LIVE!

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη έξω από το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου.
0

Η Savasana ή αλλιώς η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα περιλαμβάνει την πλήρη ακινητοποίηση του σώματος, του προσώπου και του μυαλού. Είναι η τελευταία στάση της πρακτικής όπου το άτομο ξαπλώνει ανάσκελα, κλείνει τα μάτια, αφήνει τα άκρα του ελεύθερα δεξιά και αριστερά και μπαίνει σε πλήρη χαλάρωση. Ακούγεται αρκετά εύκολο και βαρετό αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα η Savasana είναι η πιο σημαντική στάση στη γιόγκα.


Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη και να καθαρίσει το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου. Συγκεντρώνεται, ακούει την αναπνοή του και βιώνει το «τώρα». Του δίνεται η ευκαιρία να νιώσει ευγνωμοσύνη για την πρακτική και να κάνει ένα μίνι –διαλογισμό.

Ζώντας σε μια εποχή που όλα κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς και έχοντας άπειρες υποχρεώσεις, αυτά τα λίγα λεπτά χαλάρωσης φαντάζουν περιττά, κάνοντας πολλούς να σηκώνουν τα στρώματα τους και να φεύγουν νωρίτερα από το μάθημα, επιστρέφοντας στο χάος της καθημερινότητας.

Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.


Ωστόσο, κάθε φορά που κανείς παραλείπει αυτή τη στάση, χάνει μια σειρά από σωματικά και πνευματικά οφέλη. Να γιατί λοιπόν οι ειδικοί λένε πως η Savasana είναι κάτι παραπάνω από μια απλή στάση χαλάρωσης.

Η Savasana είναι μια σύντομη ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη ζωή σας

Όλη η πρακτική της γιόγκα στην ουσία γίνεται για να μας προετοιμάσει να μπούμε στη Savasana, δηλαδή να αποκτήσουμε την ικανότητα να παραμείνουμε χαλαροί και ακίνητοι πέρα από τα άγχη του μυαλού.


Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να χαλαρώσουμε και να αποκτήσουμε πλήρη σωματική και πνευματική συνείδηση.


Το σώμα, μέσω της κίνησης, έχει κουραστεί, τεντωθεί, ανοίξει και απελευθερωθεί κι έτσι στο τέλος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει, να αναλογιστεί και να εκτιμήσει τα οφέλη που του δόθηκαν μέσα από την πρακτική. Η ένταση απελευθερώνεται και η αναπνοή επανακτάται. Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση.

Η Savasana μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη στην ψυχική υγεία

Ως μια μορφή διαλογισμού η Savasana έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει θετικές αλλαγές στη διάθεση και να μειώσει το στρες και την κόπωση. Ο ψυχολόγος Dr Nicole Andres λέει πως «Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και το μυαλό μας δεν αποσπάται, το κεντρικό νευρικό μας σύστημα ηρεμεί. Μέρη του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή- μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου- που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα μας, μπορούν να τιθασευτούν και να ελεγχθούν μέσω της συγκέντρωσης, κάνοντας την σκέψη μας πιο διαυγή, τη μνήμη μας καλύτερη, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα του άγχους.

Το πιο δύσκολο στη Savasana είναι τελικά να χαλαρώσεις

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όταν φτάνει η ώρα της Savasana είναι να σηκωνόμαστε και να φεύγουμε. Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιθασεύσουμε τις σκέψεις και τα άγχη μας την ώρα που βρισκόμαστε ξαπλωμένοι και καταϊδρωμένοι πάνω στο στρωματάκι. Συναισθήματα που μπορεί να μην θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και διάσπαρτες αγχώδεις σκέψεις μας εμποδίζουν από το να βιώσουμε ολοκληρωτικά τη θεραπευτική λειτουργία της γιόγκα στο σώμα και στο πνεύμα μας.

Αν πρέπει να φύγουμε από το μάθημα νωρίτερα, υπάρχει ο σωστός και ο λανθασμένος τρόπος για να το κάνετε. Καλό θα ήταν να ζητάτε από τον δάσκαλο να βάλει το στρώμα σας στη θέση του, ή να αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα εκτός τάξης καθώς και να καθόσαστε κοντά στην έξοδο, προσπαθώντας να είσαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί την ώρα που οι άλλοι χαλαρώνουν, κλείνοντας αργά την πόρτα πίσω σας.

Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση. Ο μαθητής βγαίνει στον έξω κόσμο λίγο πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Κάθε φορά που σχεδιάζετε λοιπόν να φύγετε πιο νωρίς από το μάθημα, ξανασκεφθείτε το, γυρίστε πίσω, ξαπλώστε στο στρώμα και μπείτε σε αυτή τη δύσκολη αλλά τόσο ευεργετική για τον εαυτό σας στάση.

ι. Το κομμάτι αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου Why You Shouldn't Skip Savasana, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SELF.

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM