μόλις δοκίμασα. «Στην επιδερμίδα μας έχουμε αισθητήρες ζεστού και κρύου. Μόλις αντιληφθούν τη σφοδρότητα του κρύου που εισπράττουμε, το μήνυμα περνάει στον εγκέφαλο. Με τη σειρά του αυτός προβαίνει σε κάποιες φυσικές διαδικασίες, ώστε να αμυνθεί από το σοκ.


Στην ουσία είναι οι διαδικασίες που κάνει πάντα το σώμα μας όταν αντιλαμβάνεται αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Μαζεύει το αίμα από τα άκρα στον πυρήνα, στα ζωτικά όργανα, ώστε να απαγορεύσει την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία τους. Όταν επιστρέφει το αίμα, περνά από την καρδιά. Εκεί εμπλουτίζεται και οξυγονώνεται με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε να το ξανασταλεί πίσω φρέσκο και καθαρό.

Η έκθεση του οργανισμού σε αυτές τις συνθήκες έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενδορφινών, ενός συμπλέγματος οπιούχων ορμονών, οι οποίες, εκτός από φυσικό παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες του οργανισμού, είναι γνωστές και για τις αντικαταθλιπτικές τους ιδιότητες. Οι επιστήμονες λένε πως είναι από 50 έως 100 φορές πιο ισχυρές από τη μορφίνη.


Ακόμη, με την υπερ-αιμάτωση που προκαλείται, αυξάνονται τα όρια αντοχής και η απόδοση του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μπορεί να υποβληθεί σε άσκηση πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες.
Η επιδερμίδα συσφίγγεται λόγω της μεγάλης παραγωγής ποσοτήτων κολλαγόνου, βασικού συστατικού της ανώτερης στιβάδας του δέρματος. Δρώντας επιπλέον και ως λιπαντικό των αρθρώσεων, το κολλαγόνο βοηθά στην καταπολέμηση αρθριτικών πόνων και μικροτραυματισμών, από μικρές θλάσεις και λουμπάγκο μέχρι αυχενικές παθήσεις.

Κρυοσάουνα: Πώς είναι να βρίσκεσαι γυμνός στους -180 βαθμούς; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η υπερ-αιμάτωση του σώματος, η υπερπαραγωγή κολλαγόνου και οι καύσεις που κάνει ο οργανισμός την ώρα της συνεδρίας επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν το σώμα να χάσει μέσα στις επόμενες 6-10 ώρες από 500 έως 800 θερμίδες, ανάλογα με το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός του καθενός».

Αναρωτιέμαι πόσο συχνά μπορώ να κάνω συνεδρίες. «Και κάθε μέρα αν θες» μου λέει. «Μπορώ και περισσότερες από μια φορά την ημέρα;» ρωτάω με μια δόση υπερβολής πάντα. «Δεν παθαίνεις τίποτα αν το κάνεις, αλλά δεν κερδίζεις και κάτι. Η θεραπεία υπερλειτουργεί στο σώμα μας για 6 με 8 ώρες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να την υπερκαλύψουμε με κάτι άλλο».


Φεύγω από την Πινδάρου, έχοντας ήδη κλείσει το δεύτερο ραντεβού και αδημονώντας πραγματικά να ξαναπάω, νιώθοντας κάπως σαν τζάνκι που θέλει τη δόση του. Κατηφορίζοντας προς το γραφείο, με καταλαμβάνει μια ακατάσχετη ευφορία. Δεν ξέρω αν βιώνω κάποιου είδους αυθυποβολή, αλλά αισθάνομαι μια έκκριση ντοπαμίνης και την αδρεναλίνη μου να χτυπάει κόκκινο. Το high της κρυοθεραπείας είναι αληθινό.

Χρήσιμες πληροφορίες:

- Κρυοθεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία εισερχόμαστε στην κρυοσάουνα για 3 λεπτά (μέγιστος χρόνος) μόνο με τα εσώρουχά μας και φορώντας ειδικά μποτάκια και γάντια, σε θερμοκρασίες από -120C έως και -190C, χωρίς καθόλου υγρασία. Είναι ο ιδανικός χρόνος έτσι ώστε να μην πάθουμε υποθερμία και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

- Όταν μπαίνουμε στην καμπίνα της κρυοσάουνας ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι φυσιολογικές και αναλαμβάνει να προστατέψει το σώμα μας. Αυτό που συμβαίνει είναι η μεταφορά του αίματος από τα άκρα μας στον κυρίως κορμό και στα ζωτικά μας όργανα και η ενεργοποίηση της υπόφυσής μας για την παραγωγή ενδορφινών, ενζύμων, ορμονών, ντοπαμίνης και αδρεναλίνης. Βγαίνοντας από την καμπίνα της κρυοσάουνας έχουμε έντονη υπεραιμία με ταυτόχρονη έκκριση ενδορφινών για τις επόμενες 8-12 ώρες.

- H κρυοθεραπεία είναι μια επιδερμική διαδικασία, η οποία εστιάζει στην πρώτη στιβάδα του δέρματος, όπου και βρίσκεται η κυτταρίτιδα. Παγώνοντας αυτή την περιοχή αναγκάζουμε το σώμα να μεταφέρει αίμα εκεί, πλούσιο σε ενδορφίνες και ένζυμα, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι τοξίνες και να μειώνεται θεαματικά η κυτταρίτιδα. Χρειάζονται 10 θεραπείες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Το μέσο κόστος ανά συνεδρία κρυοσάουνας είναι €25, με τις τιμές να κυμαίνονται από €22 μέχρι και €45, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξει κανείς για να καλύψει τις ανάγκες του.

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ειλικρινή είναι τα κινήματα που μας προτρέπουν να αγαπήσουμε το σώμα μας; 4 γυναίκες απαντούν.

Υγεία & Σώμα / Πόσο ειλικρινή είναι τα κινήματα που μας προτρέπουν να αγαπήσουμε το σώμα μας; 4 γυναίκες απαντούν.

Από τη δεκαετία του '90 και μετά τα bodylove ή positive body image κινήματα προσέφεραν πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το σώμα μας. Εξακολουθούν, όμως, να μας λένε την αλήθεια;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό και στο σώμα ενός μαραθωνοδρόμου

Υγεία & Σώμα / Όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό και στο σώμα ενός μαραθωνοδρόμου

Με αφορμή τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνεται αύριο, ειδικοί δίνουν συμβουλές και συμμετέχοντες εξηγούν τη γοητεία και τα ευεργετικά αποτελέσματα του να προπονείσαι και να τρέχεις 42 χλμ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
7 πράγματα που θα ευχόμουν να γνωρίζω πριν κάνω πλαστική στη μύτη

Υγεία & Σώμα / 7 πράγματα που θα ευχόμουν να γνωρίζω πριν κάνω πλαστική στη μύτη

Μία γυναίκα, η νεαρή Jacqueline Kilikita, εξομολογείται το "πριν" και το "μετά" μίας εξαιρετικά επίπονης (τελικά) αισθητικής επέμβασης και εξηγεί το αν αξίζει κανείς τον κόπο να διορθώσει κάτι στην εξωτερική του εμφάνιση
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ