7 πράγματα που βοηθούν όσους έχουν πάρει διαζύγιο (ή ετοιμάζονται)

1

Κανένα διαζύγιο δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Κάθε σχέση, ακριβώς όπως οι άνθρωποι, είναι φτιαγμένη από διαφορετικά βιώματα, περιστατικά, αναμνήσεις και το τέλος, όπως και κάθε αρχή, γράφεται διαφορετικά. Ωστόσο, αν σε κάτι μοιάζουν οι σχέσεις, είναι όχι στον τρόπο που τελειώνουν, αλλά στις σκέψεις που όλοι κάνουν, όταν καταλαγιάσει ο θυμός, η θλίψη, η απογοήτευση και από απόσταση πια μπορούν να δουν τι θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει. Ακόμη και το ίδιο το διαζύγιο ή τον χωρισμό, αν ο λόγος γίνεται για μακροχρόνια σχέση, χωρίς γάμο. 

Όλα αυτά που θα μπορούσαν αν όχι να σώσουν τη σχέση, τουλάχιστον να μην τελειώσουν με άσχημο τρόπο, ακυρώνοντας όλη την προηγούμενη διαδρομή και τις καλές της στιγμές - ειδικά αν υπάρχουν παιδιά - κατέγραψε με ψυχραιμία αρθρογράφος του Guardian Ariel Meadow Stallings, δίνοντας έναν αξιόπιστο πλοηγό σε όσους έχουν ήδη βρεθεί στο τελευταίο κεφάλαιο του δεσμού της, αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να αποφύγουν να το "διαβάσουν".

Και να τι γράφει:

1.

Αφεθείτε στη θλίψη - είναι παραισθησιογόνα 

"Ανεξαρτήτως του πώς τελειώνει ο γάμος σας, μιλάμε για έναν θάνατο. Είτε πρόκειται για μία συναποφασισμένη ευθανασία, είτε για μία βίαιη απόφαση που προήλθε μόνο από τον έναν, χωρίς ο άλλος να μπορέσει να την προβλέψει, είναι θάνατος. Αυτό κρύβει βαθιά θλίψη και για τους δύο. Και αυτή ακριβώς - μαζί με την αίσθηση της απώλειας - είναι ένα δυνατό παιχνίδι του μυαλού. Στις πιο μαύρες μέρες μου, ένιωθα σαν να είχα πάρει μικρή δόση LSD: ο χρόνος περνούσε παράξενα, η ματιά μου ήταν θολή, τα συναισθήματα μου εκτός ελέγχου. Ακόμη και το να προσπαθώ να φάω ήταν μία πνευματική διαδικασία. Όλο αυτό που ζούσα σε καθημερινή βάση ήταν σαν τριπάρισμα. Όλο αυτό ήταν τρομερά άβολο και στενόχωρο ως διαδικασία, όμως ήταν και παράδοξα διδακτικό. Για εμένα, την όχι ακριβώς ευσυγκίνητη, όλο αυτό λειτούργησε ως κάθαρση. Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να παίρνεις.  

2.

Επιλέξτε να γιατρευτείτε 

"Τις πρώτες δύο εβδομάδες του χωρισμού, προσπαθούσα να επιζήσω ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες: από τη μία ήθελα να κρατήσω μία μικρή ελπίδα ότι θα σώσω τον γάμο του. Από την άλλη συνειδητοποιούσα ότι ήμουν πληγωμένη, "σπασμένη", κι ότι έπρεπε να συνέλθω. Όταν έπαθα την πρώτη κρίση πανικού κατά τη διάρκεια εκείνου του πρώτου μήνα, πλέον μου είχε γίνει σαφές ότι δεν μπορούσα να κρατήσω και τα δύο: και την ελπίδα και την επούλωση των πληγών. Γι' αυτό, εγκαταλείψτε τα περί σωτηρίας σενάρια. Επιλέξτε να γιατρευτείτε. 

3.

Αποσύρετε την προσοχή σας από τον/την υποψήφια πρώην  

"...Είναι τεράστιο ξόδεμα ενέργειας το να ασχολείστε μαζί τους/της λίγο πριν το διαζύγιο και ενώ έχετε αποφασίσει το τέλος. Είναι σίγουρο ότι θα μπαίνετε στον πειρασμό να συζητήσετε όλες εκείνες τις οδυνηρές λεπτομέρειες, το ποιος έκανε λάθος, είναι σίγουρο ότι θα θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι μία: τώρα πια δεν έχει καμία σημασία. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κάνετε ξεκάθαρη τη θέση σας, τόσο περισσότερο κρατάτε φυλακισμένο τον εαυτό σας στη σχέση. Για την περίπτωση μου, ο χρόνος που σπατάλησα με το να σκέφτομαι ή να μιλάω για τον πρώην μου, ήταν χρόνος μακριά από τον γιο μου και τη νέα ζωή μας μαζί. Προσπάθησα να δω τον πρώην μου ως ένα νέο άνθρωπο με έναν μόνο ρόλο στη ζωή μου: αυτόν του πατέρα του παιδιού μου. Όλο αυτό δείτε το ως εξάσκηση σε μια πολεμική τέχνη. Τι θα κάνατε σε μια μάχη; Θα κρατούσατε τις δυνάμεις σας. Δεν θα τις ξοδεύατε. Σας χρειάζονται".

4.  

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας από την αρχή 

"Το δικό μου διαζύγιο σήμανε την ταχύτατη αποδόμηση όσων εγώ θεωρούσα ως οικογενειακές δομές και αξίες για χρόνια. Η φροντίδα των παιδιών, ο προγραμματισμός, τα έξοδα, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Μόλις ξεπέρασα το πρώτο σοκ, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να ξαναχτίσω τα πάντα με τους δικούς μου όρους. Φαγητό - άσκηση - ύπνος μου και η ζωή του παιδιού μου σε σταθερότητα. Να οι νέοι όροι.  Ακριβώς επειδή το διαζύγιο μας βγήκε κοινή συναινέσει ξαφνικά ανακάλυψα ότι είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο και στην αρχή δυσκολεύτηκα να το αποδεχθώ. Όταν το παιδί ήταν με τον πρώην σύζυγο μου, θρηνούσα μόνη στο άδειο σπίτι. Πολύ καιρό μετά κατάλαβα ότι το να προσπαθήσω να ξαναγεμίσω μία άδεια ζωή ήταν ένα επικό πρότζεκτ".

5.

(να) δοκιμάσετε τα πάντα 

"Στην προσπάθεια μου να διαχειριστώ τη μοναξιά και το άγχος δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους που θα με βοηθούσαν να ξεπεράσω τον χωρισμό. Δεν θες να βρεθείς χωρισμένη, επειδή σε χώρισαν. Θες απλώς να έχεις πάρει διαζύγιο. Και προκειμένου να ξεπεράσεις αυτή τη σκέψη δοκιμάζεις μποξ, χαλαρωτική μουσική, ρέικι, πράγματα που σε βοηθούν να διαχειριστείς τον πανικό. Προσωπικά εξέθετα τον εαυτό μου σε καταστάσεις και μέρη που θα μπορούσαν να με αναστατώσουν απίστευτα για να δω αν θα μπορούσα να διαχειριστώ τα συναισθήματα του. Δοκίμασα ακόμη και υπνωτικά χάπια με συνταγή γιατρού. Δοκίμασα και ένα τρίμηνο νηφαλιότητας. Δοκίμασα μαθήματα χορού, ενισχυτικά οργανισμού και πρωτεΐνες. Δοκίμασα να κλάψω χωρίς σταματημό μέχρι να μη μείνουν τριχοειδή αγγεία στα μάτια. Δοκίμασα πνευματική ζωή και μεθόδους διαλογισμού. Δοκίμασα τα πάντα και έμαθα πολλά". 

6.

Μιλήστε 

"Όταν είσαι παντρεμένος, εστιάζεις το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σου σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Όταν χωρίζεις, η δίψα σου για συναναστροφή με καινούρια πρόσωπα στη ζωή σου είναι τεράστια. Μ' εμένα αυτό σηματοδότησε ενίσχυση δεσμών με τους κοντινότερους στο περιβάλλον μου ανθρώπους. Ήρθα πιο κοντά με τους γονείς, πιο κοντά ακόμη κι από την εποχή που ήμουν μαθήτρια. Και μετά ήρθε η σειρά των φίλων μου. Και μετά συνέχισα με τους αγνώστους. Συμπεριφερόμουν ευγενικά και φιλικά σε όλους εκείνους με τους οποίους συναλλασσόμουν, μόνο και μόνο για να δω κάποιον να χαμογελάει κατά τη διάρκεια της μέρας. Και μετά άρχισα να ακούω καλύτερα και να αφομοιώνω τα όσα μου έλεγαν. Κάνοντας περισσότερους φίλους, "απορροφούσα' τις ιστορίες τους και ο κύκλος αγαπημένων μου προσώπων γινόταν ευρύτερος και ταυτόχρονα πιο ουσιαστικός".
 

7.

Πιστέψτε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί 

"Ένα από τα χειρότερα πράγματα στη μετά διαζυγίου κατάθλιψη είναι ότι είχα να παλέψω με το βασανιστικό συναίσθημα ότι αυτός ο πόνος θα κρατήσει για πάντα. Αυτή η απόγνωση, αυτό το σκοτάδι. Αυτή η αίσθηση ότι είσαι θλιμμένος και έτσι θα νιώθεις για πάντα. Ο εγκέφαλος σου απλώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί ότι αυτό θα περάσει. Δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτό θα αλλάξει και απλώς αφήνεσαι στο κύμα αυτού που νιώθεις, μέχρι που τελικά νιώθεις κάτι άλλο. Να γίνεσαι καλύτερα, να αναρρώνεις. Ακόμη κι αν για μέρες νιώθεις ότι μετά βίας από τον βυθό ανεβαίνεις στην επιφάνεια, ωστόσο ξέρεις ότι υπάρχει ακτή. Αλλά δεν θα τη βρεις. Θα σε βρει εκείνη". 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP