ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη έξω από το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου.
0

Η Savasana ή αλλιώς η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα περιλαμβάνει την πλήρη ακινητοποίηση του σώματος, του προσώπου και του μυαλού. Είναι η τελευταία στάση της πρακτικής όπου το άτομο ξαπλώνει ανάσκελα, κλείνει τα μάτια, αφήνει τα άκρα του ελεύθερα δεξιά και αριστερά και μπαίνει σε πλήρη χαλάρωση. Ακούγεται αρκετά εύκολο και βαρετό αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα η Savasana είναι η πιο σημαντική στάση στη γιόγκα.


Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη και να καθαρίσει το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου. Συγκεντρώνεται, ακούει την αναπνοή του και βιώνει το «τώρα». Του δίνεται η ευκαιρία να νιώσει ευγνωμοσύνη για την πρακτική και να κάνει ένα μίνι –διαλογισμό.

Ζώντας σε μια εποχή που όλα κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς και έχοντας άπειρες υποχρεώσεις, αυτά τα λίγα λεπτά χαλάρωσης φαντάζουν περιττά, κάνοντας πολλούς να σηκώνουν τα στρώματα τους και να φεύγουν νωρίτερα από το μάθημα, επιστρέφοντας στο χάος της καθημερινότητας.

Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.


Ωστόσο, κάθε φορά που κανείς παραλείπει αυτή τη στάση, χάνει μια σειρά από σωματικά και πνευματικά οφέλη. Να γιατί λοιπόν οι ειδικοί λένε πως η Savasana είναι κάτι παραπάνω από μια απλή στάση χαλάρωσης.

Η Savasana είναι μια σύντομη ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη ζωή σας

Όλη η πρακτική της γιόγκα στην ουσία γίνεται για να μας προετοιμάσει να μπούμε στη Savasana, δηλαδή να αποκτήσουμε την ικανότητα να παραμείνουμε χαλαροί και ακίνητοι πέρα από τα άγχη του μυαλού.


Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να χαλαρώσουμε και να αποκτήσουμε πλήρη σωματική και πνευματική συνείδηση.


Το σώμα, μέσω της κίνησης, έχει κουραστεί, τεντωθεί, ανοίξει και απελευθερωθεί κι έτσι στο τέλος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει, να αναλογιστεί και να εκτιμήσει τα οφέλη που του δόθηκαν μέσα από την πρακτική. Η ένταση απελευθερώνεται και η αναπνοή επανακτάται. Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση.

Η Savasana μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη στην ψυχική υγεία

Ως μια μορφή διαλογισμού η Savasana έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει θετικές αλλαγές στη διάθεση και να μειώσει το στρες και την κόπωση. Ο ψυχολόγος Dr Nicole Andres λέει πως «Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και το μυαλό μας δεν αποσπάται, το κεντρικό νευρικό μας σύστημα ηρεμεί. Μέρη του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή- μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου- που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα μας, μπορούν να τιθασευτούν και να ελεγχθούν μέσω της συγκέντρωσης, κάνοντας την σκέψη μας πιο διαυγή, τη μνήμη μας καλύτερη, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα του άγχους.

Το πιο δύσκολο στη Savasana είναι τελικά να χαλαρώσεις

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όταν φτάνει η ώρα της Savasana είναι να σηκωνόμαστε και να φεύγουμε. Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιθασεύσουμε τις σκέψεις και τα άγχη μας την ώρα που βρισκόμαστε ξαπλωμένοι και καταϊδρωμένοι πάνω στο στρωματάκι. Συναισθήματα που μπορεί να μην θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και διάσπαρτες αγχώδεις σκέψεις μας εμποδίζουν από το να βιώσουμε ολοκληρωτικά τη θεραπευτική λειτουργία της γιόγκα στο σώμα και στο πνεύμα μας.

Αν πρέπει να φύγουμε από το μάθημα νωρίτερα, υπάρχει ο σωστός και ο λανθασμένος τρόπος για να το κάνετε. Καλό θα ήταν να ζητάτε από τον δάσκαλο να βάλει το στρώμα σας στη θέση του, ή να αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα εκτός τάξης καθώς και να καθόσαστε κοντά στην έξοδο, προσπαθώντας να είσαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί την ώρα που οι άλλοι χαλαρώνουν, κλείνοντας αργά την πόρτα πίσω σας.

Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση. Ο μαθητής βγαίνει στον έξω κόσμο λίγο πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Κάθε φορά που σχεδιάζετε λοιπόν να φύγετε πιο νωρίς από το μάθημα, ξανασκεφθείτε το, γυρίστε πίσω, ξαπλώστε στο στρώμα και μπείτε σε αυτή τη δύσκολη αλλά τόσο ευεργετική για τον εαυτό σας στάση.

ι. Το κομμάτι αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου Why You Shouldn't Skip Savasana, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SELF.

Υγεία & Σώμα
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

The Health Book / Η μικροεπεμβατική χειρουργική θυρεοειδούς δίνει σύγχρονες, ασφαλείς και ριζικές λύσεις

Για τις νέες δυνατότητες της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε αυτόν τον τομέα μάς μιλά ένας από τους πλέον έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην πατρίδα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

The Health Book / Απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για όλους, ειδικά για τους νέους

Κάθε φορά που ένας αθλητής καταρρέει στο γήπεδο, μετά το σοκ της είδησης συνειδητοποιούμε ως κοινωνία πόσο απαραίτητος είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος σε κάθε ηλικία και ακόμα περισσότερο στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους. Για να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, πρέπει να κάνουμε όλοι πράξη τη σύσταση των ειδικών για καρδιολογικές διαγνωστικές εξετάσεις και η πολιτεία αντίστοιχα το χρέος της.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

The Health Book / Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε την επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ογκολογίας στο μελάνωμα, με συνέπεια να πληθαίνει ο αριθμός των ασθενών που κερδίζουν τη μάχη χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία καθιστά ακόμα πιο έγκαιρη τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Υγεία & Σώμα / Εκνευρισμός: ένας μικρός ύμνος σ’ αυτό το παραγνωρισμένο συναίσθημα

Γελάμε και κάποτε περιφρονούμε τους μονίμως εκνευρισμένους ανθρώπους, όμως, αγνοούμε την πραγματική φύση του εκνευρισμού και από τι (ίσως) μας προστατεύει.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

The Health Book / Η ψυχική υγεία στη μετά-covid εποχή

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων, προκειμένου η πανδημία να μην αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε μια νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε περιορισμούς, τραγωδίες, ανασφάλειες και ανεπάρκειες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ