4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή

2

Αιθέρια έλαια, αλοιφές, διεγερτικά, χάπια, εγχειρίδια για καλό σεξ, διαφημίσεις με γενναίες δόσεις χιούμορ να εξηγούν γιατί ο οργασμός (για αρκετές γυναίκες, κυρίως) είναι άγνωστη γη, μηνύματα επί μηνυμάτων σε φίλους, συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά και κυρίως στο ζητούμενο: μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Στην εποχή που η πορνογραφία είναι τόσο εύκολη και απτή όσο ένα ποτήρι νερό, το σεξ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, δεν είναι.

Αντιθέτως είναι κάτι που ακόμη χρειάζεται περιστροφές και κουβέντα, ανάλυση –και κάποτε ψυχανάλυση- και φυσικά τα χρόνια περνάνε με δεύτερες σκέψεις, λεονταρισμούς, μικρά και μεγάλα ψέματα και φυσικά πληθυσμό ανενεργό σεξουαλικά, πολύ συχνά για πάρα πολύ καιρό και συσσωρευμένη θλίψη.


Τι κάνουμε λάθος, λοιπόν.

Είμαστε εθισμένοι στις ζωές των άλλων

Η κλειδαρότρυπα του διαδικτύου –από το Instagram έως το τελευταίο site πορνό- μας πείθει μέρα με τη μέρα ότι οι ζωές των άλλων είναι πιο διασκεδαστικές. (Φαίνονται να) κάνουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο (ή περισσότερους ανθρώπους) και ή κυνηγάμε να μοιάσουμε στο ανέφικτο ή απλώς παραδεχόμαστε ότι δεν είναι για εμάς αυτά και παραιτούμαστε απ' όλα, όχι όμως κι από την κλειδαρότρυπα. Όλα αυτά τα απίστευτα (κυριολεκτικά) σώματα, όλη αυτή η τελειότητα (που απλώς δεν υπάρχει) μας αδρανοποιεί, μας κάνει να δειλιάζουμε, να διστάζουμε και τελικώς να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Δεν λέμε ευθέως αυτό που πραγματικά θέλουμε

Είτε σε σχέση είτε όχι, επιλέγουμε το «γύρω γύρω» από τον πραγματικό προορισμό. Στη σχέση, γιατί είναι η «σχέση» και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και χαρακώματα και σε αυτό που αποκαλούμε single life από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων, με τους οποίους προσδοκούμε «σχέση». Και κάπως έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μέσα του εγκλωβίζει και καταπιέζει την σεξουαλικότητα μας, καθιστώντας μας απολύτως δυστυχείς. Ας ζητήσουμε από τον σύντροφο ανοιχτά αυτό που εμείς ορίζουμε ως ικανοποιητικό σεξ κι ας αρνηθεί. Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για να πάμε –αν χρειαστεί- παρακάτω. Από μία σχέση που απουσιάζει το ενθουσιώδες σεξ, τι μένει; Ναι, βέβαια, η συντροφικότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός. Σπουδαία νέα. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σεξ; Και ποιος μας έχει πείσει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα – σε μια άλλη σχέση- ή έστω στην ίδια, αν δεν προσπαθήσουμε. Κι από μία εργένικη ζωή τι έχει να περιμένει κανείς, αν όχι να ικανοποιεί ένα βασικό τομέα της ζωής του, χωρίς πολλή ανάλυση και διαπραγματεύσεις;

Ακούμε τα ψέματα (των άλλων)

...οι οποίοι μπορούν να περνούν τα ίδια και χειρότερα με εμάς. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν κατάφερε ούτε το πουκάμισο του να βγάλει, είναι αρκετός για να κομπλάρει τους γύρω του, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Ναι, στο τέλος της βραδιάς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι μόλις σπατάλησαν τον πολύτιμο τους χρόνο, ακούγοντας για την τέλεια ερωτική ζωή του, έναν φαφλατά, έναν παραμυθατζή, αλλά πριν γείρουν στο μοναχικό τους μαξιλάρι, θα αναρωτηθούν με πίκρα την πιθανότητα να έλεγε αλήθεια...

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Τεράστιες για την ακρίβεια. Όμως, το καλύτερο σεξ συμβαίνει άνευ σκηνοθεσίας και αυστηρού σεναρίου. Βασικά, συμβαίνει όπου θέλει και στην υποψία ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του επιμελητή –από εδώ οι κούτες με τα αρχαία του 5ου π.Χ κι από εκεί οι αμφορείς των Παναθηναίων- έχει γίνει καπνός. Μπορεί η ιδανική βραδιά να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει κεριά, μπορεί ο κύριος ή κυρία να μην είναι ακριβώς όπως τον/την είχατε φανταστεί, αλλά να χρειάζεται μία τόση δα ευκαιρία για να σας αλλάξει γνώμη. Το «ιδανικό» δεν είναι πάντα αυτό που υπολογίζαμε, γι' αυτό και το απορρίπτουμε με τόση άνεση. Ας κάνουμε λίγο χώρο και γι' αυτές. Και φυσικά, δεν υπονοεί κανείς να κάνουμε «εκπτώσεις» ή έστω συμβιβασμούς, αλλά κυρίως να μην είμαστε απόλυτοι με τα όσα μπορούν (και δεν μπορούν) να μας συμβούν!

Με στοιχεία από The Cut, New York Times, Elle

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αν κάποιοι είχαν λίγη αυτογνωσία, κάποιες σταγόνες ειλικρίνειας και κοίταζαν δίπλα τους (χωρίς να παρασύρονται από τα ΜΜΕ- social media κλπ), οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ