Κι όμως: το χασμουρητό έχει πολλά να πει για την προσωπικότητά σας

Κι όμως: το χασμουρητό έχει πολλά να πει για την προσωπικότητά σας Facebook Twitter
Χασμουριέται μαζί σας ο διπλανός στο γραφείο; Ο σύντροφος; Ο φίλος; Αν όχι, κάτι δεν πάει καλά με τα επίπεδα ενσυναίσθησης του, λένε οι επιστήμονες
1

Ας αρχίσουμε με ένα μικρό τεστ προσωπικότητας: επιχειρήστε να χασμουρηθείτε και διακριτικά τσεκάρετε τις αντιδράσεις των γύρω σας, στο γραφείο, ας πούμε. Τι κάνουν; Σας κοιτούν έστω και με την άκρη του ματιού τους; Λίγο μετά από το δικό σας χασμουρητό, βλέπετε να βάζουν το χέρι μπροστά από το στόμα και να χασμουριούνται και εκείνοι; Είστε σε καλό δρόμο και οι συνάδελφοι - ή έστω αυτοί που κάθονται κοντά σας - έχουν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνοιας για τους γύρω τους. 

Γενικώς, η επιστήμη συνδέει το μεταδοτικό χασμουρητό με τα επίπεδα ενσυναίσθησης και ταξινομεί τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε κάποιον που χασμουριέται βάσει ηλικίας, ψυχολογικής και συναισθηματικής σταθερότητας (ή αστάθειας). Για παράδειγμα, τα μωρά και ειδικά τα νεογέννητα δεν τα "πιάνουν" τα χασμουρητά. Αλλά αυτό έχει να κάνει με το ότι είναι άνθρωποι μηνών. 

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Baylor του Τέξας - και μετά από πειράματα που έγιναν σε περισσότερους από 135 φοιτητές - αποδείχθηκε ότι εκείνοι οι οποίοι δεν "έπιαναν" τα χασμουρητά στην καλύτερη περίπτωση ήταν αυτό που λέμε "ψυχρόαιμοι" άνθρωποι, στη χειρότερη υπέφεραν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. 

 

Το να μη χασμουριέσαι τη στιγμή που το κάνουν οι διπλανοί σου, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι δεν πάει καλά μ' εσένα. Ωστόσο, είναι μία ένδειξη για τα επίπεδα ενσυναίσθησης, στα οποία κινείται κάποιος στο κοντινό μας περιβάλλον.

 

Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο χασμουρητό, ενώ όπως δηλώνει ο Brian Rundle, ένας διδακτορικός φοιτητής που συμμετείχε στην έρευνα "το να μη χασμουριέσαι τη στιγμή που το κάνουν οι διπλανοί σου, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι κάτι δεν πάει καλά μ' εσένα. Ωστόσο, είναι μία ένδειξη για τα επίπεδα ενσυναίσθησης, στα οποία κινείται κάποιος στο κοντινό μας περιβάλλον. 

 

Όπως χαρακτηριστικά γράφει δε, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα PsycologyToday, η κλινική ψυχολόγος Jennifer Golbeck, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας - εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων - δεν είναι παρά ένας μπούσουλας για να αξιολογήσετε τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων γύρω σας.

 

Έτσι, λοιπόν, αν χασμουριέστε και ξαναχασμουριέστε και... απόκριση δεν παίρνετε - μπορείτε να έχετε μία πρώτης τάξεως ένδειξη για το πώς μπορεί να αντιδράσει ο συνεργάτης, ο φίλος, ο σύντροφος σας σε μία σοβαρή φάση της ζωής σας και για το πόσο ειλικρινής θα είναι αυτή η αντίδραση. 

Στοιχεία από Guardian, PsycologyToday.Com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM
Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια