ΤΩΡΑ

Χρόνια αϋπνία: Μήπως πάσχετε και δεν το έχετε καταλάβει;

Χρόνια αϋπνία: Μήπως πάσχετε και δεν το έχετε καταλάβει; Facebook Twitter
Στις 23.00 είναι ακόμη νωρίς για εμάς, το ίδιο και τα μεσάνυχτα και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και γενικώς αν δεν πάει η ώρα 3 ή 4 το ξημέρωμα, δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά αργά για να πέσουμε για ύπνο.
1

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο τους και κυρίως με το να καταφέρουν να αποκοιμηθούν, συνήθως γνωρίζουν ότι υποφέρουν από αϋπνίες και έχουν επισκεφθεί ειδικό, προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από χρόνια αϋπνία, πιστεύοντας απλώς ότι είναι «νυχτοπούλια» και ότι λειτουργούν καλύτερα τις βραδινές ώρες; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που ξεχωρίζουν τους λεγόμενους "νυχτερινούς τύπους" από αυτούς που βασανίζονται από κάποια μορφή αϋπνίας. Και να μερικές από αυτές. 

1.

Δεν θέλουμε με τίποτα να κοιμηθούμε, όμως το πρωί ξυπνάμε κατάκοποι

Στις 23.00 είναι ακόμη νωρίς για εμάς, το ίδιο και τα μεσάνυχτα και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και γενικώς αν δεν πάει η ώρα 3 ή 4 το ξημέρωμα, δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά αργά για να πέσουμε για ύπνο. Εκείνο που πρέπει να μας ξενίσει εδώ είναι ότι ακόμη και σ' αυτή την ώρα δεν αισθανόμαστε κουρασμένoι και αποκοιμιόμαστε με δυσκολία. Το πρωί, παρά το ότι δεν νιώθαμε κόπωση το προηγούμενο βράδυ, νιώθουμε εξοντωμένοι... 

2.

Όμως, είναι κάτι που σε μία ώρα θα μας έχει περάσει

... και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αϋπνία, αισθάνονται τρομερή εξάντληση κατά την ώρα αφύπνισης, ωστόσο, όλος ο πονοκέφαλος, το κακό κέφι και το αίσθημα εξουθένωσης έχει εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες, λένε οι ειδικοί, καθώς η ενέργεια μας εξαντλείται συνήθως χωρίς να το καταλάβουμε. Τέτοια μοτίβα ύπνου / αφύπνισης που επιμένουν για καιρό, συνήθως συνοδεύονται από κρίσης πανικού ή υπερκόπωση.

3.

Νυστάζουμε σε περίεργες στιγμές μέσα στην ημέρα και μόνο για λίγο 

Πρόκειται για κατάσταση που συνοδεύεται από την επωδό "κοίτα να δεις, τώρα νυστάζω". Και συνήθως το "τώρα" μας πετυχαίνει στη δουλειά ή σε κάποια στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγη ώρα για έναν μικρό -έστω- ύπνο. Και αυτό, ως σύμπτωμα θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για το ότι ενδεχομένως να υποφέρουμε από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αυτή η ισχυρή υπνηλία συνήθως διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα και μετά είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Ακόμη χειρότερα; Αισθανόμαστε αν όχι ακμαίοι, τουλάχιστον σε υπερένταση τέτοια αρκετή για να κάνουμε ακόμη και... μετακόμιση που λέει ο λόγος. 

4.

Κοιμόμαστε βαθιά και για περισσότερες από 12 ώρες, όταν μας δίνεται η ευκαιρία

...και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι πιο κουρασμένοι από πότε. Σε μέρες που είμαστε πιο χαλαροί από υποχρεώσεις και ωράρια σπάμε προσωπικά ρεκόρ. Μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερες από 10-12 ώρες και χωρίς να ξυπνήσουμε ούτε για ένα ποτήρι νερό. Αυτή, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια μάλλον ανησυχητική ένδειξη για τις συσσωρευμένες ανάγκες ύπνου που έχει αναπτύξει με τα χρόνια ο οργανισμός μας. Αν, επιπροσθέτως, ξυπνάμε πιο κουρασμένοι από ποτέ, είναι ακόμη ένα σημάδι που μας λέει ότι κάτι πρέπει να επανεξετάσουμε σε σχέση με τον ύπνο στην καθημερινότητα μας. 

Στα υπ' όψιν μας καλό θα ήταν να προσέχουμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα και συνήθως τα αποδίδουμε στο άγχος και στα πιεσμένα ωράρια. Για παράδειγμα, αισθανόμαστε ότι αποκοιμιόμαστε για κλάσματα του δευτερολέπτου ενώ μπορεί να περπατάμε ή να οδηγούμε (να κάτι άκρως επικίνδυνο), ξεχνάμε εύκολα τι κάναμε ή λέγαμε το αμέσως προηγούμενο λεπτό, ενώ άλλοτε υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι εικόνες και ήχοι κατακλύζουν πιο έντονα τις δύο βασικές μας αισθήσεις, της όρασης και της ακοής.

Με στοιχεία από το WomensHealth.com 

Υγεία & Σώμα
1

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση

Υγεία & Σώμα / Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Σε παγκόσμιο επίπεδο τέσσερα θεραπεύσιμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα, όπως φανερώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια