Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης

Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Γεωργίου Ανδρικόπουλου
Διευθυντής A΄ Καρδιολογικού Τμήματος/ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Από τα πρώτα κρούσματα της λοίμωξης με τον COVID-19, έγινε γίνει γνωστό ότι αφενός τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθιστούν πιο ευάλωτους τους ασθενείς αλλά και ότι αφετέρου η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό προκαλεί προσβολή του μυοκαρδίου, ιδίως στην περίπτωση σοβαρής και επιπλεγμένης νόσου. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 35% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν είχε υπέρταση και το 17% στεφανιαία νόσο, γεγονός που φανερώνει ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στις καρδιοπάθειες και την λοίμωξη με τον ιό Covid 19.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ας αναλύσουμε λίγο το πρώτο σκέλος αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Μολονότι η προχωρημένη ηλικία και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των ασθενών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όταν προσβληθούν, είναι γεγονός ότι οι ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και για το λόγο αυτό πρέπει να μεριμνούν ακόμα περισσότερο για την αποφυγή λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Οι σχετικές επιστημονικές αναφορές συμπεριλαμβάνουν όλα τα καρδιολογικά νοσήματα, ακόμα και την απλή υπέρταση και την κολπική μαρμαρυγή, αλλά είναι σαφές ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κυρίως όταν αυτή συνοδεύεται από προχωρημένη ηλικία και άλλα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει αυστηρή προφύλαξη όλων των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι αν προσβληθούν πρέπει να καταφύγουν στο νοσοκομείο όταν παρουσιάσουν βήχα κι επιδείνωση της δύσπνοιας, αφού οι περισσότεροι εξ' αυτών παρουσιάζουν ήδη δύσπνοια κατά την προσπάθεια ή την κατάκλιση.

Ας αναφερθούμε όμως λίγο και στο δεύτερο σκέλος αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Wuhan μάθαμε ότι στο 7.2% των ασθενών με κορωνοϊό, εμφανίζουν αύξηση τα ένζυμα που δείχνουν μυοκαρδιακή βλάβη σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του εμφράγματος μυοκαρδίου. Η μεγάλη αυτή αύξηση σημειώθηκε στο 46% των αποβιωσάντων, αλλά μόνο στο 1% αυτών που επιβίωσαν. Δηλαδή η καρδιακή συμμετοχή είναι δείκτης σημαντικής βαρύτητας της νόσου.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος χρησιμοποιεί έναν υποδοχέα (ACE2) που είναι κοινός τόπος δράσης αρκετών από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Αρχικά, πολλοί είχαν υποθέσει ότι θα ήταν προτιμότερο να αντικατασταθούν όλα τα καρδιολογικά φάρμακα που αυξάνουν αυτούς τους υποδοχείς, ενώ πιο πρόσφατα πολλά έγκυρα άρθρα επιχειρηματολογούν υπέρ της προστατευτικής δράσης των φαρμάκων αυτών, γιατί καταλαμβάνουν τους υποδοχείς και δεν μπορεί να συνδεθεί με την ίδια ευκολία ο ένοχος ιός. Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ότι η αποφυγή αναφοράς στα ονόματα των φαρμάκων αυτών είναι εσκεμμένη και αποσκοπεί στην αποφυγή μη ενδεδειγμένων ενεργειών από τους ασθενείς μας.

Ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα που μας απασχολεί είναι αν ο κορωνοϊός προκαλεί άμεσα τοξική βλάβη στο μυοκάρδιο. Η απάντηση είναι καταρχάς αρνητική. Φαίνεται ότι η βλαπτική επίδρασή του στην καρδιά προκαλείται από τη μεγάλη ποσότητα φλεγμονωδών ουσιών που παράγει ο οργανισμός προσπαθώντας να τον αντιμετωπίσει. Τελειώνοντας, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ένα συχνό καρδιαγγειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν θεραπεύουμε τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό αυτό είναι η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης αρρυθμιών, ιδίως όταν συγχορηγούνται αντιβιοτικά και άλλες θεραπείες που αυξάνουν τον αρρυθμιολογικό κίνδυνο. Προσοχή μεγάλη απαιτείται όταν ο ασθενής είναι ήδη σε αγωγή με φάρμακα που επηρεάζουν την πιθανότητα εκδήλωσης αρρυθμιών, όπως είναι τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Μια φαρμακευτική ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών είναι και η χλωροκίνη, οπότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς ειδική ένδειξη και συνεπή ιατρική παρακολούθηση.

Καρδιοπαθείς και κορωνοϊός, πιασμένοι στα δίχτυα μιας αμφίδρομης σχέσης Facebook Twitter

Χρήσιμες συστάσεις

Μια και ο ιός Covid 19 είναι καινούριος, η αμφίδρομη σχέση του με τις καρδιοπάθειες μελετάται ακόμα και τα συμπεράσματα μέχρι τώρα αφορούν εύλογες υποθέσεις επιστημόνων. Σήμερα το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιαστική τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών μας θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές και προβλήματα που θα επιδεινώσουν την υγεία των καρδιολογικών ασθενών που πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τυχούσα λοίμωξη. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι προς το παρόν το μόνο σίγουρο όπλο που έχουν οι καρδιολογικοί ασθενείς μας είναι η επίμονη και συστηματική προσπάθεια να αποφύγουν τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.


 

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ