Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στα αυτοάνοσα νοσήματα

Εξειδικευμένη αντιμετώπιση στα αυτοάνοσα νοσήματα Facebook Twitter
0

Οποιοσδήποτε παράγοντας μπορεί να αλλοιώσει τη βιοχημική ή γενετική πληροφορία σε επίπεδο κυττάρου, έτσι ώστε αυτό να αναγνωρίζεται ως ξένο από τον ίδιο τον οργανισμό, ενοχοποιείται για τη δημιουργία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Περισσότερες από ογδόντα ασθένειες καταγράφονται επίσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος με «αυτοαντισώματα» εναντίον οργάνων, ιστών και κυττάρων του ίδιου του σώματος. Νέες ασθένειες με αυτοάνοση βάση αναγνωρίζονται συνεχώς και προστίθενται στην ήδη μακρά λίστα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δομή των κυττάρων τόσο πολύ, ώστε να φτάνει το ανοσοποιητικό σύστημα στο σημείο να μην τα αναγνωρίζει ως δικά του, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει καταστήσει πιο εύκολη την ταυτοποίησή τους.

Πραγματικά, οι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, 14,7-23,5 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες νοσούν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα νοσήματα αυτά, μάλιστα, αποτελούν ανερχόμενο παράγοντα θνητότητας για τις γυναίκες άνω των 65 ετών. Ανάλογες είναι και οι στατιστικές στην Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων την τελευταία δεκαπενταετία. Τα πιο συχνά περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τη νόσο του Graves που προσβάλλουν τον θυρεοειδή αδένα, την κοιλιοκάκη ή στεατόρροια (εντεροπάθεια με δυσανεξία στη γλουτένη), την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn, που προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νόσο του Addison, το σύνδρομο Sjögren, τη μυασθένεια Gravis, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και δεκάδες ακόμη.

Συμπτώματα, διατροφή και τοξικό φορτίο

Αυτού του είδους τα νοσήματα εκδηλώνονται με πολλαπλά συμπτώματα. Έτσι, παρατηρούνται συνήθως πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγίες), κακουχία, κόπωση, δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές ή υπέρταση. Αφού εκδηλωθούν, ενδέχεται να εμφανίζουν περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η φλεγμονώδης διατροφή και παράλληλα η ενσωμάτωση σε αυτήν πολλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να δημιουργήσει εστίες χρόνιας φλεγμονής και να συμβάλει στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Περισσότερες από ογδόντα ασθένειες καταγράφονται επίσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος με «αυτοαντισώματα» εναντίον οργάνων, ιστών και κυττάρων του ίδιου του σώματος.


Είτε γιατί η διατροφή μας περιορίζεται τεχνητά από διάφορες δίαιτες, είτε για λόγους προτίμησης σε συγκεκριμένα είδη τροφών, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, εάν δεν παρέχεται το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που απαιτούν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα, αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να αντιρροπήσει την ελλειμματική κατάσταση, μπορεί να στερεί απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία από ένα όργανο και να τα παρέχει σε ένα άλλο (τεχνητές ελλείψεις). Στον λιπώδη ιστό των κυττάρων μας αποθηκεύονται διάφορα «τοξικά προϊόντα». Η έννοια «τοξικά» αναφέρεται κυρίως σε ουσίες που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί (χημικά κατάλοιπα τροφίμων, βαρέα μέταλλα, συντηρητικά τροφίμων, φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ουσίες). Βαρέα μέταλλα, χημικές, φαρμακευτικές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες αθροίζονται. Υπεριώδεις ακτινοβολίες από τον ήλιο, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κοσμική ακτινοβολία, ακτίνες Χ και γάμα δρουν καταλυτικά στην έναρξη της αυτοανοσίας.

Οι άνθρωποι που ζουν σε αστικά κέντρα ή εμπλέκονται σε διαδικασίες της παραγωγικής γεωργίας νοσούν πιο συχνά. Πληθυσμοί που διαμένουν πλησίον εργοστασίων, υποσταθμών ρεύματος υψηλής τάσης, πόλεων με νέφος, πυρηνικών εργοστασίων και κεραιών τηλεφωνίας επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Η εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, διότι η διατάραξη της μικροχλωρίδας του εντέρου επηρεάζει άμεσα την ικανότητα απορρόφησης των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα από τη μορφή λήψης αυτών (είτε από τροφές είτε από συμπληρώματα), η ελαττωμένη απορρόφηση από το έντερο δεν επιτρέπει την ορθή θρέψη των κυττάρων (τεχνητή ανεπάρκεια).

Ψυχολογία και ορμονική ανισορροπία

Κάτω από συνθήκες έντονου στρες, κούρασης, συσσωρευμένης συναισθηματικής απώλειας, επιζήμιων γεγονότων ή δυσάρεστων συμβάντων η αμυντική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού μειώνεται και «μπερδεύεται». Η μείωση αυτής της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή νόσου, είτε ιογενούς είτε χρόνιας και αυτοάνοσης.


Οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και η σωστή ή όχι ανοσοαπόκριση οφείλονται, επίσης, στη φυσιολογική ή παθολογική λειτουργία του ορμονικού μας συστήματος. Οι ορμόνες μας, επηρεάζοντας και ελέγχοντας κάθε κυτταρική λειτουργία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη συμπεριφορά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιοχημική Ισορροπία και Κυτταρική Αποκατάσταση

Η ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ αποτελεί τη μοναδική ιατρική δομή υγείας που είναι πιστοποιημένη στην εξειδίκευση της Λειτουργικής Ιατρικής στην Ελλάδα για τη διαχείριση των χρόνιων, αυτοάνοσων και μεταβολικών νοσημάτων, βασιζόμενη αυστηρά σε αμερικανικά και διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για παθήσεις οι οποίες στατιστικά παρουσιάζουν αυξητική άνοδο την τελευταία εικοσαετία και, εκ του αποτελέσματος, είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες ιατρικές προσεγγίσεις.

Με εξετάσεις κυτταρικού και γονιδιακού ελέγχου που διενεργούνται από εξειδικευμένα εργαστήρια εντός και εκτός Ελλάδας είμαστε σε θέση να «διαβάσουμε» το κύτταρο και να εντοπίσουμε τα αίτια εκτροπής της όποιας βιοχημικής ισορροπίας.


Εξετάσεις υψηλού κόστους παρέχονται μαζικά σε οικονομικές τιμές για τον μέσο ασθενή, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής και πάντοτε με γνώμονα τον σεβασμό στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες των ασθενών.

Ιατρική Μονάδα ΙΑΤΩΡ: Σωρού 13, Μαρούσι, 15125

https://iator.net/

facebook, instagram

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ