Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»

0

H δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «το ερωτικό καλοκαίρι των νέων εκτόξευσε τον κορωνοϊό» έγινε viral. Πολλοί ειρωνεύτηκαν ή χαρακτήρισαν συντηρητική αυτήν τη φράση, άλλοι πάλι αναρωτιούνταν αν αναβίωσε φέτος στην Αθήνα το περιώνυμο «Summer of Love» του 1967.

Λίγοι εντούτοις έδωσαν προσοχή στο «παρακάτω» – ο συνομιλητής μου, που και λόγω ειδικότητας κάθε άλλο παρά έχει πρόβλημα με τη νεολαία ή το σεξ, καθώς βεβαιώνει, εξηγούσε ότι η έντονη σεξουαλικότητα των νέων, η εναλλαγή συντρόφων, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας, οι στενές επαφές κοντολογίς συμβάλλουν αποδεδειγμένα στη διασπορά του κορωνοϊού. Προς επίρρωση αυτών έφερε ως παράδειγμα τα δυο παιδιά του που βρέθηκαν θετικά στον ιό, όπως και αρκετοί φίλοι τους, δίχως ευτυχώς να εμφανίσουν συμπτώματα.


Όμως η πανδημία ήταν απλώς η αφορμή για την κουβέντα που ακολούθησε, εστιάζοντας στο αντικείμενό του για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, την ανδρολογία. Ιδρυτής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του πρώτου και παλαιότερου στη χώρα, διευθυντής επίσης της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ξεκίνησε σε μια εποχή που ελάχιστοι άνδρες τολμούσαν να παραδεχτούν ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό ότι έχουν κάποιο σεξουαλικής φύσεως πρόβλημα, πόσο μάλλον να αποταθούν σε κάποιον ειδικό.

Κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί θεαματικά, αφού είναι, λέει, πολύ περισσότεροι οι άνδρες (και οι γυναίκες) που άνετα και απενοχοποιημένα το πράττουν, αποσκοπώντας σε μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Η μεγάλη πλειονότητα είναι, μάλιστα, «νέοι άνθρωποι», κυρίως ετεροφυλόφιλοι αλλά και ομοφυλόφιλοι, τρανς άτομα επίσης.


Τα προβλήματα στύσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση και, φυσικά, το «μέγεθος» (ενίοτε και το σχήμα) απασχολούν κατά βάση τον ανδρικό πληθυσμό, «εφόσον και τα τρία αυτά συνδέονται άμεσα με το φαντασιακό και τον οργασμό», υπάρχουν εντούτοις περιπτώσεις που το αναφερόμενο πρόβλημα είναι «περισσότερο ψυχολογικό παρά οργανικό». Αναφορικά με τις ανδρολογικές παθήσεις καθαυτές, η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ πλέον, υπογραμμίζει, με τις συνιστώμενες αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις να παρουσιάζουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Ο κίνδυνος μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό είναι πιο αυξημένος, καθώς είναι λογικό, οι νέοι ειδικά, να «αφηνιάσουν». Κάτι τέτοιο συνέβη τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε, και της εποχής βοηθούσης, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των ερωτικών επαφών.

Βρίσκει πολύ θετικό το ότι χάρη στα διάφορα φαρμακευτικά υποβοηθήματα έχει παραταθεί η ενεργή σεξουαλική ζωή και η συχνότητα των επαφών ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες. Θεωρεί «απολύτως ασφαλή» τη λελογισμένη χρήση τους, είναι όμως πολύ επιφυλακτικός με τα διάφορα μαντζούνια και κάποιες συσκευές που βελτιώνουν, υποτίθεται, μεγέθη και επιδόσεις.

Όσο για το τι να πράξουμε ώστε να έχουμε ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, ο γιατρός είναι κατηγορηματικός: «Σεξ! Να κάνετε σεξ όσο πιο συχνά μπορείτε», υπογραμμίζει, καθώς αυτή είναι «η καλύτερη πρόληψη». Να προσέχουμε επίσης, λέει, την καρδιά μας, καθώς είναι ο κατεξοχήν δείκτης καλής λειτουργίας και του ουρογεννητικού συστήματος.

— Η καταρχάς αφορμή γι' αυτήν τη συνέντευξη ήταν η προ ημερών τηλεοπτική σας δήλωση ότι «το ερωτικό καλοκαίρι των νέων εκτόξευσε τον κορωνοϊό», μια φράση που πολλοί ειρωνεύτηκαν ή χαρακτήρισαν συντηρητική.

Κοιτάξτε, πολλοί άνθρωποι είναι «αμαρτωλοί συνειδητά και ασυνείδητα αθώοι» σε σχέση με το σεξ, δηλαδή τείνουν να «ξεχνάνε» τι κάνουν οι ίδιοι στο κρεβάτι. Βέβαια, είναι αλήθεια ότι ο λόγος περί σεξ εξακολουθεί να δημιουργεί μια αμηχανία, που συχνά εκδηλώνεται με χιούμορ ή γέλωτα. Το ότι η έντονη σεξουαλικότητα των νέων συμβάλλει στη διασπορά του κορωνοϊού είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα που έχει αποδειχτεί και ερευνητικά, δεν το ανέφερα επειδή έχω κάποιο θέμα με τους νέους ή το σεξ. Κάθε άλλο!

Όμως η αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων οδηγούν σε μια επιθετική μετάδοση του ιού, από τη στιγμή που μπορεί να κολλήσει και με το φιλί, κάτι ευνόητο, εφόσον ξέρουμε ότι μεταδίδεται με το σάλιο και τα αιωρούμενα σταγονίδια – να πω εδώ ότι έρευνες έδειξαν πως η χρήση στοματικού διαλύματος μειώνει πολύ τον κίνδυνο, έως και 80%.

Οι νέοι, ως γνωστόν –και το ξέρουμε καλά, μια και όλοι υπήρξαμε νέοι– παρασύρονται εύκολα από τις ορμές τους, φοβούνται λιγότερο, παίρνουν περισσότερα ρίσκα. Είναι στη φύση τους, εξού και η αυξημένη επικινδυνότητα. Διότι οι ίδιοι μπορεί να μη νοσούν τόσο εύκολα, παραμένουν όμως μεταδοτικοί.


— Είχατε πει, θυμάμαι, ότι έχετε δυο νέα παιδιά που κόλλησαν τον ιό, δίχως να εμφανίσουν συμπτώματα.

Πράγματι, θετικοί βρέθηκαν μάλιστα και πολλοί φίλοι τους. Πολλαπλασιάστε το αυτό εκθετικά και θα καταλάβετε. Αυτό συνέβη μετά το πρώτο lockdown – σκεφτείτε πως αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι για να μην αρρωστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, το ίδιο και η γυναίκα μου, που ανήκει σε ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς κάνει χημειοθεραπείες. Αυτή ήταν και η αφορμή να ξεκινήσω την εν λόγω έρευνα, την οποία θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ο κίνδυνος μετά από έναν παρατεταμένο εγκλεισμό είναι, βλέπετε, πιο αυξημένος, καθώς είναι λογικό οι νέοι ειδικά να «αφηνιάσουν». Κάτι τέτοιο συνέβη τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε, και της εποχής βοηθούσης, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των ερωτικών επαφών.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Κατανοητό. Θα μπορούσε, λέτε, η πανδημία με τις καραντίνες, την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων κ.λπ. να ευνοήσει τις μονογαμικές σχέσεις, όπως συνέβη με την επιδημία του HIV;

Πιστεύω πως ναι, παρότι η επί μακρόν υποχρεωτική συγκατοίκηση, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία, μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, οδηγώντας στη διάλυση σχέσεων. Πραγματοποιώ, μάλιστα, τώρα μια έρευνα επ' αυτού, που θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα.

— Για να έρθουμε στο κατεξοχήν αντικείμενό σας, ποια θέματα απασχολούν κυρίως τους άνδρες που έρχονται σ' εσάς για συμβουλές και φροντίδα;

Τα προβλήματα στύσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση και το μέγεθος του πέους. Αυτά τα τρία απασχολούν κατά βάση τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς συνδέονται άμεσα με το φαντασιακό και με τον οργασμό.


— Νομίζω ότι χάρη και στα διάφορα φαρμακευτικά υποβοηθήματα έχει παραταθεί η ενεργή σεξουαλική ζωή και η συχνότητα των επαφών των ανδρών σήμερα, ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες.

Έτσι ακριβώς είναι, άλλωστε έχει παραταθεί και η νεότητα τρόπον τινά. Παλιότερα οι πενηντάρηδες και οι εξηντάρηδες ήταν καταδικασμένοι να μείνουν στο ράφι, που λέμε. Τώρα πλέον παραμένουν ενεργοί σεξουαλικά ακόμα και οι εβδομηντάρηδες. Ο Τραμπ π.χ. κοντεύει 75 και έχει δίπλα του μια θεά! Ε, δεν μπορεί να κάθεται μαζί του η Μελάνια μόνο για το χρήμα και την ισχύ...

— Αλήθεια, τα βοηθήματα τύπου Viagra, που πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως, είναι αρκετά ασφαλή;

Ναι, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες είναι απολύτως ασφαλή, σε ποσοστό πάνω από 99%, και έχουν βελτιώσει πράγματι θεαματικά τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ανδρών – κατ' επέκταση και των συντρόφων τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα είδος ήπιων αντι-υπερτασικών: κάνουν ήπια αγγειοδιαστολή στα περιφερειακά αγγεία που τροφοδοτούν τη στύση, ρίχνουν ελαφρώς την πίεση, αν είναι αυξημένη, και παράλληλα βοηθούν στην ούρηση. Το αποτέλεσμα είναι ο άνδρας να νιώθει και να λειτουργεί πολύ καλύτερα. Οι μεγαλύτερες ιδίως ηλικίες, που υποφέρουν περισσότερο από προβλήματα ούρησης και σεξουαλικής ανεπάρκειας, βοηθιούνται αφάνταστα με αυτά τα φάρμακα.


— Στην αγορά βρίσκει κανείς και άλλα υποβοηθήματα, όπως συσκευές μεγέθυνσης πέους και διάφορα, μη φαρμακευτικά σκευάσματα που υπόσχονται ολυμπιακές επιδόσεις. Πόσο αξιόπιστα και ασφαλή μπορεί να είναι αυτά;

Πρόκειται για γελοιότητες που δεν αξίζουν καν σχολιασμό. Καταρχάς, δεν υπάρχει τρόπος να μεγαλώσει το πέος σου αν δεν χειρουργηθείς. Έπειτα, δεν θα εμπιστευόμουν άκριτα κανένα μαντζούνι που διαφημίζεται ως πανάκεια – αλλά, βλέπετε, στην ελεύθερη αγορά μπορείς να εμπορεύεσαι το οτιδήποτε.

Υπάρχουν τώρα και ουσίες, όπως το εκχύλισμα ασιατικού τζίνσενγκ, που πιθανόν να έχουν κάποια αποτελέσματα, όμως δεν μπορώ να τα κρίνω επιστημονικά, διότι δεν υπάρχουν μελέτες, ούτε έχουν εγκριθεί από κάποιον επίσημο φορέα. Οι σχετικές μελέτες που είναι δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά στην Κίνα και τη Νότια Κορέα δεν έχουν αξιολογηθεί από αντίστοιχα δυτικά, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Τα ρίχνουν κατευθείαν στον Καιάδα, είτε από σνομπάρισμα είτε επειδή δεν διαθέτουν τα κριτήρια να μπουν σε μελέτες. Έπειτα, ποιος θα ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για να βάλει κατ' αντιστοιχία ένα εγκεκριμένο φάρμακο κι ένα «ραπανάκι» σε μια συγκριτική μελέτη σε πληθυσμό εκατό χιλιάδων, για παράδειγμα;


— Ισχύει ότι τα τελευταία χρόνια οι επισκέψεις σε ανδρολόγους έχουν πολλαπλασιαστεί εκθετικά, για να μεταχειριστώ έναν επίκαιρο όρο;

Είναι πράγματι πολύ μεγάλη η αύξηση, γιατί αλλάξανε και οι εποχές στο μεταξύ. Τη δεκαετία του '80, όταν συζητούσαμε το άνοιγμα του Ινστιτούτου, τα θέματα αυτά ήταν ταμπού, ελάχιστοι τολμούσαν να παραδεχτούν ότι έχουν κάποιο ανδρολογικό πρόβλημα ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Τώρα, πλέον, οι περισσότεροι άνδρες –και οι γυναίκες– το θεωρούν υποχρέωσή τους να έχουν κάποια βοήθεια αν παρουσιαστεί ζήτημα και το συζητάνε άνετα και ευχάριστα.

Τα προβλήματα στύσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση και το μέγεθος του πέους: αυτά τα τρία απασχολούν κατά βάση τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς συνδέονται άμεσα με το φαντασιακό και με τον οργασμό.


— Οι ηλικίες που κυρίως καταφεύγουν σ' εσάς ποιες είναι;

Θα σας φανεί ίσως περίεργο, αλλά το μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό είναι νέοι άνδρες 20-30 ετών, με απειρία στο σεξ συνήθως, λόγω άγχους, φόβου ή/και άγνοιας. Αυτοί πάσχουν σε ένα ποσοστό 20%, χωρίς το πρόβλημα να είναι πάντα οργανικό, αλλά περισσότερο ψυχολογικό. Η επόμενη μεγάλη κατηγορία είναι οι ηλικίες 50-60, πολλοί εκ των οποίων έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, αλλά παραμένουν ακμαίοι και παραγωγικοί, εξακολουθούν δε να διατηρούν ερωτικές σχέσεις, άρα επιθυμούν και μια αναβαθμισμένης ποιότητας σεξουαλική ζωή. Το ποσοστό των πασχόντων εδώ ανέρχεται σε 50%. Ακολουθούν οι ενδιάμεσες ηλικίες, ενώ μερικές φορές έρχονται και άνθρωποι άνω των 70 και όχι μόνο για ουρολογικά ζητήματα, καθώς μπορείς να είσαι σεξουαλικά ενεργός ακόμα και σε αυτή την ηλικία.

— Τι οφείλει να προσέχει περισσότερο κανείς μεγαλώνοντας, ώστε να έχει ακμαία σεξουαλική ζωή;

Καταρχάς, την καρδιά του, γιατί ό,τι επηρεάζει αυτήν επιδρά και στο πέος και είναι λογικό αυτό, αφού η σωστή στύση απαιτεί καλή κυκλοφορία του αίματος. Νοσήματα που διαταράσσουν την καρδιακή λειτουργία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αλλά και συνήθειες όπως η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή έχουν επίσης επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία. Εξάλλου, η καρδιακή αντλία δουλεύει όπως και η αντίστοιχη του πέους. Είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ό,τι πρόβλημα υπάρχει κάτω παρουσιάζεται και πάνω και αντιστρόφως. Επομένως, μια γερή καρδιά, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη για την υγεία, συνεπάγεται και καλή στύση. Ναι, η συστηματική άθληση σίγουρα βοηθά σε αυτό.

— Πόσο έχει προχωρήσει η ανδρολογική επιστήμη;

Υπάρχουν σήμερα φαρμακευτικές και συντηρητικές λύσεις με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%, οι δε χειρουργικές, με τοποθέτηση ενθεμάτων κ.λπ., αγγίζουν το 100%. Όσον αφορά τη στυτική ικανότητα, έχουμε πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές, όπως τα κρουστικά κύματα σαν αυτά που κάναμε παλιά στις νεφρολιθιάσεις, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Κάνουμε επίσης bottox στο πέος με την τοποθέτηση εμβρυακών κυττάρων, χρησιμοποιούμε αυξητικούς παράγοντες παίρνοντας αίμα, φυγοκεντρώντας το και ξαναβάζοντάς το στον ασθενή κ.ά.


— Εκτός από τη γενικότερη φροντίδα για καλή υγεία και φυσική κατάσταση, τι άλλο θα συστήνατε σε κάποιον προληπτικά, ώστε να διατηρεί μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία;

Σεξ! Να μην ξεχνά να κάνει σεξ όσο συχνότερα μπορεί. Είναι η καλύτερη πρόληψη αλλά και μια θαυμάσια φυσιοθεραπευτική άσκηση για το πέος. Επιπλέον ανεβάζει την ψυχολογία.

— Από τη μακροχρόνια εμπειρία σας στο πεδίο, τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση απ' όσα έχετε δει κι ακούσει;

Είναι πολλά τα ενδιαφέροντα περιστατικά, θα σταθώ όμως σε έναν μεσήλικα, ο οποίος ήθελε όχι να μεγαλώσει αλλά να μικρύνει το πέος του επειδή ήταν αρκετά μεγάλο και ενοχλούσε, λέει, τη σύζυγό του – αν και νομίζω ότι ήταν κάπως υπερβολική... Εν τέλει, δεν προχωρήσαμε στην επέμβαση.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!» Facebook Twitter
Νοσήματα που διαταράσσουν την καρδιακή λειτουργία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αλλά και συνήθειες όπως η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή έχουν επίσης επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Πάντως, φαντάζομαι ότι είναι ευκολότερο να μικρύνει παρά να μεγαλώσει χειρουργικά το ανδρικό όργανο.

Σίγουρα. Το «κόψιμο» είναι πάντα ευκολότερο από το «ράψιμο», έτσι και το να προσθέσεις έχει πολύ περισσότερη και πιο πολύπλοκη δουλειά από το να αφαιρέσεις.


— Έρχονται στο Ινστιτούτο και τρανς άτομα;

Βεβαίως, αν και είναι λίγες οι περιπτώσεις. Έχω χειρουργήσει και ο ίδιος τρανς άτομα – πρόκειται κυρίως για τρανς γυναίκες σε φυλομετάβαση. Αυτή είναι μια σχετικά εύκολη επέμβαση. Το αντίθετο, όπου πρέπει να προσθέσεις, είναι αρκετά πιο δύσκολο και πιο πολύπλοκο, καθώς προϋποθέτει 4-5 πολύωρα χειρουργεία.

Είχα, ξέρετε, σχέση με τον Νοτιοαφρικανό Αντρέ Ντεμπερβέ, που ήταν από τους πρώτους που έκαναν μια τέτοια επέμβαση, δεν πέτυχε όμως, αφού, δύο χρόνια μετά, έχασε το πέος του. Στον τρανς άνδρα παίρνουμε δερματικούς μυς για να φτιάξουμε έναν ψευδοφαλλό, τον οποίον μεταμοσχεύουμε. Με τις υπάρχουσες δυνατότητες, όμως, ακόμα δεν είναι ούτε τόσο λειτουργικό ούτε τόσο αισθητικά ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία κόλπου σε τρανς γυναίκα, που μπορεί να γίνει άψογα. Είναι, μάλιστα, εφικτός και ο οργασμός, διότι ένα κομμάτι της βαλάνου παραμένει, όπως και το νευραγγειακό πλέγμα.


— Τον αυνανισμό, που τόσο είχε κατακριθεί επί αιώνες, θα τον συστήνατε;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον αυνανισμό, αντιθέτως. Αυτά τα ενοχικά που λέγανε παλιά, ότι προκαλεί βλάβες, «τυφλώνει», επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη κ.λπ., είναι επιστημονικά αβάσιμες δοξασίες.

— Ο μήνας Νοέμβριος ήταν αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του προστάτη.

Ναι, είναι από τα συχνότερα προβλήματα υγείας από μια ηλικία και μετά. Μπορούν να τον αναπτύξουν 7 άνδρες στους 100, μια συχνότητα ανάλογη με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ευτυχώς, είναι πλέον εύκολη και η διάγνωση και η θεραπεία του. Καλό είναι οι άνδρες μετά τα σαράντα να κάνουν μια ετήσια εξέταση PSA.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιστορίες για τη Σεξουαλικότητα» από τον 16ο αι. μέχρι σήμερα: Ένα καινοτόμο ελληνικό βιβλίο

Βιβλίο / «Ιστορίες για τη Σεξουαλικότητα» από τον 16ο αι. μέχρι σήμερα: Ένα καινοτόμο ελληνικό βιβλίο

Αυνανισμός, σεξουαλική βία, αφροδίσια, ομοερωτισμός και άλλες «Ιστορίες για τη Σεξουαλικότητα», σε ένα νέο εκδοτικό εγχείρημα που φωτίζει με νέο τρόπο, παλιά ταμπού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλη Αγοράκη: Αναπάντητα πέη παντού

Η λιβιδώ της καραντίνας / Τζούλη Αγοράκη: Αναπάντητα πέη παντού

Από τότε που ο κορωνοϊός μάς έκλεισε στο σπίτι, οι στύσεις έγιναν πιο σκληρές, η επιθυμία των αντρών να μοιραστούν τις στύσεις τους μνημειώδης. Η Τζούλη Αγοράκη γράφει για τον καταιγισμό dick picks που δέχονται πολλά κορίτσια, τις μέρες της καραντίνας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Ελλάδα / Onassis Sexuality Education Day: Γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι τόσο απαραίτητη για τα σχολεία;

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει την Κυριακή την πρώτη της ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική αγωγή. Δύο από τους ομιλητές, η πρώην σχολική σύμβουλος Μαργαρίτα Γερούκη και ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, κάνουν στη LiFO μια πρώτη εισαγωγή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ