Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας;

Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας; Facebook Twitter
Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual.
1

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εκπονηθεί για τον τρόπο που οι γυναίκες, ειδικά μετά τα 30-35 έτη αποφασίζουν να διερευνήσουν πλευρές του φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μία απόπειρα κατανόησης τόσο του φύλου, όσο και των ανικανοποίητων αναγκών τους και όχι μόνο των σωματικών. 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα αποκαλύπτεται, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι η σεξουαλική προτίμηση και επιθυμία των γυναικών είναι ακόμη μία γκρίζα ζώνη, η οποία αντέχει πολλές συζητήσεις για τις δομές του φύλου και της αναζήτησης διαύλων που καθιστούν μία γυναίκα πλήρη, τόσο ψυχικά και συναισθηματικά, όσο και σωματικά. 

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Boise State ανακάλυψαν ότι σε μία ομάδα ετεροφυλόφιλων γυναικών, ένα 60% αποδείχθηκε ότι έτρεφαν ενδιαφέρον για άλλες γυναίκες, ένα 45% είχε ερωτική εμπειρία με άτομο του ιδίου φύλου κατά το παρελθόν και 50% διατηρούσε φαντασιώσεις -ή ακόμη και εφήμερες σχέσεις με γυναίκες- για όλη την περίοδο της σεξουαλικά ενεργής ζωής του. 

Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους.

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν και παράμετροι που δεν αφορούσαν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και την οικειότητα, το ενδιαφέρον και το επίπεδο κατανόησης που εμφανίζει μία σχέση μεταξύ δύο γυναικών, ανεξαρτήτως από το αν αυτή ξεκίνησε ως φιλική ή επαγγελματική. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας, Elizabeth Morgan, αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη στους πολύ ισχυρούς γυναικείους δεσμούς, για παράδειγμα, το να θεωρεί μία γυναίκα ότι αυτό που θα εκμυστηρευθεί ή συζητήσει με μία άλλη δεν θα γίνει ποτέ κατανοητό με τον ίδιο τρόπο από έναν άντρα συνομιλητή και πολύ περισσότερο δεν θα υπάρξει συναισθηματική επαφή, που κάποτε ορίζει και τη σεξουαλική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. "Έτσι κι αλλιώς, ζούμε σε κοινωνίες που οι γυναίκες ενθαρρύνονται να διατηρούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο, συνήθως ενάντια στην πατριαρχία. Αυτό προωθεί μοιραία μία δυνατότητα οικειότητας και τρυφερών αισθημάτων", εξηγεί.

Η ίδια αναφέρει ότι όταν συνάπτεται ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρα ετεροφυλόφιλες γυναίκες -πέρα από το αρχικό σοκ, που συνήθως προκαλείται από τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν αφομοιώσει και αναπαράξει κατά τη διάρκεια της ζωής τους- αυτή η σχέση ξεκάθαρα βασίζεται σε συναισθηματική βάση, παρά σε σωματική. Για τη Lisa Diamond από το Πανεπιστήμιου της Γιούτα στην Ιντιάνα, που έχει ηγηθεί αντίστοιχων ερευνών, αυτό και μόνο αρκεί, -η κατανόηση και η συναίσθηση- για να πειστεί μία μέχρι χθες αμιγώς straight γυναίκα, να προχωρήσει σε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου. Και πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; "Όσο μεγαλύτερη και ωριμότερη σεξουαλικά μία γυναίκα, τόσο πιο εύκολο για εκείνην να κατατάξει τον εαυτό και τον προσανατολισμό της στα "μη κατηγοριοποιήσιμα γκρουπ". Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual", λέει, εξηγώντας, ότι πρόκειται για διάφορες παραμέτρους -κοινωνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές- που επιτρέπουν μία διαφορετική ανάγνωση των ανθρώπινων σχέσεων, πέρα από στεγανά και ταμπέλες. 

"Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια", λέει η Diamond, "ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους". 

Γίνεται, όμως, bisexual μία γυναίκα από τη μία μέρα στην άλλη; Η Morgan εξηγεί: "Μπορεί να παραμείνει μια γυναίκα ετεροφυλόφιλη, σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της και ταυτόχρονα να διατηρεί ενδιαφέρον, εμπειρίες ή φαντασιώσεις με ανθρώπους του ιδίου φύλου". Όπως καταλήγει, το ποσοστό της έρευνας δείχνει μία τάση -το 60% είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό...- και μένει να διερευνηθεί αν αυτό ίσχυε και κατά το παρελθόν, απλώς λόγω των συνθηκών, το να εξομολογηθεί μία γυναίκα κάτι τέτοιο ήταν απλώς αδύνατον, ή αν οι νέες συνθήκες ζωής, οι νέες ανάγκες και τα σημερινά πρότυπα έχουν διαμορφώσει μία πιο ανοιχτή προσέγγιση και πρόσληψη θεμάτων και ερεθισμάτων που αφορούν τη σεξουαλικότητα και τον ρόλο του γυναικείου φύλου σε ό,τι αφορά την ερωτική επιθυμία.

Με στοιχεία από το lgbtqbuzz.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM
Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Οπτική Γωνία / Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Ο καρκινοπαθής ή, επί το πολιτικά ορθότερο, ο «ογκολογικός ασθενής» δεν είναι απλώς ένας ασθενής σε ανάγκη – είναι μια συνθήκη: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιπέτειά του, ακόμα κι αν το «μετά» είναι το φυσικό τέλος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια