Αυξάνονται και πληθύνονται οι NonAge

Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Το 2050 ο πληθυσμός των Non Age  θα είναι πάνω από 2.500.000, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, που έχουν υπολογιστεί δημογραφικά. Η Αμερικανική κοινωνία προετοιμάζεται σε μέριμνα και υποδομές για τους υπερενεργούς υπερήλικες, που μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκειες και κινητικά προβλήματα, αλλά δε το βάζουν κάτω.                                                                               

Στη πλειοψηφία τους, λένε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι 90+ είναι χήρες και χήροι. Ένα μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε γενικό προφίλ οι περισσότεροι άνω των 90 Αμερικανοί σήμερα έχουν τουλάχιστον μια πάθηση, ανεπάρκεια ή ειδική ανάγκη, ζουν μόνοι σε κάποιο γηροκομείο και είναι τελειόφοιτοι λυκείου.

Οι γυναίκες που βαίνουν «Αβάδιστα» προς την αιωνιότητα είναι τριπλάσιες από τους άντρες εντός Αμερικής.

Tο 88.1% των Nonαgenarians είναι λευκοί, το 7.6% νέγροι , το 4% ισπανικής καταγωγής και το 2.2% ασιατικής.

 

Κάθε δεκαετία+ που ο άνθρωπος κερδίζει σε επιβίωση συνοδεύεται και από ένα 10% + πιθανοτήτων να καταλήξει στο γηροκομείο. Οι Αμερικανοί δημογράφοι παρατηρούν  ότι στην δεκαετία των 60 ετών στο γηροκομείο ζει το 1%, των 70 το 3%, των 80 το 20%, των 90 το 30% και στα 100+ το 40%.

Στην Ελλάδα οι αιωνόβιοι και οι λίγο μικρότεροί τους έχουν κυρίως εντοπιστεί από σχετικές έρευνες στην μεγαλύτερη πλειοψηφία σε απομακρυσμένα χωριά. Μπορεί να έχουν μείνει μόνοι, αλλά μοναχικού τύπου ήταν και η δύναμη που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή καταγράφουν οι ελληνικές μελέτες. Το πιο χαρακτηριστικό από την κοινωνία των Ελλήνων 90+ είναι ότι ποτέ στην ζωή τους δεν δούλεψαν με αφεντικό.

     

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
το νεγρος σημαινει μαυρος και δεν ενεχει τιποτα το ρατσιστικο.... ρατσιστικη μπορει να ηταν η χρηση τοτε αλλα δε σημαινει οτι εχει καποια αρνητικη σημασια η λεξη....
Η λέξη είναι ρατσιστική γιατί ως τέτοια (αποφεύγεται να) χρησιμοποιείται. The word Negro was adopted from Spanish and Portuguese and first recorded from the mid 16th century. It remained the standard term throughout the 17th-19th centuries and was used by prominent black American campaigners such as W. E. B. DuBois and Booker T. Washington in the early 20th century. Since the Black Power movement of the 1960s, however, when the term black was favoured as the term to express racial pride, Negro (together with related words such as Negress) has dropped out of favour and now seems out of date or even offensive in both British and US English.Oxford dictionaries.