Χρόνια αϋπνία: Μήπως πάσχετε και δεν το έχετε καταλάβει;

Χρόνια αϋπνία: Μήπως πάσχετε και δεν το έχετε καταλάβει; Facebook Twitter
Στις 23.00 είναι ακόμη νωρίς για εμάς, το ίδιο και τα μεσάνυχτα και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και γενικώς αν δεν πάει η ώρα 3 ή 4 το ξημέρωμα, δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά αργά για να πέσουμε για ύπνο.
1

Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο τους και κυρίως με το να καταφέρουν να αποκοιμηθούν, συνήθως γνωρίζουν ότι υποφέρουν από αϋπνίες και έχουν επισκεφθεί ειδικό, προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Τι γίνεται, όμως, με τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από χρόνια αϋπνία, πιστεύοντας απλώς ότι είναι «νυχτοπούλια» και ότι λειτουργούν καλύτερα τις βραδινές ώρες; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που ξεχωρίζουν τους λεγόμενους "νυχτερινούς τύπους" από αυτούς που βασανίζονται από κάποια μορφή αϋπνίας. Και να μερικές από αυτές. 

1.

Δεν θέλουμε με τίποτα να κοιμηθούμε, όμως το πρωί ξυπνάμε κατάκοποι

Στις 23.00 είναι ακόμη νωρίς για εμάς, το ίδιο και τα μεσάνυχτα και στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και γενικώς αν δεν πάει η ώρα 3 ή 4 το ξημέρωμα, δεν θεωρούμε ότι είναι αρκετά αργά για να πέσουμε για ύπνο. Εκείνο που πρέπει να μας ξενίσει εδώ είναι ότι ακόμη και σ' αυτή την ώρα δεν αισθανόμαστε κουρασμένoι και αποκοιμιόμαστε με δυσκολία. Το πρωί, παρά το ότι δεν νιώθαμε κόπωση το προηγούμενο βράδυ, νιώθουμε εξοντωμένοι... 

2.

Όμως, είναι κάτι που σε μία ώρα θα μας έχει περάσει

... και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αϋπνία, αισθάνονται τρομερή εξάντληση κατά την ώρα αφύπνισης, ωστόσο, όλος ο πονοκέφαλος, το κακό κέφι και το αίσθημα εξουθένωσης έχει εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι που πρέπει να μας βάλει σε υποψίες, λένε οι ειδικοί, καθώς η ενέργεια μας εξαντλείται συνήθως χωρίς να το καταλάβουμε. Τέτοια μοτίβα ύπνου / αφύπνισης που επιμένουν για καιρό, συνήθως συνοδεύονται από κρίσης πανικού ή υπερκόπωση.

3.

Νυστάζουμε σε περίεργες στιγμές μέσα στην ημέρα και μόνο για λίγο 

Πρόκειται για κατάσταση που συνοδεύεται από την επωδό "κοίτα να δεις, τώρα νυστάζω". Και συνήθως το "τώρα" μας πετυχαίνει στη δουλειά ή σε κάποια στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγη ώρα για έναν μικρό -έστω- ύπνο. Και αυτό, ως σύμπτωμα θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για το ότι ενδεχομένως να υποφέρουμε από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αυτή η ισχυρή υπνηλία συνήθως διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα και μετά είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Ακόμη χειρότερα; Αισθανόμαστε αν όχι ακμαίοι, τουλάχιστον σε υπερένταση τέτοια αρκετή για να κάνουμε ακόμη και... μετακόμιση που λέει ο λόγος. 

4.

Κοιμόμαστε βαθιά και για περισσότερες από 12 ώρες, όταν μας δίνεται η ευκαιρία

...και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι πιο κουρασμένοι από πότε. Σε μέρες που είμαστε πιο χαλαροί από υποχρεώσεις και ωράρια σπάμε προσωπικά ρεκόρ. Μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερες από 10-12 ώρες και χωρίς να ξυπνήσουμε ούτε για ένα ποτήρι νερό. Αυτή, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια μάλλον ανησυχητική ένδειξη για τις συσσωρευμένες ανάγκες ύπνου που έχει αναπτύξει με τα χρόνια ο οργανισμός μας. Αν, επιπροσθέτως, ξυπνάμε πιο κουρασμένοι από ποτέ, είναι ακόμη ένα σημάδι που μας λέει ότι κάτι πρέπει να επανεξετάσουμε σε σχέση με τον ύπνο στην καθημερινότητα μας. 

Στα υπ' όψιν μας καλό θα ήταν να προσέχουμε κάποια πράγματα που συμβαίνουν μέσα στην ημέρα και συνήθως τα αποδίδουμε στο άγχος και στα πιεσμένα ωράρια. Για παράδειγμα, αισθανόμαστε ότι αποκοιμιόμαστε για κλάσματα του δευτερολέπτου ενώ μπορεί να περπατάμε ή να οδηγούμε (να κάτι άκρως επικίνδυνο), ξεχνάμε εύκολα τι κάναμε ή λέγαμε το αμέσως προηγούμενο λεπτό, ενώ άλλοτε υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι εικόνες και ήχοι κατακλύζουν πιο έντονα τις δύο βασικές μας αισθήσεις, της όρασης και της ακοής.

Με στοιχεία από το WomensHealth.com 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ